Isbjørn

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Isbjørn (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Isbjørn)
Isbjørn
Ursus maritimus Steve Amstrup.jpg
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 VU da.svg
Sårbar (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (dyr)
RækkeChordata (rygstrengsdyr)
KlasseMammalia (pattedyr)
OrdenCarnivora (rovdyr)
FamilieUrsidae (bjørne)
SlægtUrsus
ArtU. maritimus
Videnskabeligt artsnavn
Ursus maritimus
Phipps 1774
Kort
Isbjørnens udbredelse.
Isbjørnens udbredelse.
Hjælp til læsning af taksobokse

Isbjørnen (latin: Ursus maritimus) er en stor gullighvid bjørn. Den kan blive cirka 2,8 meter lang og veje op til 700 kg, hvilket gør den til den største bjørneart. Isbjørnen lever af sæler, fisk, sneharer, polarræve, lemminger, søfugle, unge hvalrosser, hvidhvaler, ja faktisk en hvilken som helst kilde til kød – også ådsler og menneskers efterladte affald, hvilket gør den til en potentielt temmelig farlig nabo i arktiske samfund, f.eks. på Svalbard.

Levevis

Som fangstmetode bruger bjørnen sine store kløer og hjørnetænder, sin fantastiske lugtesans og ikke mindst sin evne til at ville undersøge og udforske, som ofte bringer den på kollisionskurs med menneskets samfund, men som også holder den i live, når føden er knap, og fantasi må til. Isbjørnen er større og længere end de øvrige bjørne, med længere hals og smallere hoved. Dens tænder er ekstremt godt tilpasset livet som kødæder. Hjørnetænderne er noget større end andre bjørnes og dens kindtænder er skarpere og mere takkede. Dette skyldes at isbjørnen næsten udelukkende lever af kød, mens andre bjørne også spiser planteføde. f.eks. bær og græsser.

Ud over parringstiden og opfostringen af ungerne lever isbjørnen mest alene. Den er aktiv både om dagen og om natten. Isbjørnen er en god svømmer, men kan også bevæge sig hurtigt til fods – den kan opnå en hastighed på 55 kilometer i timen.

I Danmark kan der ses isbjørne i Københavns zoologiske have (Den Arktiske Ring), Skandinavisk Dyrepark og i Aalborg zoologiske have.

Fakta

  • Alder: 25-35 år. (I fangenskab i "London zoo" er en isbjørn blevet 41 år).
  • Vægt: 350–700 kg.
  • Længde: 180-240 cm.
  • Højde: 120-160 cm.
Omkring snuden kan man se isbjørnens sorte hud.

Pels

Isbjørnenes pels isolerer godt. Den består af et lag underuld og et lag dækhår. Selvom isbjørnens pels ser ud til at være hvid, er hårene gennemsigtige og selve huden er mørk – næsten sort, så den optager varmen ekstra godt. Dette system er så effektivt, at der kan være en temperaturforskel på 69 grader mellem isbjørnens skind og omgivelserne. Forskere har forsøgt at filme isbjørne med infrarødt kamera, men på grund af dyrets effektive konservering af og optag af varme var der på den fremkaldte film ingen spor af dyrene.[kilde mangler]

Unger

Isbjørne bliver kønsmodne efter 3-4 år og parrer sig i marts-maj. De parrer sig kun hvert 3. år. Hunnen er drægtig i 7-8 måneder og føder som regel to unger. Drægtige hunner tilbringer vinteren i selvgravede ynglehuler i sneen. Ungerne er meget små ved fødslen og blinde de første 28-30 dage. Ungerne dier 1-2 år og klarer sig selv efter 2-3 år.

Tre isbjørne undersøger ubåden USS Honolulu nær Nordpolen.

