Guyana

Denne artikel er om landet der tidligere hed Britisk Guyana. For det tidligere Nederlandsk Guyana se Surinam. For den franske region se Fransk Guyana.
Den Co-operative Republik Guyana

Co-operative Republic of Guyana
Guyanas nationalvåben
Nationalvåben
MottoOne People, One Nation, One Destiny
Dansk: Ét folk, én nation, én skæbne
NationalmelodiDear Land of Guyana, of Rivers and Plains
Hovedstad
og største by
Georgetown
6°48′N 58°10′V / 6.800°N 58.167°V / 6.800; -58.167
Officielle sprogEngelsk
RegeringsformRepublik
Irfaan Ali (fra 2020)
• Premierminister
Mark Phillips
Uafhængighed
26. maj 1966
Areal
• Total
214.970 km2
• Vand (%)
8,4%
Befolkning
• Anslået
777.859 (2017)[1] Rediger på Wikidata
• Tæthed
3,62/km2
BNP (nominelt)8,04 mia. $ (2021)[2], 15,36 mia. $ (2022)[2] Rediger på Wikidata
ValutaGuyansk dollar (GYD)
TidszoneUTC-4
UTC-4
Kendings-
bogstaver (bil)
GUY
Luftfartøjs-
registreringskode
8R
Internetdomæne.gy
Telefonkode+592
ISO 3166-kodeGY, GUY, 328

Guyana, officielt Den Kooperative Republik Guyana (engelsk: Co-operative Republic of Guyana), er et land i det nordlige Sydamerika.[3] Regionalt anses Guyana for at være et caribisk land, eftersom det har stærke kulturelle, historiske og politiske forbindelser til andre anglo-caribiske lande. Guyana er således også medlem af Caribbean Community (CARICOM). Det grænser op til Atlanterhavet i nord, Brasilien i syd og sydvest, Surinam i øst og Venezuela i vest. Guyana er med sine ca. 215.000 km2 det fjerde mindste land i Sydamerika næstefter Uruguay, Surinam og Fransk Guyana.

Regionen kendt som Las Guyanas består af et stort grundfjeldsskjold, der ligger nord for Amazonfloden og øst for Orinocofloden. Det er kendt som "de mange vandes land", og er geografisk præget af de store floder Essequibo, Berbice, og Demerara. Guyana var oprindeligt befolket af adskillige indfødte stammer, før det blev koloniseret af Nederlandene. Det nuværende Guyana kom under britisk overherredømme i slutningen af det 18. århundrede. Britisk Guyana havde en plantagebaseret økonomi indtil 1950'erne. Landet rev sig løs i 1966 og blev officielt en republik inden for Commonwealth of Nations i 1970. Den britiske arv afspejles i Guyanas politiske administration og sammensatte befolkning, der bl.a. består af indere, afrikanere og indfødte folkegrupper.

Guyana er det eneste land i Sydamerika, hvor engelsk er det officielle sprog. Størstedelen af befolkningen taler dog et kreolsk-guyanesisk sprog, der baserer sig på engelsk. Guyana er et af få caribiske lande, der ikke hører under Vestindien. CARICOM's hovedkvarter ligger i Guyanas hovedstad og største by, Georgetown. I 2008 var Guyana med til at stifte UNASUR

Historie

Uddybende artikel: Guyanas historie

Guyana blev en hollandsk koloni i 1600-tallet, men overgik til i britisk overhøjhed i 1815 og fik navnet Britisk Guyana. Da slaveriet blev forbudt, flyttede størstedelen af de tidligere slaver til byerne, og man blev nødt til at importere arbejdskraft til sukkerplantagerne fra Indien. Guyana blev selvstændig i 1966, og blev styret af socialistiske regeringer frem til 1992, hvor landets første demokratiske valg blev afholdt.

Politik

Uddybende artikel: Guyanas politik

Guyana er bl.a. medlem af Commonwealth of Nations og FN.

Geografi

Uddybende artikel: Guyanas geografi

Guyana kan groft inddeles i tre geografiske regioner: en smal slette langs Atlanterhavskysten, et sandbælte længere inde i landet med regnskov og mange af Guyanas mineralreserver, og et større højlandsområde mod syd, som består af savanne og bjerge, hvoraf det højeste er Mount Roraima (2.835 m). De vigtigste floder er Essequibo, Demerara, Corentyne og Berbice.

Klimaet er tropisk, men er noget mildere på grund af passatvinde. Der er to regntider, en fra maj til august, og en fra november til januar. Disse regntider fører ofte til oversvømmelser.

Regioner

Guyana er inddelt i 10 regioner:

  • Barima-Waini
  • Cuyuni-Mazaruni
  • Demerara-Mahaica
  • East Berbice-Corentyne
  • Essequibo Islands-West Demerara
  • Mahaica-Berbice
  • Pomeroon-Supenaam
  • Potaro-Siparuni
  • Upper Demerara-Berbice
  • Upper Takutu-Upper Essequibo

De seks regioner Barima-Waini, Cuyuni-Mazaruni, Pomeroon-Supernaam, Potaro-Siparuni, Øvre Takutu-Øvre Essequibo og Essequiboøerne-Vestdemerara gøres krav på af Venezuela og nævnes i Venezuela under navnet Guayana Esequiba. Kun Venezuela selv mener området tilhører dem.

Økonomi

Uddybende artikel: Guyanas økonomi

Guyanas vigtigste naturresurser er bauxit og sukker, men der er også forekomster af guld og diamanter. Andre eksportvarer er tømmer, rejer og fisk.

Der er også blevet fundet olie i Guyanas undergrund [4]

Demografi

Befolkningssammensætningen var i 2012 : 40 pct. indere, 29 pct. afrikanske efterkommere, 20 pct. blandede, 11 pct. områdets oprindeligt indfødte, og ½ pct. andre (heriblandt portugisere og kinesere).[5]

De religiøe tilhørsforhold opgjort i samme år var: 35 pct. protestanter, 25 pct. hinduer, 7 pct. katolikker, 7 pct. muslimer, 21 pct. andre kristne, 1 pct. Jehovas Vidner, 1 pct. andre religioner, 3 pct. ingen religion.[5]

Kilder

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger

Koordinater: 5°44′00″N 59°19′00″V / 5.73333°N 59.31667°V / 5.73333; -59.31667

Medier brugt på denne side

Punch Rhodes Colossus.png
The Rhodes Colossus: Caricature of Cecil John Rhodes, after he announced plans for a telegraph line and railroad from Cape Town to Cairo.
Guyana (orthographic projection).svg
Forfatter/Opretter: Connormah, Licens: CC BY-SA 3.0
Orthographic projection of Guyana
Coat of Arms of Guyana.svg
Forfatter/Opretter: Sodacan, Licens: CC BY-SA 3.0
Coat of Arms of Guyana