International Labour Organization
Nobels fredspris 1969 |
International Labour Organisation (ILO) er den internationale arbejdsorganisation, underlagt FN. ILO blev grundlagt i 1919 som en del af Versaillestraktaten efter første verdenskrig og var underlagt Folkeforbundet. Efter nedlæggelsen af forbundet i 1946 overgik organisationen til FN. Formålet med ILO var at danne en organisation, der forsvarede arbejderes rettigheder på arbejdsmarkedet.
Med ”Declaration of Philadelphia” i 1944 blev organisationens mål udvidet til også at indeholde socialpolitik og generelle menneskerettigheder frem for blot at koncentrere sig om uretfærdig behandling som ansat.
ILO modtog i 1969 Nobels fredspris for arbejdet vedrørende fremme af arbejdstagerrettigheder, fred på tværs af de sociale klasser og støtte af u-lande.
I 1998 blev ILO's Erklæring om Grundlæggende Arbejdstagerrettigheder vedtaget af regeringer, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer fra 177 lande[1]. Arbejdstagerrettighederne i FN's Global Compact fra 1999 har udgangspunkt i ILO's Erklæring om Grundlæggende Arbejdstagerrettigheder.
Referencer
- ^ "The Global Compact - Network Nordic Countries". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 29. april 2021.
Eksterne henvisninger
Wikimedia Commons har medier relateret til: |
|
Koordinater: 46°14′N 6°08′Ø / 46.23°N 6.13°Ø
|
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: User:Gusme (it:Utente:Gusme), Licens: CC BY-SA 3.0
Vector image of the Nobel prize medal
Forfatter/Opretter: Biosthmors, Licens: CC BY-SA 4.0
ILO building in Geneva with Salève in the background, taken from the top of the WHO building
The emblem of the United Nations