Udbredelse

Isbjørnen har cirkumpolar udbredelse, mere specifikt har den udbredelsesområde langs kysterne i det arktiske område. Inden for dens udbredelsesområde forekommer flere, mere eller mindre adskilte underbestande. I Grønland forekommer isbjørnen i både Øst- og Vestgrønland. På Vestkysten lever isbjørnene især i de områder, hvor drivisen lægger sig tæt op ad kysten, det vil sige nord for og omkring Sisimiut. I Sydvestgrønland forekommer der imidlertid også isbjørne, der bringes til området med drivisen fra Østgrønland. Isbjørnene forekommer langs hele Østgrønlands kyststrækning. I store dele af året findes isbjørnen også på drivisen mellem henholdsvis Vestgrønland og det østlige Canada samt mellem Østgrønland og Svalbard.

Isbjørnen svømmer gerne.
Denne er i gang med at nedlægge et traktordæk i Aalborg Zoo.
En isbjørn i drivisen nord for Svalbard.

Afstamning

Isbjørnens stamtavle er ikke helt fastslået, men menes at være opstået for 200.000 år siden, og oprindelig nedstamme fra den brune bjørn. Isbjørne og brune bjørne kan få fødedygtigt afkom (mokkabjørne), hvilket faktisk taler for, at de stadig næsten tilhører samme art, selvom de ser meget forskellige ud.

Farer for isbjørnen

Studier af indhold af miljøfremmede, menneskeskabte stoffer – de såkaldte POP´er (persistent organic pollutants, for eksempel PCB og DDT) – har afsløret meget høje niveauer i østgrønlandske isbjørne. Koncentrationerne af POP i bjørne skudt på østkysten er af samme størrelsesorden som koncentrationer fundet i isbjørne ved Svalbard. På Svalbard er der frygt for, at POP-niveauerne er så høje, at isbjørnenes reproduktionsevne og kønsorganer er skadet, og at deres immunsystemer er påvirket. Isbjørnen jages, og der skydes cirka 100 isbjørne om året. Disse to faktorer har sammen med den globale opvarmning, som har bevirket at isområderne er blevet mindre, gjort isbjørnen til et truet dyr.

Kilder/henvisninger

Isbjørn i Københavns zoologiske haveMedier brugt på denne side

Status iucn3.1 VU da.svg
Forfatter/Opretter: , Licens: CC BY 2.5
Modified conservation status system image from original, with Danish texts.
Cypron-Range Ursus maritimus.svg
Forfatter/Opretter:
Maplab-logo.svg
, Licens: CC BY-SA 3.0
Range of Polar bear(Ursus maritimus).
Polar bear (Ursus maritimus) in the drift ice region north of Svalbard.jpg
Forfatter/Opretter: Andreas Weith, Licens: CC BY-SA 4.0
This male Polar bear (Ursus maritimus) just had a fiasco when chasing a bearded seal. Subsequently he was restlessly searching for another prey; jumping from one ice floe to another.
Isbjoern hoved stor.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Polar bears near north pole.jpg
Three polar bears approach the starboard bow of the Los Angeles-class fast attack submarine USS Honolulu (SSN 718) while surfaced 280 miles from the North Pole. Sighted by a lookout from the bridge (sail) of the submarine, the bears investigated the boat for almost 2 hours before leaving. Commanded by Cmdr. Charles Harris, USS Honolulu while conducting otherwise classified operations in the Arctic, collected scientific data and water samples for U.S. and Canadian Universities as part of an agreement with the Arctic Submarine Laboratory (ASL) and the National Science Foundation (NSF). USS Honolulu was the 24th Los Angeles-class submarine, and the first original design in her class to visit the North Pole region. Honolulu was assigned to Commander Submarine Pacific, Submarine Squadron Three, Pearl Harbor, Hawaii.
Isbj rn.jpg
Forfatter/Opretter: Original uploader was BrianHansen at da.wikipedia, Licens: CC BY-SA 3.0
Billede taget af en af isbjørnene i Københavns Zoologiske have den 24. November 2002 af BrianHansen Har gjort billedet lidt mindre i omfang og størrelse. BrianHansen
Isbjoern undervands stor.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC-BY-SA-3.0
Ursus maritimus Steve Amstrup.jpg
Polar Bear (Ursus maritimus) and Cubs