Galileo Galilei

Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Galileo Galilei
Galileo.arp.300pix.jpg
Galileo Galilei
Malet af Justus Sustermans 1636.
Personlig information
Født15. februar 1564
Pisa, Hertugdømmet Firenze.
Død8. januar 1642 (77 år)
Arcetri, Storhertugdømmet Toscana.
GravstedBasilica di Santa Croce Rediger på Wikidata
NationalitetItaliensk
BopælPisa, Firenze, Padova Rediger på Wikidata
ReligionRomersk katolik
FarVincenzo Galilei Rediger på Wikidata
ÆgtefælleBlev aldrig gift Rediger på Wikidata
PartnerMarina Gamba Rediger på Wikidata
BørnVirginia Galilei,
Vincenzo Gamba Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedPisa Universitet (1581-1585) Rediger på Wikidata
Forsknings­områdeFilosofi
Fysik
Astronomi
ArbejdsgiverUniversità degli Studi di Padova (fra 1592), Pisa Universitet (fra 1589) Rediger på Wikidata
ArbejdsstedPisa, Firenze, Padova Rediger på Wikidata
EleverNiccolò Arrighetti, Giuseppe Biancani Rediger på Wikidata
Kendte værkerGalileis faldlov, Galilei-transformation Rediger på Wikidata
Signatur
Galileo Galilei Signature 2.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Galileo Galilei (født 15. februar 1564, død 8. januar 1642) var en italiensk filosof, fysiker og astronom. Han var en af pionererne inden for astronomi. Galileo var, ligesom sin far, også en ferm lutenist.

Galilei blev født i Pisa, Italien. Han studerede medicin ved universitetet i Pisa og blev senere professor i matematik i Padova. Her forbedrede han universitetets teleskop og opdagede månens kratere og Jupiters måner. I 1610 sad Galileo Galilei i sit observationstårn med et hjemmelavet teleskop. Da han rettede det mod solen opdagede han solpletter, des. områder af den synlige overflade, som er ca. 2000 grader koldere end resten af overfladen. Han observerede tre punkter på himlen i en lige linje, som bevægede sig forkert. Solpletterne ligner mørke områder på solskiven, men de ser kun mørke ud, fordi de er koldere end omgivelserne. Han troede, at det var stjerner, men senere fandt han flere af disse prikker, og han konkluderede, at det var en slags planeter, der kredsede omkring Jupiter – måner. Derfor blev Jupiters fire største og mest kendte måner, Io, Europa, Ganymedes og Callisto, opkaldt efter ham som "de galileiske måner".

Desuden observerede han Venus' faser og konkluderede, at planeterne cirkler omkring solen snarere end omkring jorden. Han kom med væsentlige bidrag til emner som bevægelse (lov om legemers fald), materialestyrke samt udvikling af videnskabelig metode.

Galilei er også kendt som eksperimentalfysikkens fader og udfordrede den gældende viden, der primært baserede sig på Aristoteles' værker. Galilei har bl.a. undersøgt det frie fald.

Galilei undersøgte det frie fald og modbeviste Aristoteles' teori om, at tungt falder hurtigere end let. Han formulerede faldloven:

hvor s er den faldne strækning, g er tyngdeaccelerationen og t er faldtiden.

I relation til bevægelseslære formulerede Galilei desuden Galilei-transformationerne, der beskriver måden, hvorpå bevægelser ses fra forskellige udgangspunkter; disse betragtninger skulle blive grundlæggende for den klassiske mekanik.

I august 1609 byggede Galilei sin første kikkert. Han havde hørt om, men ikke set, konstruktioner af kikkerter i Nederlandene, lavet af Hans Lippershey i 1608. Der er tale om en teaterkikkert. Den har en spredelinse som okular. Den er ret kort og let, og giver god klarhed, men forstørrer kun 2-3 gange. Det var Galilei der gjorde teleskopet berømt. I august var det lykkedes ham at konstruere en kikkert med op til 8 gange forstørrelse, hvilken han præsenterede for det venetianske senat. I omkring oktober – november kunne han så rette sit første reelle teleskop mod himlen. Den kunne forstørre 30 gange, og det var med denne at han studerede månen, opdagede fire af Jupiters måner, og præciserede stjernetågede pletter til stjerner. Han udgav i marts 1610 værket Sidereus Nuncius, som han fandt mange nye opdagelser ved hjælp af. Opdagelserne fik ham til at gå ind for Kopernikus' heliocentriske verdensbillede, med Solen som centrum, og Jorden i kredsløb omkring den og om sin egen akse.

Galileo foran den romerske inkvisition

Dette skabte et voldsomt røre hos den katolske kirke, som tvang ham til at afstå fra sine synspunkter og medgive, at Jorden var Universets centrum. Dette blev dog gjort med fingrene krydset på ryggen. Galilei blev idømt fængsel, men en dag senere blev dette ændret til husarrest. I sine sidste leveår skrev han hovedværket om den mekaniske fysik.

Pave Johannes Paul II erkendte i 1992 formelt, efter 13 års kommissionsundersøgelse, at det var forkert af den katolske kirke at dømme Galilei for sin påstand om, at Jorden bevæger sig omkring Solen.[1][2][3][4]

Noter

  1. ^ Caroll, Rory (2000-03-13). "Pope says sorry for sins of church". The Guardian. The Guardian. Hentet 14. januar 2013.
  2. ^ BBC News. "Pope issues apology". BBC. Hentet 14. januar 2013.
  3. ^ BBC News. "Pope apologises for Church sins". BBC News. Hentet 14. januar 2013.
  4. ^ Robinson, B A (2000-03-07). "Apologies by Pope John Paul II". Ontario Consultants. Hentet 14. januar 2013.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side