Svastika

Svastika brugt som udsmykning på keramik, fra den minoiske kultur på Kreta et par tusind år før Kristi fødsel.

Svastika (fra sanskrit svástika स्वस्तिक) er et ligesidet kors med arme bøjet i rette vinkler – enten højre om () eller venstre om (). Ordet svastika er sammensat af ordet svasti = "lykke" og suffikset -ka, som samlet giver udtrykket: "det som bringer lykke". Symbolet er et tegn på gode forhåbninger og et af de ældste symboler hos alle folkeslag. Svastika er efter 2. verdenskrig mest kendt som hagekorset.

Svastika er et urgammelt symbol i de fleste kulturer. Oprindelig efterligner det antagelig bevægelserne eller kredsløbet i naturen og repræsenterer Solens gang på himmelen, liv og udvikling. I den vestlige verden knyttes det særligt til nationalsocialismen og et enkelt, grafisk tegn har dermed fået en voldsom følelsesmæssig symbolsk kraft. Efter nazismens brug af svastikaet som symbol på deres ideologi, er det i dag forbudt i en række vestlige lande. Dette har været medvirkende til at en række nynazistiske grupper er begyndt at anvende andre symboler.

Quadrigamma er en anden betegnelse for svastika. Ordet er sammensat af dels det latinske quadro = "fire" og dels det græske gamma = "g". Det græske g skrives som en ret vinkel (Γ), og man har altså døbt tegnet efter at det kan være dannet ud fra fire g'er. Tegnet kaldes også Jaina-korset, det hermetiske kors, croix cramponnee og undertiden Odins tegn.

Historie og udbredelse

Som andre simple symbolske tegn (for eksempel hjulkors og triskele), er svastikategnet opstået og blevet brugt i forskellige kulturer uafhængigt af hinanden.

Svastikaet blev anvendt allerede i den tidlige kobberalder i Elam (nu Iran). I Europa findes tegnet, bl.a. i Hellas, og i båndkeramik fra gamle kulturer ved Donau, i jernalderen, som f.eks på redekamme af ben, fundet i offermosen Nydam Mose i Sønderjylland.

I Indien og andre lande med buddhismen bruges venstrevendt svastika som piktogram for buddhistiske templer (Taipei, 2005)

Svastikategnet er udbredt i Indien og i det østlige Asien, hvor det stadigt bruges som et lykkebringende symbol. I buddhismen og i den tibetanske bønreligion benyttes det også som lykketegn. Hvis vinklerne på korset vender i urets retning symboliserer det buddhisme, og vender de i den anden retning, er der tale om bön. I hinduismen forbindes det bl.a. med Vishnu og i jainismen står korsets arme for eksistensens fire planer.

I Japan bruges tegnet som heraldisk emblem for flere adelsslægter. Der er spredte fund af svastikafigurer i både afrikansk kultur og i præcolumbiansk Amerika.

Indtil ca.1945 anvendte bryggeriet Carlsberg svastikaet som udsmykning på etiketter på bryggeriets øl[1]. Svastikaet fremgår også af to de elefanter, der bærer Elefantporten på Carlsberg.

I 1957 prøvede Sri Lanka og i 1977 Indien, at få godkendt et rødt svastika, som symbol for deres lokale Røde Kors-organisationer[2]. Anmodningen blev afslået.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Medier brugt på denne side

Finnish air force roundel 1934-1945 border.svg
Aircraft insignia of Finnish Air Force from the 20 of March 1934. According to the colour table in the book "Sotamaalaus, Suomen ilmavoimien historia 23" by Kalevi Keskinen and Kari Stenman (ISBN 951-98751-6-6), the right colour for the blue swastika is Federal Standard 595 FS15123. The colour of the swastika was defined by a order IV BA 2 issued by the FAF 20/03/1934. Order defined also the proportions of the insignia.
Bundesarchiv Bild 135-S-13-08-26, Tibetexpedition, Swastikarelief.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 135-S-13-08-26 / Schäfer, Ernst / CC-BY-SA 3.0
For documentary purposes the German Federal Archive often retained the original image captions, which may be erroneous, biased, obsolete or politically extreme.
Lhasa, Hakenkreuz-Bildhauerei
Taipei subway temple symbol.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Romswastika.jpg
Forfatter/Opretter: No machine-readable author provided. Duende~commonswiki assumed (based on copyright claims)., Licens: CC BY 2.5

Swastika ciudad de origen Romano mosaico del siglo II,se encuentra actualmente en Tunez,la tecnica de elaboracion de este mosaico es Opus Signinum ,hecho con cuadros de marmol color blanco y negro. Dimensiones : 1.2m de altura X 1.0 de largo.

author Maciej Szczepańczyk-user:Mathiasrex
Nydam.8.jpg
Ben kam med gudssymbol (odintegnet)
Bundesarchiv Bild 101I-160-0178-23, Balkan, Flugzeug Me 109.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 101I-160-0178-23 / Baehr / CC-BY-SA 3.0
Information added by Wikimedia users.
Heckleitwerk der Messerschmitt Bf 109 E-7 (Werknummer 4148) des Stabs der II. Gruppe des Jagdgeschwaders 27 mit 21 Abschussmarkierungen. [1] Die II./JG 27 und der Geschwaderstab verlegten bis zum 25. Januar 1941 von Detmold über Wien nach Bukarest. Vom 26. April bis Mitte Mai 1941 war die II. Gruppe in Eleusis (Athen) stationiert, bevor die Gruppe nach Werneuchen verlergt wurde. [2]
Kretominoisches Hakenkreuz asb 2004 PICT3431.JPG
Forfatter/Opretter: Agon S. Buchholz (asb), Licens: CC BY-SA 3.0
Sauvastika in a Minoan pottery piece from Crete