Holometabolisme

For den taksonomiske gruppe kendt som Holometabola, se Endopterygota.
Livsstadier af et holometabolsk insekt (gedehams). Æg vises ikke. Tredje, fjerde og femte billede viser pupper med forskellige aldre.

Holometabolisme, også kaldet fuldstændig forvandling (metamorfose), er en form for insektudvikling, som omfatter fire livsstadier: æg, larve, puppe og imago (eller voksen).

Holometabolisme er et synapomorft træk (delt afledt kendetegn) hos alle insekter i overordenen Endopterygota. Umodne stadier af holometabole insekter er meget forskellige fra de modne stadier. Hos nogle arter forhindrer den holometabolske livscyklus larver i at konkurrere med de voksne, fordi de optager forskellige økologiske nicher (det sæt af vilkår, som on organisme har tilpasst sig). Hver fases morfologi og adfærd er tilpasset til forskellige aktiviteter. For eksempel maksimerer larvestadiet egenskaber som fødeindtagelse, vækst og udvikling, mens voksne egenskaber muliggør spredning, parring og æglægning. Nogle arter af holometabolske insekter beskytter og fodrer deres afkom. Andre insektudviklingsstrategier omfatter ametabolisme og hemimetabolisme.

Udviklingsstadier

Der er fire generelle udviklingsstadier, hver med sin egen morfologi og funktion.

Forskellige insektæg.

Æg

Den første fase af et insekts livscyklus er ægget, eller embryoet. Ægget begynder som en enkelt celle, der deler sig og udvikler sig til larveformen, inden det klækkes. Nogle insekter formerer sig ved partenogenese eller kan være haplodiploide, og producerer levedygtige æg uden befrugtning. Æggestadiet hos de fleste insekter er meget kort, kun få dage. Imidlertid kan insekter gå i dvale eller gennemgå diapause i ægstadiet for at undgå ekstreme forhold, i hvilket tilfælde kan dette stadie vare flere måneder. Æggene fra nogle typer insekter, såsom tsetsefluer, eller bladlus (som er hemimetabolske), klækkes, før de lægges.

Larve og pupper af en næsehornsbille.

Larve

Den anden fase af den holometabole livscyklus er larven. Mange voksne insekter lægger deres æg direkte på en fødekilde, så larverne kan begynde at spise, så snart de klækkes. Larver har aldrig vinger eller vingeknopper og har simple snarere end sammensatte øjne.[1] Hos de fleste arter er larvestadiet mobilt og med en ormelignende form.

Larvestadiet er på forskellig vis tilpasset til at opnå og akkumulere de materialer og energi, der er nødvendig for vækst og metamorfose. De fleste holometabolske insekter passerer gennem flere larvestadier, eller instars, efterhånden som de vokser og udvikler sig. Larven må skifte ham (smide sin overhud) for at kunne passere fra det larvestadie til det andet. Disse stadier kan se meget ens ud og afviger for det meste i størrelse eller kan afvige i mange egenskaber, herunder adfærd, farve, hår og rygsøjler og endda antal ben. Forskelle mellem larvestadier er især udtalte hos insekter med hypermetamorfose. Det sidste larvestadie hos nogle insekter kaldes en prepupa. Præpupper indtager ikke føde ikke, og bliver inaktive.[1] Det er ikke ualmindeligt, at larvevæv, der nedbrydes under metamorfose, øger i omfang ved at cellerne bliver større, mens celler og væv, der vil blive til imago, vokser i antal gennem celledeling.[2]

Rhopalomyia solidaginis, puppe og voksen.

Puppe

Uddybende Uddybende artikel: Puppe

For at komme ind i det tredje stadie af homometabolisk udvikling, gennemgår larven metamorfose til at blive en puppe. Puppen er et passivt udviklingsstadium, der ikke tager føde til sig. De fleste pupper bevæger sig meget lidt, selvom pupperne fra nogle arter, såsom mygs, er mobile. Som forberedelse til forpupningen søger larverne af mange arter beskyttede steder eller konstruerer en beskyttende kokon af silke eller andet materiale, såsom dens egen akkumulerede afføring. Nogle insekter gennemgår diapause som puppe. I dette stadie ændres insektets fysiologi og funktionelle struktur sig drastisk, både den indre og den ydre.

