Data- og kommunikationsuddannelsen

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Data- og kommunikationsuddannelsen er fællesbetegnelsen for 5 forskellige erhvervsuddannelser, der varer fra 2 år og 6 måneder og op til 5 år. Uddannelserne kan påbegyndes lige efter folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse.

På data- og kommunikationsuddannelsen kan man vælge følgende 5 uddannelsesforløb:

Fælles for alle 5 uddannelser er et introduktionsforløb af 20 ugers varighed på en af landets tekniske skoler.

Efter introduktionsforløbet foregår de enkelte uddannelser i mesterlære hos "mester" i den virksomhed der er ens læreplads, og hvor man arbejder som lærling. Undervejs er der 3-6 skoleophold af kortere varighed på teknisk skole. Uddannelserne afsluttes alle med en svendeprøve – og hvis man består svendeprøven, modtager et svendebrev og blive udlært i det pågældende fag.

I 2005 kom i alt 479 i lære i en virksomhed som lærlinge fordelt på de 5 forskellige forløb i data- og kommunikationsuddannelsen.


Datatekniker

Datatekniker er en 5-årig uddannelse der kan tages efter 9.-klasse. Uddannelsen har tidligere heddet datafagtekniker og, før det, datamekaniker.

Undervejs er der i alt 6 skoleophold. Den tid man ikke er under skoleophold er man enten hos firmaet man er ansat i eller i skolepraktik. Man lønnes henholdsvis af firmaet.

Fra version 8 af uddannelse er IT-supporter og datateknikernes fag blevet opdelt væsentlig, og man skal derfor have valgt om man vil være datatekniker eller IT-supporter fra starten. Man kan dog vente helt frem til 3. hovedforløb med at specialisere sig i én af to to linjer – programmering og infrastruktur. Ved infrastruktur lærer man om serversystemer og netværk. Dvs. generel infrastruktur – Både opsætning, fejlfinding og vedligehold. Dette berører man også på programmeringslinjen, men i knapt så høj grad da den i høj grad er præget af programmeringssprog som C#, Java og C++ (Hovedsageligt C#).

Datateknikeruddannelsen blev revideret grundet det høje frafald og, at den stadig var/er ganske ny.

I 2005 kom i alt 179 i lære i en virksomhed som datateknikerlærlinge.[kilde mangler]

Uddannelsen har tó specialer:

  • Datatekniker med speciale i programmering
  • Datatekniker med speciale i infrastruktur

Kontorservicetekniker

Uddannelsen til kontorservicetekniker varer i alt 4 år. Uddannelsen hed før 2006 kontorservicefagtekniker og tidligere kontormaskinmekaniker.

Undervejs er der i alt 6 skoleophold.

Som kontorservicetekniker arbejder man med forskellige maskiner på kontorer, hvor man reparerer og installerer faxmaskiner, printere, fotokopimaskiner og lignende.

I 2005 kom kun 1 i lære i en virksomhed som kontorserviceteknikerlærling.

Teleinstallationstekniker

Uddannelsen til teleinstallationstekniker der varer i alt 3 år. Uddannelsen hed før 2006 telefagtekniker og tidligere telemekaniker.

Undervejs er der i alt 3 skoleophold.

Som teleinstallationstekniker lærer man det grundlæggende i telesystemteknikeruddannelsen: at installere og montere forskellige former for telekommunikationsudstyr og finde fejl i disse.

I 2005 kom i alt 38 i lære i en virksomhed som teleinstallationsteknikerlærlinge.

Telesystemtekniker

Uddannelsen til telesystemtekniker varer i alt 4 år. Uddannelsen hed før 2006 telesystemfagtekniker og tidligere telesystemmekaniker.

Undervejs er der i alt 4 skoleophold.

Som telesystemtekniker får man et grundigt kendskab til installation og opsætning af særlige telekommunikationsudstyr. Man arbejder også med at opbygge trådløse netværk.

I 2005 kom i alt 38 i lære i en virksomhed som telesystemteknikerlærlinge.

It-supporter

Uddannelsen til it-supporter varer i alt 2 år og 6 måneder.

Undervejs er der i alt 3 skoleophold af kortere varighed på teknisk skole.

Som it-supporter kan man de grundlæggende dele af kontorserviceteknikeruddannelsen. Man arbejder med opsætning, opdatering og vedligeholdelse af computere og netværk.

I 2005 kom i alt 223 i lære i en virksomhed som it-supporter-lærlinge.

Medier brugt på denne side

Gnome globe current event.svg
Forfatter/Opretter: David Vignoni (globe, clock face/ring), Anomie (clock hands), David Göthberg (making the clock red, shadows). Anomie and David G (putting all the parts together)., Licens: LGPL
Globe with clock to represent a "current event"
Clockimportant.svg
Forfatter/Opretter:

The original uploader was Yzmo at engelsk Wikipedia.

Later versions were uploaded by Tene at en.wikipedia., Licens: LGPL
This image is combined from the following two images.