Hangikjöt

En ret med hangikjöt

Hangikjöt (hængt kød) er en islandsk madret som består af røget lamme- eller fårekød, sædvanligvis serveret kogt i mindre stykker, varmt eller koldt, med béchamelsovs, grøne ærter og kartoffel, eller i tynde skiver på brød som flatbrød, rúgbrauð − en islandsk variant af rugbrød − eller med laufabrauð, 'løvbrød' som er tynde, runde og dekorerede.[1]

Kødet kan komme fra forskellige dele på fåret, men det mest almindelige er fra bagbenet. Det der anses for at være den bedste kvalitet er sædvanligvis et helt ben med knoglen og et passende fedtlag, men smagen varierer afhængig af røgningsmetoden.

Traditionelt fandtes der to varianter: en røget med birkeris og en med tørret gødning. I de senere år har man i butikkerne kunnet få både varmrøget og dobbeltrøget, tvíreykt som ofte serveres råt omtrent som den italienske skinke prosciutto med melon eller i en salat.

Hangikjöt er på Island en traditionel festret, som serveres til jul eller ved specielle lejligheder.

Noter

  1. ^ "Making Laufabraud" Arkiveret 4. december 2013 hos Wayback Machine fra Iceland Review, Icelandreview.com. Hentet 27. november 2013

Medier brugt på denne side

Hangikjöt.jpg
Forfatter/Opretter: Martin Sønderlev Christensen, Licens: CC BY-SA 2.0
Hangikjöt (lit. "hung meat") is Icelandic smoked lamb or mutton, usually boiled and served either hot or cold in slices. As is shown here, it is traditionally served with potatoes in béchamel sauce and green peas.