Hengill

Þingvellir med Hengill i baggrunden

Hengill er en vulkan som ligger i det sydvestlige Island, syd for Þingvellir. Den dækker et område på cirka 100 km². Vulkanen er stadig aktiv, som ses ved dens mange varme kilder og fumaroler, men det seneste udbrud fandt sted for omkring 2.000 år siden.

Hengill-vulkansystemet, som strækker sig gennem Thingvallavatn-søen, består af en række nordøst-sydvest-gående spalteventiler, krater-rækker og små skjoldvulkaner i en stærkt fejlet graben. Dette system er det østligste af en serie af fire tæt placerede basaltiske spaltesystemer, der skærer diagonalt gennem Reykjanes. Geologisk set er Hengill-systemet det yngste i området og krydset af en sværm af unge krater-rækker og spalter.

Hengill-vulkanen og de tilknyttede geotermiske felter dækker 110 km² og er Islands største udnyttede område med høj entalpi geotermisk energi. Der findes tre kendte vulkanske systemer i området, hver bestående af en central vulkan og krydsende fejlsværm karakteriseret ved hyaloklastitiske rygge.

Der registreret seismisk aktivitet i form af små jordskælvssværme under Hengill-vulkanen i marts 2022, hvilket har antydes at være forårsaget af pumpning af vand i området.

Eksterne henvisninger

Spire
Denne artikel om et bjerg eller en bjergkæde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 64°05′08″N 21°18′49″V / 64.0856°N 21.3136°V / 64.0856; -21.3136

Medier brugt på denne side

Pico Yordas. Agosto 2005 (editada).jpg
Forfatter/Opretter: Original image: Óscar Ibáñez Fernández (diskussion · bidrag)
Edited version: ArtMechanic (diskussion · bidrag), Licens: CC BY-SA 3.0
Gilbo Peak, near Riaño, in the province of León, Spain.
Þingvellir Iceland 034.JPG
Forfatter/Opretter: Hansueli Krapf, Licens: CC BY-SA 3.0
Þingvellir, Iceland