Henrik Szklany

Henrik Szklany
Født1985 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Henrik Szklany (født i 1985) er en dansk dramatiker der blev uddannet fra dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater i 2013.

Karriere

Henrik Szklany vandt i 2014 Danske Dramatikeres Talentpris sammen med Eini Carina Grønvold[1]. Samme år var han forfatter på Mit liv som træ – en Reumert-drøm[2] - en særforestilling, der dannede rammen om Årets Reumert-prisuddeling, instrueret af Minna Johannesson.

Under sin tid på dramatikeruddannelsen skrev Henrik Szklany blandt andet stykkerne Nekrologer (2012)[3], der blev opført på Aarhus Teater, skolestykket Bygning 4-7-12 (2013)[4] om Gellerupparken i Aarhus og afgangsstykket Justine (2013) - et one-man show, der både blev opført på Teater Momentum i Odense og Husets Teater i København.

Efter skoletiden har Henrik Szklany skrevet stykket #bitch #kælling #backstabber[5] om digital mobning blandt børn. Stykket blev opført på teatret Filuren i Aarhus.

Stykket Altid for AaB havde premiere på Aalborg Teater i foråret 2014[6]. Altid for AaB handler om den fiktive problematiske sæson efter AaB Fodbolds fjerde danmarksmesterskab. Premieredatoen faldt to dage før klubben i virkelighedens verden vandt sit fjerde mesterskab.

I oktober 2014 har Baggårdteatret i Svendborg premiere på stykket 839 Dage om danmarkshistoriens længste kidnapning[7]. Det er historien om de to sømænd Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, der blev taget til fange af somaliske pirater i 2011. Henrik Szklany har fået fortalt historien af dem begge og har skrevet stykket.

I 2019 er der premiere på endnu en stykke med rødder i virkeligheden fra Henrik Szklanys pen, nemlig doku-satiren Corydong - om børsnoteringen af Dong (i dag Ørsted), som førte til, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs tjente milliarder[8]. Stykket har premiere på Teatret Svalegangen i Aarhus i 2019.

Røde Orm

I forbindelse med, at Aarhus var Europæisk Kulturhovedstad i 2017 skrev Henrik Szklany stykket Røde Orm, som er baseret på Frans G. Bengtssons eventyrroman fra 1940’erne af samme navn. Det Kongelige Teater stod bag opsætningen i samarbejde med Moesgaard Museum[9]. Røde Orm fik blandede anmeldelser[10], men stykket var alligevel en publikumssucces og solgte 92.000 billetter[11]. Efter opsætningen på Moesgaard blev Røde Orm i 2018 sat op i Dyrehaven nord for København.

Kongens Fald

Efter successen med Røde Orm satte Det Kongelige Teater Henrik Szklany til at dramatisere den klassiske, danske roman Kongens Fald[12]. Forestillingen havde premiere i 2018 i et samarbejde med Aarhus Teater, der lagde scene til stykket i 2019. Ligesom Røde Orm klarede Kongens Fald sig glimrende ved billetlugerne, selvom anmelderne ikke var imponerede. Henrik Szklany fik dog ros for "(...) en loyal og spillevende dramatisering af romanen"[13].

Referencer

  1. ^ "Danske Dramatikeres Talentpris". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 18. september 2014.
  2. ^ Årets Reumert i nyt format: Mit liv som træ – en Reumert-drøm - Bikubenfonden
  3. ^ Hvad siger man, når man er bange for at dø? | Information
  4. ^ Nyt teaterstykke skal hjælpe Gellerupparkens image | Kultur | DR
  5. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 29. juli 2014. Hentet 29. juli 2014.
  6. ^ Altid for AaB
  7. ^ 839 Dage - BaggårdTeatret
  8. ^ https://www.altinget.dk/artikel/tidslinje-forstaa-sagen-om-dong-salget
  9. ^ Røde Orm | DET KGL. TEATER
  10. ^ https://www.bt.dk/danmark/lunkne-anmeldelser-af-kongeligt-vikingeteater-i-aarhus
  11. ^ https://hsfo.dk/oestjylland/Roede-Orm-giver-millioner-i-overskud/artikel/118133
  12. ^ https://kglteater.dk/det-sker/sason-20182019/skuespil/kongens-fald/?section=top
  13. ^ https://www.berlingske.dk/kultur/lykkes-det-kongelige-teaters-store-projekt-gymnasieeleven-og-anmelderen-er