Ildlandet

Ildlandet
Cities of Tierra del Fuego.png
Spansk navnTierra del Fuego
Areal47.992 km²
Befolkning
- tæthed
40002 (2005)
4 indb./km²
Højeste bjergMonte Darwin 2.488 m
Hovedby by østUshuaia 64000 indb.
Hovedby vestPorvenir 4807 indb.
Ushuaia om foråret

Ildlandet (spansk: Tierra del Fuego) er en arkipelag (skærgård eller øgruppe) i den sydlige spids af Sydamerika med et areal på 73.753km². Ildlandet blev 1881 delt mellem Argentina og Chile. Ildlandet er adskilt fra det sydamerikanske fastland af Magellanstrædet.

Den nordøstlige del, Tierra del Fuego med 251.000 indbyggere (2006,) udgør ca. 1/3 af øgruppens areal og tilhører Argentina, og den sydvestlige del Región de Magallanes y de la Antártica Chilena med ca. 151.000 indbyggere udgør ca.2/3 af Ildlandet og tilhører Chile

Geografi

Den chilenske del er en fortsættelse af Andesbjergene og er bjergrigt med mange gletsjere. Højeste punkt er bjergkæden Cordillera Darwin, der med næsten 2.500 meter høje bjerge er den sydligste del af Andesbjergene. Den argentinske del af øerne er et forholdsvis fladt lavland med steppe. Den største ø hedder Isla Grande. Dertil kommer mange mindre øer, blandt andet Isla Hornes hvor Sydamerikas sydligste punkt Kap Horn ligger.

De mest kendte byer er den argentinske Ushuaia og den chilenske Porvenir.

Historie

Mellem 9800 f. kr. og 8280 f. kr. bosatte der sig for første gang jægergrupper fra det amerikanske fastland på øgruppen. Man antager, at ankomsten af disse Paläo-indianere skyldes, at der stadig var landfaste områder mellem fastlandet og øerne.

Ildlandet er navngivet af den portugisiske søfarer Ferdinand Magellan, der i oktober 1520 fra sit skib så lys fra bål på mange af øerne. Bålene var tændt af den indianske urbefolkning, som var jægere og samlere.

Klima

Klimadiagram Ushuaia

Ildlandets klima er meget fugtigt, men der vokser en del skov på øerne. De ofte voldsomme storme har gennem tiderne fået sømændene til at frygte farvandene omkring Ildlandet.

Ildlandet ligger i den kølig-temperede zone med et maritimt klima på den sydligste del. Det lokale klima er karateriseret af store ændringer. I den vestlige del måles der nedbørsmængder på op til 6.000 mm/år, mens der i den østlige del af øgruppen kun måles ca. 250 mm/år. Nedbørsforskellene bevirker, at der både er regnskov og stepper.

Temperaturen viser kun små årstidsændringer og ligger i Ushuaia på omkring de 5,6 °C. Ildlandets gennemsnitlige årstemperatur er 4,4 °C, og den årlige nedbørsmængde er på 575 millimeter. Det kan sammenlignes med, at nedbørsmængden på den nordlige halvkugle om sommeren i juli er 74 millimeter) og i februar 28 millimeter.

Ekstern henvisning

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 54°S 70°V / 54°S 70°V / -54; -70

List-Icon.svgInfoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.

Medier brugt på denne side

List-Icon.svg
Forfatter/Opretter: Tango Project], Gnome, og VisualEditor team, Licens: GPL
Icon used to indicate a list
Ushuaia in early Spring.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 1.0
Cities of Tierra del Fuego.png
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Klimadiagramm-Ushuaia-Argentinien-metrisch-deutsch.png
Forfatter/Opretter: Hedwig in Washington, Licens: CC BY 2.5
climate chart in the format by Walther and Lieth