Imago

Den sidste fase af holometabolsk insektudvikling er voksnestadiet, også kaldet imago. De fleste voksne insekter har vinger (undtagen i de tilfælde, hvor de er tabt sekundært) og fungerende reproduktive organer. De fleste voksne insekter vokser meget lidt efter at være kommet ud fra puppen. Nogle voksne insekter spiser slet ikke, og fokuserer udelukkende på parring og reproduktion. Nogle voksne insekter er postmitotiske ved voksen fremkomst, med delende celler begrænset til specifikke organer. Cyrtodiopsis dalmanni er en sådan art, der lever i voksenstadiet, men ikke vokser i størrelse. Ernæring bruges hos voksne til vækst af de indre reproduktive strukturer.[3]

Evolutionær kontekst af holometabolsk udvikling

Omkring 45 % til 60 % af alle kendte levende arter er holometabolske insekter.[4] Unge og voksne former for holometabolske insekter optager ofte forskellige økologiske nicher, der udnytter forskellige ressourcer. Dette betragtes som en nøgledrivkraft i den usædvanlige evolutionære diversificering af form og fysiologi inden for gruppen.

Fylogenetiske undersøgelser har vist at holometabolske insekter er en monofyletisk gruppe,[5][6] hvilket er tegn på, at fuldstændig metamorfose kun er opstået sted én enkelt gang i insekternes udviklingshistorie.

Teorier om oprindelsen af holometabolsk metamorfose

Oprindelsen af fuldstændig metamorfose hos insekter har været genstand for en langvarig og til tider voldsom debat. En af de første teorier, der blev foreslået, var en af William Harvey i 1651. Harvey foreslog, at næringsstofferne i insektægget er så knappe, at der var selektion for embryoer, der blev udklækket, før deres udvikling var færdig. I sin tid som larve samler det ”for tidligt fødte dyr” ressourcer fra det ydre miljø og når frem til puppe-stadiet, som Harvey betragtede som den perfekte ægform. Jan Swammerdam udførte dog en dissektionsundersøgelse og viste, at puppeformer ikke viser tegn på at være æg, men i stedet mere et overgangsstadium mellem larver og voksen.[7]

I 1883 revitaliserede John Lubbock Harveys hypotese og argumenterede for, at oprindelsen og udviklingen af holometabolan udvikling kan forklares med den tidlige klækning (eclosion) af embryoet. Hemimetabolske arter, hvis larver ligner den voksne, har et embryo, der fuldender alle udviklingsstadier (nemlig: "protopod", "polipod" og "oligopod" stadier) inde i ægget. Holometabolske arter har i stedet ormelignende larver og et puppestadium efter ufuldstændig udvikling og udklækning. Debatten fortsatte gennem det tyvende århundrede, hvor nogle forfattere (såsom Charles Pérez i 1902) hævdede, at den tidlige klækningsteori var besynderlig, Antonio Berlese genetablerede den som den førende teori i 1913, og Augustus Daniel Imms udbredte den fra 1925.[8] Et af de mest omstridte aspekter af den tidlige klækningsteori, der gav næring til yderligere debat inden for evolution og udvikling, var forslaget om, at de hemimetabolske nymfestadier er ækvivalente med det holometabolske puppestadie. Kritikere af denne teori (især H. E. Hinton[9]) hævder, at post-embryonal udvikling i hemimetabolske og holometabolske insekter er sammenlignelige, og at det sidste nymfestadium af hemimetabolske arter svarer til de holometabolske pupper.

Ordener

Ordener med holometabolske insekter:

  • Coleoptera – Biller
  • Diptera – Fluer
  • Hymenoptera – Myrer, bier og gedehamse
  • Lepidoptera – Sommerfugle og møl
  • Mecoptera – Skorpionfluer
  • Megaloptera – Dovenfluer
  • Miomoptera (uddød)
  • Neuroptera – Netvinger
  • Protodiptera (uddød)
  • Raphidioptera – Kamelhalsfluer
  • Siphonaptera – Lopper
  • Strepsiptera – Viftevinger
  • Trichoptera – Vårfluer

