Hydrazin

Hydrazin-molekyle

Hydrazin, N2H4, er et giftigt og kræftfremkaldende stof, der lugter som ammoniak, hvorfra det også udvindes, men dets kemiske egenskaber minder mere om vand. Det anvendes bl.a. i raketbrændstof.

Man har en begrænset viden om, hvorledes mennesker reagerer på stoffet, når de udsættes for det, da der kun er udført et lille antal eksperimenter og kun få er blevet udsat for det i øvrigt. Dog har man ved forsøgsdyr kunnet påvise kræft i næseslimhinden, lunger, blodkar, samt tyktarm.

Biosyntese af hydrazin

Det har været kendt længe, at visse anaërobe bakterier ("anammox") er i stand til at omdanne ammonium til kvælstof. For nylig (2015) har man påvist, at det kan de, fordi de rummer et protein, der katalyserer dannelsen af det stærkt reducerende hydrazin i to tempi[1].

Se også

Note

Wikimedia Commons har medier relateret til:
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Chem template.svg
Chemistry, Chemical Template
Hydrazine-3D-balls.png
Ball-and-stick model of the hydrazine molecule, N2H4. Gas phase electron diffraction data from Kunio Kohata, Tsutomu Fukuyama, and Kozo Kuchitsu (1983). "Molecular structure of hydrazine as studied by gas electron diffraction". The Journal of Physical Chemistry 86: 602-606. DOI:10.1021/j100394a005.