Hierarki

Et hierarki (græsk hieros hellig, arkho regel) er et system til at rangordne og organisere ting (i). Inden for vidensorganisation og klassifikation udgør hierarkiske klassifikationssystemer en form for vidensordning.

Hierarkis oprindelige brug var rangordenen i et præstevælde.

Semantiske relationer

I begrebshierarkier kan der være tale om forskellige typer af semantiske relationer: generiske relationer eller del helhedsrelationer. En generisk relation kaldes også en slægts-art relation, en "is-a"- relation eller en forældre-barn relation. Fx relationen mellem pattedyr og tigre: En tiger er et pattedyr, tigeren "arver" alle de egenskaber, som overkategorien pattedyr besidder. Dette er ikke tilfældet i del-helheds relationer. Sjælland er en del af Danmark, et rat er en del af en bil.

Litteratur

Ahl, V. & Allen, T. (1996). Hierarchy theory: a vision, vocabulary and epistemology, New York: Columbia University Press.

Allen, T. F. H. & Starr, T. B. (1982). Hierarchy: perspectives for ecological complexity. Chicago: University of Chicago Press.

Cole, S. (1983), "The hierarchy of the sciences?", American Journal of Sociology, 89(1), 111-139.

De Muralt, A. (1991). Hierarchy. IN: Burkhardt, H. & Smith, B. (eds.): Handbook of Metaphysics and Ontology. Vol. 1-2 (vol. 1, pp. 352-354). Munich: Philosophia,

Eksterne links

Hjørland, B. (red.): Lifeboat for Knowledge Organization. Hierarchy.


Se også

LedelseSpire
Denne artikel om ledelse i teori eller praksis er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Staff Management - The Noun Project.svg
Forfatter/Opretter: OCHA Visual Information Unit, Licens: CC0
Staff Management - The Noun Project icon from the Noun Project