Israel Security Forces

Israel  Staten Israel 
Geografi

Israels land   Distrikter   Byer
Middelhavet   Rødehavet
Genesaret sø   Jerusalem   Tel Aviv   Haifa

Historie

Jødernes historie   Zionisme   Aliyah
Herzl   Balfour   Palæstinamandatet
FN's delingsplan 1947   Uafhængighed

Mellemøsten-konflikten

1948-krigen   Jødiske flygtninge
Suez-krigen   Seksdageskrigen
Udmattelseskrigen   Yom Kippur-krigen
Libanon-krigen (1982)   Libanon-krisen (2006)
Fredsaftaler   Traktater med Ægypten, Jordan

Israel-Palæstina-konflikten

Nakba   Intifada: første, anden
Oslo-aftalen   Barrierer

Økonomi   Bankvæsen

Turisme   Vin   Diamanter
Våbenindustri   Luftfartsindustri   Transport

Demografi   Kultur

Religion   Israelske arabere   Kibbutz
Musik   Arkæologi   Universiteter
Hebraisk   Litteratur   Sport   Israelere

Love   Politik

Tilbagevendingsloven   Jerusalem-loven
Partier   Valg   Premierminister   Præsident
Knesset   Højesteret   Domstol

Israels udenrigsrelationer

USA og Israel

Sikkerhed

Israels forsvar   Sikkerhedsråd
Politi   Grænsevagt   Fængsel

Kategorier

Israel Security Forces (Hebraisk: מערכת הביטחון) er flere organisationer, som samlet er ansvarlige for staten Israels sikkerhed. Organisationerne er uafhængige, men samarbejder med hinanden. Listen inkluderer militær, efterretningstjenester, politi, offentlige repræsentanter og sågar humanitære hjælpeorganisationer, styret af civile, men assisteret af staten Israel.

Israelske statsborgere er påkrævet at aftjene værnepligt, for mænds vedkommende 36 måneders og for kvinders 21 måneder, i de militære tjenester. Religiøse kvinder vælger ofte en alternativ løsning, (Sheirut Leumi). Mange religiøse mænd følger Hesder programmet, som tillader dem at forsætte deres Torah studium – aftjenende 1½ år i den militære gren af forsvaret, Israel Defense Forces (IDF) og derefter 2½ år i en Yeshiva. Israelske arabere har som hovedregel ikke værnepligt, men kan melde sig frivilligt. Visse arabiske beduinstammer er dog underlagt værnepligt efter ønske fra sine ledere, som drusere.

Israel Defense Forces

Selvkørende haubits fra IDF affyrer et skud
Uddybende artikel: Israel Defense Forces

Israel Defense Forces (IDF) er den direkte militære gren af Israel Security Forces til beskyttelse af Israel mod fremmede hære og terrorister. Dette indbefatter foruden landstyrker (hæren) også:

Israel Police

Uddybende artikel: Israel Police

Israel Police er den civile politistyrke, som på højde med andre politistyrker bekæmper kriminalitet, kontrollerer trafikken og sørger for offentlig sikkerhed.

 • Israel Border Police – Kampenhed under politiet. De bliver trænet af IDF, men tjener under politiet. De er typisk brugt på Vestbredden, på landet, og ved Israels grænser.
 • Yaman (Special Police Unit) og Yassam (Special Patrol Unit) – Begge elite-antiterror enheder.
 • Civil Guard – En frivillig organisation af borgere, som hjælper politiet i det daglige arbejde. Medlemmer trænes til midlertidig håndtering af krisesituationer indtil politiet ankommer. De frivillige er udstyret med en M4 Carbine eller personlige håndvåben.

Israel Intelligence Community

Uddybende artikel: Israel Intelligence Community
 • Shabak (tidligere Shin Bet) – Beskyttelse af ministre og højtstående embedsmænd (som præsidenten og højtstående politifolk), forebygge voldelige sammenstød, indsamling af efterretninger og søgen efter terroristceller samt forhindre dem i at udøve skade.
 • Mossad – Den hemmelige efterretningstjeneste med ansvar for indsamling af efterretninger, hemmelige missioner (herunder paramilitære aktiviteter og snigmord) og kontraterrorisme. De fokuserer typisk på de arabiske lande og organisationer rundt om i verdenen.
 • Aman – Det militære efterretningsdirektorat, som operativt ligger hos IDF.

Israels redningstjenester

 • Magen David Adom – Humanitær hjælpeorganisation anerkendt af Røde Kors.
 • Israel Home Front Command – Militær redningstjeneste, som hjælper ved store civile katastrofer, såsom jordskælv, sammenfaldne bygninger og missilangreb.
 • ZAKA – Frivillig organisation, som påtager sig opgaven at indsamle menneskerester efter katastrofer og give dem en ordentlig begravelse, venner som fjender.
 • Unit 669helikopterbårne redningstjeneste.

Andre organisationer

 • Israel Prison Service – Varetager bevogtningen af fanger og sikrer at de ikke stikker af.
 • Knesset Guard – Organisation, som står for sikkerheden ved det israelske parlament, Knesset. De har også en ceremoniel rolle, som kendt fra Den Kongelige Livgarde i Danmark.

Medier brugt på denne side