Hebraisk (sprog)

Hebraisk skrift i Torahen.

Hebraisk eller hebræisk (hebraisk עברית, ivrit) er et vest-semitisk sprog, nært beslægtet med aramæisk. Bibelsk hebraisk er hovedsproget i Tanákh (den jødiske, hebraiske Bibel). Senere udviklingsstadier omfatter mishnaisk hebraisk og rabbinsk hebraisk.

I lang tid var hebraisk hovedsagelig et liturgisk sprog, der blev brugt i synagogen, og et litterært sprog i religiøs litteratur. Der var dog næsten ingen, der talte sproget til daglig, før Eliezer Ben-Yehuda satte sig for at genoplive det i slutningen af 1800-tallet. I hjemmet måtte hans børn ikke tale andet end hebraisk, og at lege med andre børn var strengt forbudt af frygt for at de ville glemme det, de havde lært.

Lingvist Ghil’ad Zuckermann mener, at i det moderne jødiske /israelske sprog (nyhebraisk, ivrit) “er der mange hebraiske elementer som følge af en bevidst vækkelse, men også en lang række pervasive sproglige egenskaber, der stammer fra et ubevidst overlevet modersmål, fx jiddisch."[1][2]

Han mener at israelsk ikke er et genoplivet bibelhebraisk, men et nyt sprog som er hybridt semito-europæisk af karakter, fordi både semitiske og indoeuropæiske elementer indgår meget kraftigt i tilblivelsen. Han skriver, at havde det været marokkanske jøder i stedet for østeuropæiske, som havde skabt israelsk hebraisk, så var det formentlig blevet et semitisk sprog. "[3]

Hebraisk og arabisk arabisk er Israels 2 officielle sprog. Hebraisk skrives fra højre mod venstre med det hebraiske alfabet, som ofte kaldes kvadratskrift på grund af tegnenes firkantede form.

Fra 1944 til 1980 udkom den omfattende Encyclopaedia Hebraica (האנצקלופדיה העברית) i 32 bind suppleret med flere tillægsbind.

Hebraiske bogstaver

Det hebraiske alfabet har 22 bogstaver, og anvendes til at skrive hebraisk, jiddisch og andre sprog, der primært er blevet talt/skrevet af jøder.

Alefא
Betב
Gimelג
Daletד
Heה
Vavו
Zayinז
Hetח
Tetט
Yodי
Kafך כ
Lamedל
Memם מ
Nunן נ
Samekhס
Ayinע
Peף פ
Tsadiץ צ
Qofק
Reshר
Shinש
Tavת

Se også

Referencer

  1. ^ "Jiddisch". Arkiveret fra originalen 26. juni 2018. Hentet 26. juni 2018.
  2. ^ Hvordan Jiddisch overlevede under israeli (genoplivet hebraisk), 25/12/2021 Af Ghil'ad Zuckermann
  3. ^ "Hebraisk: Et genoplivet sprog eller et nyt sprog?". Arkiveret fra originalen 26. juni 2018. Hentet 26. juni 2018.

Eksterne henvisninger

Wikipedia på hebraisk
Der findes også en Wikipedia på hebraisk.


SprogSpire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Sefer-torah-vayehi-binsoa.jpg
Forfatter/Opretter:
Creative Commons CC-Zero Denne fil er udgivet under Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
Personen, der har tilknyttet et værk til dette dokument, har dikteret værket som offentlig ejendom ved at give afkald alle hans eller hendes rettigheder til værket på verdensplan efter lov om ophavsret og alle relaterede og beslægtede rettigheder, i det omfang lovgivningen tillader det. Du kan kopiere, distribuere og forarbejde værket selv til kommercielle formål; alt sammen uden at spørge om godkendelse.

, Licens: CC0
Hebrew Bible text of Numbers 10:33-11:1 as written in a Torah Scroll, Sefer Torah.