Hornhjelm

Bronzefiguren "Ingot God" fra Enkomi, 1100 f.v.t., Cyperns Arkæologisk Museum, Nicosia.
Plade C fra Gundestrupkarret 200-100 f.v.t.

En hornhjelm er hjelm, hvorpå der er fastmonteret horn, som kan være fremstillet i det samme materiale som hjelmen, eller i et andet materiale. De er blevet båret af mange folkeslag rundt om i verden, men, modsat hvad mange går og tror, aldrig af vikingerne. De er blevet båret helt tilbage i ældre stenalder, hvor man har fundet tegn på det i det arkæologiske område Star Carr i England.

De blev sandsynligvis anvendt under religiøse ceremonier eller til ligne de rituelle formål, men ikke i kamp eller under slag, idet hornene vil have gjort hjelm hjelm nem at gribe fat i og bringe personen ud af balance, eller få den slået af hovedet. En stor del af materialet som underbygger hornhjelme stammer fra afbildninger frem for fund af selve hjelmene.

Se også

Eksterne henvisninger

  • Frank, Roberta (2000). "The Invention of the Viking Horned Helmet". International Scandinavian and Medieval Studies in Memory of Gerd Wolfgang Weber. Scribd.
  • Did Vikings really wear horns on their helmets? Arkiveret 11. december 2004 hos Wayback Machine from The Straight Dope

Medier brugt på denne side

Barren-Gott, Enkomi, 12. Jh. v. Chr. C.jpg
Forfatter/Opretter: Gerhard Haubold, Hattingen, Licens: GFDL
Cyprus Museum, Lefkosia: bronze statuette of god standing on ingot. From Engomi.