Herluf Rasmussen

Herluf Rasmussen
Født6. juli 1920 Rediger på Wikidata
Død17. juli 2013 (93 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseSelvbiograf, politibetjent, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Herluf Christian Adrup Rasmussen (født 6. juli 1920 i Valby, død 17. juli 2013) var en dansk modstandsmand og politiker.

Han var oprindeligt speditør, men blev 1943 reservepolitibetjent. Han var aktiv i Danmarks Kommunistiske Parti, undgik at blive taget 1941, og i 1944 gik han ind i modstandsgruppen BOPA, hvor han blev gruppeleder. Han rekrutterede et politikompagni med 120 medlemmer og var i juni 1944 spidsen for sabotagerne mod fabrikkerne Nordwerk og Ambi, som leverede udstyr til værnemagten. Han stod også for likvideringer af stikkere. Herluf Rasmussen var også med i et af Besættelsens blodigste opgør, da hans gruppe den 6. april 1945Gammel Køge Landevej skød og dræbte en gruppe HIPO-folk. Et medlem af Herluf Rasmussens egen gruppe omkom i samme ildkamp.

Efter krigen genoptog han sit job som politibetjent, som han havde til 1977, og sit virke i DKP.

Da udbryderpartiet Socialistisk Folkeparti blev dannet 1958, var Herluf Rasmussen med, og han blev folketingsmedlem for partiet 1960-64. Han blev næstformand for SF's folketingsgruppe. Den 2. juni 1964 meldte Herluf Rasmussen sig ud af SF. Han forsatte som løsgænger i Folketinget frem til valget den 22. september 1964.

Senere gik han over til Socialdemokratiet og siden Centrum-Demokraterne, som han i 1989 kortvarigt blev folketingsmedlem for (suppleant for Mimi Jakobsen).

Senere virkede han som bilforhandler, ejer af erhvervsejendomme i Hvidovre og senest som importør af alpaca-uld, som han solgte i Alpacahuset i København.

Han udgav selvbiografien Kommunist – sabotør – politimand – folketingsmand.

Kilder

Herluf Rasmussen i Frihedsmuseets modstandsdatabase