Gudstjeneste

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Messe. (Se også artikler, som begynder med Messe)
Fridolin Johansen, Gudstjeneste i en kirke på Mors, 1893, Statens Museum for Kunst.
Alterbordsforside fra Torslunde KirkeSjælland, der viser hovedpunkterne i den protestantiske gudstjeneste: barnedåb, prædiken og nadver. Fra 1561

Gudstjenesten eller højmesse er i Kristendommen en kirkelig handling, hvor Gud tilbedes. Gudstjenester finder sted om søndagen og på andre helligdage, men kan også afholdes på andre tidspunkter.

Gudstjeneste fejres på forskellig vis i den kristne. Den romersk-katolske kirke, De ortodokse kirker, den lutherske kirke (hvortil Folkekirken hører), den Anglikanske kirke osv. har hver deres gudstjenesteritualer og traditioner men med fællestræk som bibellæsninger, Fader vor, Den aronitiske velsignelse, salmer, bøn, nadver og prædiken.

Se også

Ekstern henvisning

ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Wikireligiecafe.PNG
Forfatter/Opretter: Michaelovic, Licens: CC BY-SA 3.0
Logo for the Dutch Wikipedia religion and filosofycafé
Alterbordsforside fra Torslunde Kirke på Sjælland.jpg
Alterbordsforside fra Torslunde Kirke på Sjælland. Tavlen viser hovedpunkterne i den protestantiske gudstjeneste: barnedåb, prædiken og nadver.Alterbordsforsiden fra Torslunde Kirke bærer en latinsk indskrift, som i oversættelse lyder: Denne tavle blev udsmykket efter råd af Hr. Johannes Jacobsen, præst ved denne kirke, i det Herrens år 1561. Kunstneren er ukendt, men forlægget for billedet er et stik af Lucas Cranach af den lutherske gudstjeneste sat op overfor en satirisk gengivelse af den katolske messe. Maleren i Torslunde nøjedes med at male den positive del, altså de centrale elementer i den lutherske gudstjeneste: de to sakramenter dåb og nadver, samt prædikenen. På det tyske propagandastik er det Luther selv, der står på prædikestolen, men i Torslunde er det en almindelig præst, som måske skal forestille sognepræsten Johannes Jacobsen. Datering: 1561.