Giacomo Leopardi

Giacomo Leopardi
Italiensk litteratur
Romantikken

Giacomo Leopardi.jpg

Personlig information
PseudonymCosimo Papareschi Rediger på Wikidata
FødtGiacomo Taldegardo Francesco di Sales Saverio Pietro Leopardi Rediger på Wikidata
29. juni 1798 Rediger på Wikidata
Recanati Rediger på Wikidata
Død14. juni 1837 (38 år) Rediger på Wikidata
Napoli Rediger på Wikidata
DødsårsagKolera Rediger på Wikidata
NationalitetItalien Italiensk
FarMonaldo Leopardi Rediger på Wikidata
MorAdelaide Antici Leopardi Rediger på Wikidata
SøskendePaolina Leopardi,
Carlo Leopardi Rediger på Wikidata
FamilieTerenzio Mamiani Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseEssayist, filolog, oversætter, skribent, litteraturkritiker, filosof, digter Rediger på Wikidata
ArbejdsstedBologna, Firenze, Rom, Napoli, Recanati Rediger på Wikidata
Kendte værkerL'Infinito, A se stesso, Aspasia, Canti, Ciclo di Aspasia med flere Rediger på Wikidata
Genredigte
Signatur
Leopardi firma.gif
Eksterne henvisninger
Giacomo Leopardis hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Giacomo Leopardi (født 29. juni 1798, død 14. juni 1837) var en italiensk digter.

Opvækst

Leopardi blev født i Recanati, en lille landsby i Marche, som da blev styret som en del af Pavestaterne. Han var søn af greve Monaldo Leopardi og Adelaide Antici Leopardi. Giacomo opvoksede i isolation, normalt kun omgivet af sin far og nogle præster, som underviste ham. Faren indfluerede ham stærkt som digter og var selv meget interesseret i litteratur. Selv om han havde tabt det mest af sin arv i fejlslåede forretningsprojekter, opbyggede han en kostbar bogsamling, som blev åbnet for offentligheden i 1812.

Giacomos ensomhed, som blev forværret af familiens stive manerer, førte til, at han tilbragte meget af sin tid med at læse i farens bibliotek. Da han var to år gammel, behøvede han ikke længere lærere, og da han var sytten havde han enorme kundskaber indenfor en række fag. Blandt andet lærte han sig mindst syv sprog, historie, filosofi, filologi, naturvidenskab og astronomi. Hans lange dage i det usunde klima i biblioteket kan have bidraget til, at han udviklede astma og skoliose. Han havde også svækket syn.

Unge år

Han startede sin skrivende karriere som oversætter, for det meste af klassiske værker. Blandt andet udgav han en oversættelse til italiensk af Horats' Ars Poetica. Han skrev også nogle mindre videnskabelige afhandlinger. I 1816 skrev han til det litterære tidsskrift Biblioteca Italiana og forsvarede italienske klassicister mod angreb fra Madame de Staël. På dette tidspunkt var han begyndt at skrive poesi. Hans stil var neoklassisk, noget som var moderne på den tid. Han begyndte at skrive Zibaldone (da. sammensurium), som er en form for intellektuel dagbog med refleksioner over et utal af emner, dog hovedsageligt af filologisk, filosofisk og litteraturteoretisk karakter. Han indledte også en langvarig korrespondance med Pietro Giordani.

Det er muligt, at han blev forelsket i sin kusine Gertrude Cassi, som var gift. Hans Diario d'amore (Kærlighedens dagbog) er fra den tid, det i så fald skete. Natalino Sapegno, en af de største italienske litteraturkritikere, mener at det snarere er en mere generel ungdommelig udforskning af romantisk kærlighed, som ligger bag værket.

I 1819 forsøgte han at flytte hjemmefra, men faren opdagede det og standsede ham. I breve fortæller han om sin dårlige fysiske forfatning, blandt andet midlertidig blindhed, som hindrede ham i at læse. Efter at denne tilstand var gået over, skrev han dele af samlingen Idilli (Idyller), der rummede digtene "L'Infinito" og "Alla luna". I 1822 fik han endelig lov til at rejse fra Recanati og tog til Rom. Der fandt han intet job og rejste snart ulykkelig tilbage. Men under opholdet var hans værker blevet kendte i Rom, og mange satte pris på poesien.

Efter hjemkomsten skrev Leopardi Operette Morali, en række essays og dialoger, der rummer hans mest dystre filosofiske tanker. Hans pessimisme kommer i dette værk klart frem.

Karriere

I 1825 tog han til Milano og skulle aldrig mere vende tilbage til Recanati. Han arbejdede en periode for redaktøren Fortunato Stella. Derefter fulgte han efter grevinden Teresa Malvezzi, som han var fascineret af, til Bologna og så videre til Firenze. Der mødte han Alessandro Manzoni, den anden store italienske digter fra denne periode. Under et ophold i Pisa skrev han digtet "A Silvia" (Til Silvia).

I 1830 kunne nogle venner sikre et stipendium til Leopardi, noget, som førte til, at han endelig kunne føle sig frigjort fra Recanati. Samlingen Canti (Sange), udgivet i 1831, indeholder de fleste af hans digte. Han slog sig ned i Firenze. Der forelskede han sig i den gifte kvinde Fanny Targioni Tozzetti, som ikke gengældte hans kærlighed. Han mødte også Antonio Ranieri, en napolitaner i eksil.

Senere rejste han til Napoli for at besøge Ranieri, som var flyttet hjem. I Napoli fik han et godt, men antagelig ikke romantisk, forhold til Ranieris søster Paolina og et nært venskab med Basilio Puoti. Han blev også meget glad for is, som han smagte i Napoli for første gang.

Efter nogle måneders ophold i Napoli døde han der efter at have udviklet ødemer.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Leopardi firma.gif
This image was uploaded in a format such as JPEG (or GIF). It could be stored, however, in the PNG format which supports alpha transparency and lossless compression, meaning that changes do not reduce the image quality. If possible, please upload a PNG version of this image (from a non-JPEG source or with existing compression artifacts removed). After doing so, replace this template with {{SupersededPNG|New Image.png}}, and please replace all instances of the previous version throughout Commons (noted under the "File links" header). For more information, see Commons:Preparing images for upload.
Giacomo Leopardi.jpg
Portrait of the italian great writer Giacomo Leopardi.