Hamnesfjorden

Hamnesfjorden
Overblik
LandNorge Norge
KommunerSurnadal
Kommuner (Fylker)Møre og Romsdal
OmrådeNordmøre
Maks. længde9 kilometer
Maks. dybde100+
Oversigtskort

Hamnesfjorden er en fjordarm af Breifjorden i Surnadal kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal fylke i Norge. Fjorden har indløb mellem Bergesvika i vest og Kjergroneset i øst og går 9 kilometer mod nordøst til bygden Bøverfjorden i bunden af fjorden.

De to smalle morænerygge. Solemsøya og Snekkvikneset, stikker halvvejs ud i fjorden på nordsiden med 2 kiometers afstand.[1] Den ene, moreneryggen går over i en ø, Solemsøya. Moreneryggene er løsmasse (sand, sten og grus) og er formentlig afsat af en dalbræ som har ligget op til det som nu er bunden af fjorden. Mellem moreneryggene er fjorden lavandet med kun 20 m dybde, mens den indenfor den inderste ryg er over 100 m på det dybeste.[2] Bjerggrunden i området er hovedsagelig granit. Lige nord for Hamnesfjorden, ved Åsskard (Åsgård) på eidet mod Åsskardfjorden ligger to moræner på land med nogle hundrede meters afstand og de når 30–50 m over dalbunden, og er formentlig dannet samtidig med morænene i Hamnesfjorden.[3] Ifølge Amund Helland blev fjorden tidligere kaldt Bøverfjord eller Bifrafjǫrđr efter elven Bøvra (tidligere Bifr) som løber ud inderst i fjorden.[4] Strandstedet Bøverfjorden eller Bæverfjord ligger ved elvmundingen inderst i fjorden.

Fylkesvei 65 går langs nordsiden af fjorden og her ligger flere små gårde, mens sydsiden er mindre bebyggeet. Hamnesfjorden fryser let til om vinteren. Da vejen over til Øye i Surnadal var færdig blev området efterhånden (1965) overført til Surnadal kommune og præstegæld.[5]

I 2003 fik fjorden status som National laksefjord i forbindelse med at Surna blev national lakseelv.[6]

Kilder og henvisninger

  1. ^ Hamnesfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Olaf Holtedahl (1953). Norges geologi. 2. Oslo: Aschehoug.
  3. ^ Amund Helland (1911). Norges land og folk : topografisk-statistisk beskrevet : topografisk-statistisk beskrivelse over. 15 D. 1 : Romsdals Amt Den almindelige del. Kristiania: Aschehoug.
  4. ^ Amund Helland (1911). Norges land og folk : topografisk-statistisk beskrevet : topografisk-statistisk beskrivelse over. 15 D. 2 : Romsdals Amt Byerne og herrederne. Kristiania: Aschehoug.
  5. ^ Arne Torvik (2000). Om samferdsel i Møre og Romsdal : Møre og Romsdal fylkesbåtar 1920-1995. D. 2 : Samfunn og ferdsel. Molde: Møre og Romsdal fylkesbåtar. ISBN 8279550208.
  6. ^ "Nasjonale laksevassdrag og - fjorder". Miljødirektoratet. Arkiveret fra originalen 13. april 2016. Hentet 2016-10-18.
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Medier brugt på denne side

WP-TranslationProject TwoFlags.svg
Forfatter/Opretter: EvHart, Licens: CC BY-SA 3.0
The Two flags Logo for the Translation Project (see WP:PT on french Wikipédia).
Norway flagmap.svg
Forfatter/Opretter: , Licens: CC BY-SA 3.0
The outline of Norway in the colors of the national flag.