Hovedstad

"Hovedstaden" omdirigeres hertil. For valgkredsen ved folketingsvalget i 1918, se Hovedstaden (valgkreds).

En hovedstad (af tysk: hauptstadt, jævnfør græsk: metropolis, fransk og italiensk: capitale, engelsk og spansk: capital) er normalt benævnelsen for den by i et land, der er sæde for landets regering og som hovedregel dens centraladministration. Hovedstaden har ikke eksisteret i alle tider og samfund. Det middelalderlige rejsekongedømme var langt mere almindelig indtil moderne tid. En delstatshovedstad er hovedbyen i en delstat, som oftest i en forbundsstat.

Nogle lande har regler i deres lovgivning som erklærer en bestemt by eller kommune for at være landets hovedstad. Det gælder f.eks. Holland hvis hovedstad ifølge landets forfatning er Amsterdam,[1] men hvor parlament, regering og højesteret er placeret i Haag; og Montenegro, hvis hovedstad er Podgorica men hvor præsidentens officielle residens ligger i Cetinje.

Lande hvor hovedstaden ikke er landets største by

I de fleste lande, fx i Europa, er hovedstaden tillige landets største by og dets økonomiske midtpunkt. I nogle lande, således i USA som helhed såvel som i flere af unionens enkelte stater har dette derimod ikke været tilfældet; Washington er unionens politiske hovedstad, men New York er dens materielle og økonomiske samlingspunkt. I nogle tilfælde, navnlig i tidligere tider, havde et land flere hovedstæder samtidigt, idet regeringerne flyttede fx efter årstiden i det gamle Persien eller efter en vis tids forløb således, som tilfældet i sin tid var i Schweiz.

Udtrykket anvendes undertiden også i overført betydning, fx siges at »Rom er katolicismens hovedstad« eller lignende.

Som modstilling til hovedstaden sættes landets øvrige dele, ofte under fællesbenævnelsen »provinsen«.

I Danmark var begrebet Hovedstaden frem til 70'erne et samlingsnavn for Københavns, Frederiksbergs og Gentoftes kommuner og betegnede "København uden forstæder". Betegnelsen fjernedes sammen med sporvognene. I dag svarer Fingerplanens indre område bedre til det samme begreb.[kilde mangler]

Se også

Eksterne henvisninger

Referencer

  1. ^ Hollandsk Wikisource, Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden [Grundlov for Kongeriget Nederlandene], kapitel 2, artikel 32, hentet 10. maj 2019, ... de hoofdstad Amsterdam ...

Medier brugt på denne side