Gaze

1 og 2 er kædetrådene (trend eller kæde)
a, b, c, d og e er islæt eller skud

Gaze er ganske løst vævet tøj med firkantede åbninger. Da det let mister sin sammenhæng, fremstiller man den ved en særlig slags vævning.

Der benyttes to systemer af kædetråde - 1 og 2 på illustrationen - af hvilke det ene, 1, altid ligger over islættrådene a b c d e . . ., og imellem to sådanne slynger sig om trådene i det andet, 2, der altid ligger under islætten. Man får herved den fasthed i vævet, der er nødvendig ved fx sigtedug (sigteflor) af silke til brug i møller.[1]

Gaze væves både af silke, halvsilke, bomuld og hørgarn, hvidt, stribet, brocheret og mønstret på mange måder, og hertil hører tarlatan[2], marly, crep de chine og andet. Glansgaze eller sølvgaze er bomuldsgaze overtrukket med en gelatineopløsning, hvorved den bliver uigennemtrængelig for støv; den har været anvendt til overtræk over malerier, lysekroner og lignende.

Forbindsstoffer er gaze imprægneret med forskellige antiseptiske stoffer

Ved indbinding af bøger kan gaze også anvendes til stabilisering eller forstærkning af ryggen på bogblokken. Den slags bogbindergaze kaldes også jaconet.[3]

Se også

Kilde

Noter

  1. ^ "har været brugt" er indsat i stedet for Meyers "finder megen anvendelse". Artiklen er skrevet i begyndelsen af 1900-tallet, så denne oplysning må kontrolleres og eventuelt opdateres af en møllekyndig.
  2. ^ a b "Tarlatan" hos Ordnet.dk
  3. ^ "Jaconet" indgår i Det Kongelige Biblioteks ordliste. --- "Gaze" i tysk Wikibook - Det engelske udtryk er mull og materialet ses anvendt til forstærkning af bogblokkens ryg på et billede her: "How a Book is Bound"

Eksterne henvisninger


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.

Medier brugt på denne side

Tela tarlatana.jpg
Tarlatan (printing muslin)
Gaze vævning Gauzeweave.png
Illustration af princippet ved vævning af gaze
Gaze.jpg
Forfatter/Opretter: Simon Eugster – Simon / ?! 15:04, 10 May 2008 (UTC), Licens: CC BY-SA 3.0
Gauze