Grønlænderrul
- Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Grønlænderrul er en betegnelse for en redning, der bruges når en kajak vælter. Der findes en række forskellige rul, som oprindeligt har været brugt i forskellige nødsituationer. Bl.a. Norsaq rul, hvor norsaqen eller kastetræt, som blev brugt til at kaste harpunen med blev brug som hjælpemiddel i rullet, hvis man væltede efter et harpunkast og ikke havde åren i hånden. Eller et albuekrog rul, hvor åren holdes i den ene hånd og fastholdes med albuebøjningen i rullet. Dette rul skal bl.a have det formål at kunne rulle op hvis man vælter med sin dyrebare kniv i hånden og ikke kan slippe den.
Oprindeligt var rullet en overlevelsesredning, da man ellers må forlade en væltet kajak for at redde sig, og i arktiske farvande langt fra en lejr kan dette være fatalt.
I dag dyrkes rullet stadig som en god redningsøvelse og som sport. Der afholdes bl.a. DM i havkajakteknik og rul, hvor der kan konkurreres i 30-35 forskellige grønlandske rul, det sidste er et såkaldt hvalrostræk, hvor en flok mennesker trækker i en line der går under kajakken, for at simulere trækket fra en harpuneret hvalros, og så skal roeren yde modstand og holde sig oppe.
Eksterne henvisninger
Wikimedia Commons har medier relateret til: |
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Henrik Carlsen, Licens: CC BY 3.0
Første gang det lykkes at lave et Standard Greenland Roll, nu skal det trænes og øves
Kayak roll indoor training, Standard Greenland Roll(c) Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0
Inuit man demonstrates traditional (photo-montage)