Referencer

  1. ^ a b Chu, H. F. (1992). How to know the immature insects. Cutkomp, L. K. (2nd udgave). Dubuque, IA: Wm. C. Brown. ISBN 978-0697055965. OCLC 27009095.
  2. ^ The Insects: Structure and Function
  3. ^ Baker, Richard H.; Denniff, Matthew; Futerman, Peter; Fowler, Kevin; Pomiankowski, Andrew; Chapman, Tracey (2003-09-01). "Accessory gland size influences time to sexual maturity and mating frequency in the stalk-eyed fly, Cyrtodiopsis dalmanni". Behavioral Ecology (engelsk). 14 (5): 607-611. doi:10.1093/beheco/arg053. ISSN 1045-2249.
  4. ^ Hammond, Peter (1992-01-01). "Species Inventory". I Groombridge, Brian (red.). Global Biodiversity. Springer Netherlands. s. 17–39. doi:10.1007/978-94-011-2282-5_4. ISBN 978-94-010-5012-8.
  5. ^ Wheeler, Ward C.; Whiting, Michael; Wheeler, Quentin D.; Carpenter, James M. (2001-06-01). "The Phylogeny of the Extant Hexapod Orders". Cladistics. 17 (2): 113-169. doi:10.1111/j.1096-0031.2001.tb00115.x. ISSN 1096-0031. S2CID 221547312.
  6. ^ Grimaldi, David; Engel, Michael S. (2005-05-16). Evolution of the Insects. Cambridge University Press. ISBN 9780521821490.
  7. ^ Belles, Xavier (2001-01-01). "Origin and Evolution of Insect Metamorphosis". eLS. John Wiley & Sons, Ltd. doi:10.1002/9780470015902.a0022854. ISBN 9780470015902.
  8. ^ Wrigglesworth, F. W.; Wrigglesworth, V. B. (2015-04-09). The Physiology of Insect Metamorphosis. Cambridge University Press. ISBN 9781107502376.
  9. ^ Hinton, H. E. (1948-11-01). "On the Origin and Function of the Pupal Stage". Transactions of the Royal Entomological Society of London. 99 (12): 395-409. doi:10.1111/j.1365-2311.1948.tb01227.x. ISSN 1365-2311.

Litteratur

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Annual report of the Regents (1891) (14595203290).jpg
Forfatter/Opretter:

New York State Museum;

University of the State of New York. Board of Regents, Licens: No restrictions

Identifier: annualreporto441891newy (find matches)
Title: Annual report of the Regents
Year: 1889 (1880s)
Authors: New York State Museum University of the State of New York. Board of Regents
Subjects: New York State Museum Science
Publisher: Albany : J.B. Lyon, State Printer
Contributing Library: Smithsonian Libraries
Digitizing Sponsor: Biodiversity Heritage Library

View Book Page: Book Viewer
About This Book: Catalog Entry
View All Images: All Images From Book
Click here to view book online to see this illustration in context in a browseable online version of this book.

Text Appearing Before Image:
sting eveij after death, and thestridulation of the imago, (*J are all recorded by authors. A Mexican Species of Dynastes. In the above. Dr. Eiley has referred to the description of theMexican Dynastes Hyllus Chevr., by Dr. Eugene Duges, of Guanajuato,Mexico. For comparison with the early stages of D. Tityus, T>£, Dugesfigures of D. Hyllus are herewith given, copied ^rom his notice of thespecies in the place above cited. * There is no record of the stridulation of the larva having been heard. Dr. Hamilton(loc. cit) has remarked of the imago: While no stridulating organs are present, theyhave the power to produce a sound that may answer the same purpose, somewhatresembling that of an angry goose. The pygidium and part of the last ventral surfaceare very hairy, and by withdrawing the abdomen from the elytra so as to admit airand then suddenly forcing it out through the hair by a sudden extension, a noise isproduced that is rather alarming to one unacquainted with their harmlessness.
Text Appearing After Image:
Fig. 12.— The larva of Dynastes Hyllus. Figs. 13,14,15, the pupa of the same in lateral ventral, and dorsal views. Report of the State Entomologist 251 The larva, Fig. 12, with others, was found within an opening in thetrunk of an oak, in the midst of a mass of woody debris. One havingtransformed to the pupa, gave out the imago in about a month.Later, in enlarging the opening, two pupae of males (Figs. 13, 14 and15) were found, inclosed in a large (une enorme) cocoon formed of thedetritus in which the larvse had lived, smooth on the interior, and ofa thick)iess not less than a centimetre.* In the same oak, and associated with the above, were thirty or thirty-five larvae of the closely allied StrateguSy and several of Mallodon angustatum. Feeding Habits of the Beetle. In the notice of this insect in the Fifth Report on the Insects of NewYork, referring to its feeding habits, Mr. G. E. Murrell is quoted asstating : When feeding on the ash, they place themselves longitudinally on asmoo

Note About Images

Please note that these images are extracted from scanned page images that may have been digitally enhanced for readability - coloration and appearance of these illustrations may not perfectly resemble the original work.
Emergent midge. Rhopalomyia solidaginis.jpg
Forfatter/Opretter: Beatriz Moisset, Licens: CC BY-SA 4.0
An adult male Rhopalomyia solidaginis midge emerging from its pupa. Rancocas Nature Center NJAS, Burlington County, New Jersey, USA. https://bugguide.net/node/view/461316/bgimage
Ontwikkelstadia wespenpoppen.jpg
(c) Asaf at nederlandsk Wikipedia, CC BY-SA 3.0

wespenpoppen in verschillende ontwikkelstadia

Eigen foto's