Gran-ordenen

Gran-ordenen
Koreansk Ædelgran (Abies koreana)
Koreansk Ædelgran (Abies koreana)
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
OverdivisionGymnospermae (Nøgenfrøede)
DivisionPinophyta (Nåletræ-rækken)
KlassePinopsida (Nåletræ-klassen)
OrdenPinales
Hjælp til læsning af taksobokse

Gran-ordenen (Pinales) er en forholdsvis lille orden med kun 8 familier, men omfattende alle nulevende nåletræer. Samlet rummer den til gengæld mange slægter, herunder alle de træer og buske vi normalt opfatter som nåletræer eller grantræer.

Alle arter i ordenen er træer eller buske, alle har nåle som blade, og sætter frø i kogler eller bærkogler. Klassiske eksempler på arter i denne orden er f.eks. rødgran og Almindelig thuja, men selv om nåletræer ses i stor stil i kommercielt drevne skove er kun tre arter hjemmehørende i Danmark: Skovfyr (Gran-familien), Almindelig taks (Taks-familien) og Almindelig ene (Cypres-familien).

Familier

Taks-familien og Blommetaks-familien står hinanden nær, men ingen af dem har nogen særlig relation til Sydtaks-familien[1] der blot bærer navnet "sydtaks" på dansk fordi visse arter har en overfladisk lighed med taks. Sydtaks-familien har derimod en vis relation til Abeskræk-familien, der da også begge hører til på den sydlige halvkugle.

Udbredelse

Gran-ordenen har en meget stor geografisk udbredelse og findes næsten overalt på den nordlige halvkugle. Den forekommer også på den sydlige i form af Sydtaks-familien og Abeskræk-familien. Den findes i næsten alle klimaer undtagen egentlig polarklima med evig is og sne, egentlige ørkner - og forekommer heller ikke i tropisk lavlandsskov (jungle). Specielt i den store, nordlige ("boreale") skov taigaen er arter fra gran-familien dominerende - og i det hele taget har arter fra ordenen en dominerende udbredelse på den nordlige halvlugle.

Den tropiske regnskov danner en naturlig grænse da ordnen ikke forekommer i denne biotop, og man ser derfor den usædvanlige fordeling af arter, hvor ordnen har arter over næsten hele kloden men hvor disse er skarpt opdelte i arter der forekommer på den nordlige (5 familier) hhv. sydlige (2 familier) halvkugle.

Anvendelse

Mange arter i gran-ordenen har uhyre stor økonomisk betydning. De dyrkes for tømmer på store arealer overalt på den nordlige halvkugle og giver tømmer i praktisk taget alle dimensioner. I små og mellemstore dimensioner anses tømmer fra løvtræer som værende bedre, men er også dyrere. I de største dimensioner er træer fra gran-familien næsten enerådende. På den sydlige halvkugle har træer fra Sydtaks- og Abeskræk-familierne også betydning som tømmer-træer.

Forhistorie

Nåletræerne nedstammer fra den nu uddøde familie Utrechtiaceae. En senere nu uddød familie er Voltziceae hvorfra de fleste nulevende nåletræer nedstammer undtagen Abeskræk-familien og Sydtaks-familien der begge alene findes på den sydlige halvkugle.[1]

Gran-ordenen har været på jorden i mere end 200 mio. år og specielt i Cypres-familien, Abeskræk-familien og Parasoltræ-familien finder man eksempler på såkaldte "levende fossiler", se f.eks. Wollemia eller Vandgran.

Referencer

  1. ^ a b Farjon, A.: A natural history of conifers, ISBN 978-0-88192-869-3

Eksterne henvisninger


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Medier brugt på denne side

Abies-koreana.JPG
Forfatter/Opretter: Sten Porse, Licens: CC-BY-SA-3.0
Abies koreana: Cones and needles. Denmark.
Sequoiadendron giganteum 08145.JPG
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY 2.5