Hjulplov

En vendbar hestetrukken hjulplov

Hjulploven, også kaldet den tunge plov, er en gammel type plov (opfundet ca. år 500).

Oprindelse

Hjulploven udspringer af muldfjælsploven, som var en ard udstyret med plovjern og muldfjæl[1]. Hjulploven var således en muldfjælsplov med hjul. Hjulploven er formentlig blev opfundet i Kina omkring år 500 og derefter kommet til Europa i ca. år 600. Det formodes, at hjulploven kom til Danmark i ca. år 700.

Virkemåde

Plovjernet skar en rende i jorden, mens muldfjælen vendte furestrimlen til den ene side og tippede den over i den foregående fuge. På den måde blev jorden vendt, og græs og ukrudt blev bekæmpet. Med muldfjælsploven blev det også muligt at tilføre gødning til større områder, da gødningen kunne vendes ned i jorden.

Ved at tilføre muldfjælsploven hjul lagdes større tyngde på plovskæret, og derved blev den mere velegnet til at trænge igennem tætte rødder. Vekseldriften kom til Danmark på samme tid som hjulploven. Hjulploven var meget vigtig for vekseldriften, da okserne ofte græssede på de hvilende marker. Derfor var det nødvendigt med en tung plov, der kunne trænge igennem rødderne fra de buske og træer, der var vokset op på marken i hvileperioden[2].

Ulemper

Hjulploven var langt dyrere at fremstille og vedligeholde end arden, og den var så tung, at der undertiden ved svære jorder skulle 8 okser eller 4 heste til at trække den[2]. Desuden krævede hjulploven også en omlægning af markerne, da man ønskede markerne så lange som muligt, således at den tunge plov ikke skulle vendes så tit.

Videre udvikling

Efter hjulploven skete der ikke nogen udvikling af betydning inden for plove i ca. 1000 år. Derved blev hjulploven den dominerende plovtype fra tidlig middelalder til midten af 1800-tallet. Under den industrielle revolution og oplysningstiden begyndte man at udvikle nye plovtyper, heriblandt svingploven, som i 1860 havde overtaget hjulplovens arbejde i Danmark.

Noter

  1. ^ Meyhoff, Peder og Peter Mouritsen: Teknologihistorie iBog, Systime 2011, C11 11.5
  2. ^ a b Bjørn, Claus et. al.: Det danske landbrugs historie I, Landbohistorisk Selskab 1988


Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

04-09-12-Schaupflügen-Fahrenwalde-RalfR-IMG 1232.jpg
Forfatter/Opretter: Ralf Roletschek , Licens: CC BY-SA 2.5
Hestetrukken plov og plovmand
Nuvola apps kcmsystem.svg
Forfatter/Opretter: MesserWoland, Licens: LGPL
From the Nuvola icon theme for KDE 3.x by David Vignoni
Brabant double @ Ecomusée d'Hétomesnil.jpg
(c) I, Claude Villetaneuse, CC-BY-SA-3.0
Ecomusée d'Hétomesnil : Charrue à brabant double. Cette charrue aurait été inventée au début du XIXe siècle dans le nord de la France.