Gallien

Gallien, som det så ud før gallerkrigene. Romerne inddelte Galien i fem områder: Gallia Belgica, Gallia Celtica (nogenlunde svarende den senere romerske provins Gallia Lugdunensis), Gallia Cisalpina, Gallia Narbonensis og Gallia Aquitania.

Gallien (Latin: Gallia) var et kelterområde i Vesteuropa i jernalderen og i Romerrigets æra. Området svarer til Frankrig, Luxembourg, Belgien, det meste af Schweiz, dele af Norditalien og Holland og TysklandRhinens vestbred.

Romerne invaderede Gallien første gang 125 f.Kr. De erobrede middelhavsregionen, Rhône og Languedoc-dalen. De kaldte det Provinsen, hvilket har holdt sig op i vor tid, hvor det sydlige Frankrig under ét kaldes for Provence.

Julius Cæsar opdelte Gallien i to regioner: Provinsen og Frit Gallien. Dette blev yderligere delt i tre: Belgisk Gallien i nord mellem Rhinen og Seinen, keltisk Gallien i centrum mellem Seinen, Garonne og øvre Rhin samt Aquitanien i sydvest. Området svarer til det meste af Frankrig i dag.

Gallien er i populærkulturen kendt fra tegneserien Asterix.

Kilder/henvisninger

Frankrigs historieSpire
Denne artikel om Frankrigs historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Frankrigs historie

Koordinater: 46°30′N 2°54′Ø / 46.5°N 2.9°Ø / 46.5; 2.9

Medier brugt på denne side

Agnel d'or Philippe le Bel.jpg
Forfatter/Opretter: Heurtelions, Licens: CC BY-SA 4.0
piece de monnaie agneau portant une banniere ou un gonfalon à deux pointes, époque Philippe le Bel
Map Gallia Tribes Towns.png
Forfatter/Opretter: User:Feitscherg, Licens: CC BY-SA 3.0
Roman provinces and the proto-Basque, Celtic and Germanic peoples at the end of the 1st century BC. J-C.
France Flag Map.svg
Map showing France with the ch flag.