Harve

Såbedsharve, en fjederharve.
En tallerkenharve anno 1911.
Moderne tallerkenharve.

En harve er et jordbearbejdningsredskab, der bruges til at bearbejde jorden på forskellig vis. Harver kan have forskellig udformning og har navn efter deres funktion og opbygning. Eksempelvis fjederharve, tallerkenharve, rotorharve og fingerharve.

Moderne typer af harver

Fjederharve

En fjedertandharve med fjedrene tænder/takker benyttes som såbedsharve, ukrudsharve eller som stubharve.

Tallerkenharve

En tallerkenharve er en harve med tallerkenlignende roterende knivblade, der bearbejder jorden. Denne type harve går relativt let i jorden, behøver begrænset trækkraft og går ikke så dybt i jorden.

Rotorharve

(c) James T M Towill, CC BY-SA 2.0
Rotorharve anno 2009.

En rotorharve har knivblade i forskellige former, som roterer ved stor hastighed gennem traktorens kraftoverføring. Rotorharven kan bruges i stedet for en plov, hvormed man sparer at dybdepløje. Den giver dog ikke den samme ukrudtsbekæmpelse som opnås ved dybdepløjning.

Fingerharve

En fingerharve er en harve med stive tænder, som går lodret i jorden. Den bruges primært til ukrudtsbekæmpelse i kornmarker.

Historie

Op gennem historien har mange forskellige typer harver været anvendt. Brakharver og lette frøharver fx Almindelige ukrudtsharver har lige, butspidsede, mejseldannede og i tværsnit halvrunde tænder. Svensk-harven indførtes omkring 1840 i dansk landbrug af N.E. Hofman Bang. Svensk-harver medførte en revolution i jordbearbejdningen, idet den erstattede ploven ved forårsbehandlingen forud for såning af korn.

En forbedret og større form er Fogh’s patentharve. Samme tandform som svensk-harven er anvendt i sæddækkeren. Denne harve fik i sidste fjerdedel af 1800-tallet en betydelig udbredelse til nedharvning af bredsået sæd. Fra begyndelsen af 1900-tallet begyndte harver med fjedrende eller elastiske tænder af jern eller stål at brede sig.

Harvens tænder kan være lige og tilspidsede som på fold-harven eller den gamle danske harve, der generationer igennem og indtil midten af 1800-tallet var forbavsende hurtigt og synes foreløbig at fortrænge både sæddækker og svensk-harver. Fjedertands-harven fremstilles i reglen med hjul og kaldes hyppigt "kultivator".

Eksterne henvisninger

Salmonsens Konversationsleksikon, 2. udgave, bind X, s. 933-934; opslag: Harve


Medier brugt på denne side

04-09-12-Schaupflügen-Fahrenwalde-RalfR-IMG 1232.jpg
Forfatter/Opretter: Ralf Roletschek , Licens: CC BY-SA 2.5
Hestetrukken plov og plovmand
Disk Harrow.jpg
Forfatter/Opretter: Aalang, Licens: CC BY-SA 3.0
Väderstad Disc harrow
Claas Challenger 75E and Lemken Zirkon Power Harrow - geograph.org.uk - 1547252.jpg
(c) James T M Towill, CC BY-SA 2.0
Claas Challenger 75E and Lemken Zirkon Power Harrow, near to Fairnington, Scottish Borders, Great Britain. Equipment in use prior to seeding this expansive field.
Kverneland harrow.jpg
Kverneland harrow
Diskharrow.png
Disc harrow