Fridtjof Nansen-klassen

Fridtjof Nansen-klassen
KNM Fridtjof Nansen i Oslo, 2001
KNM Fridtjof Nansen i Oslo, 2001
Klasseoversigt
TypeFregat
Bruger(e) Sjøforsvaret
VærftNavantia (Ferrol, Spanien)
Byggeperiode20032010
Byggede enheder5
Pris21 milliarder norske kroner for alle fem
Operative enheder3
Udgåede enheder1
Tekniske data
Deplacement5.290 tons
Længde133,25 meter
Bredde16,80 meter
Dybgang7,60 meter
Fremdrift2× BAZAN BRAVO 12V 4.5 MW dieselmotorer
GE LM2500 21.5 MW gasturbiner
1x Brunvoll Bovpropel
Hjælpemaskineri4× MTU 396 Dieselgeneratorer
Fart26+ knob
Rækkevidde4.500 sømil
Besætning120 (kapacitet til 146)
Sensorpakke1× Lockheed Martin AN/SPY-1F 3-D multifunktionsradar
1× Reutech RSR 210N luft- og overfladevarslingsradar
1× Sagem Vigy 20 Elektrooptisk sensor
MRS 2000 skrogmonteret sonar
Captas MK II V1 aktiv/passiv towed array
2× Mark 82 ildledelsesradar
Soft kill-udstyrTerma DL-12T missilvildledningssystem
Loki torpedovildledningssystem
Artilleri76 mm OTO Melara Super Rapido
(Forberedt til en 127 mm kanon)
Småvåben4× 12,7 mm Sea Protector fjernstyret maskingevær
4× 12,7 mm tungt maskingevær
Missiler32× RIM-162 Evolved Sea Sparrow
Naval Strike Missile
Torpedoer4× torpedorør til Sting Ray antiubådstorpedoer
FlyNHI NH90
FlyfaciliteterHangar samt helikopterdæk
KNM Otto Sverdrup (F312), Portsmouth, UK, 2011.

Fridtjof Nansen-klassen er den norske marines nye fregatklasse der har erstattet fregatterne af Oslo-klassen. Klassen bygges på det spanske værft Navantia. Alle projektets omkostninger som inkluderer fem fregatter og seks NH90-helikoptere beløber sig til 21 milliarder norske kroner. Fregatprojektet er det største investeringsprojekt i det norske forsvar nogensinde.

Historie

Den første fregat Fridtjof Nansen foretog søprøver og gik for egen maskine 27. juni 2005. Det spanske værft som bygger fregattene er for tiden i dybe økonomiske problemer, og efter flere forsinkelser blev fartøjet leveret den 5. april 2006 og sejlede ind Oslofjorden den 1. juni 2006.

Fregat nummer to, Roald Amundsen blev søsat og døbt den 25. maj 2005 og overleveret til Sjøforsvaret den 21. maj 2007. Roald Amundsen har flere ændringer i forhold til Fridtjof Nansen, den vigtigste er at den har kommunikationssystemet Link 16. Skæring af stålet til den femte fregat Thor Heyerdahl startede den 19. april 2005 og hejste som den sidste enhed i klassen kommando den 18. februar 2011

Den 26. februar 2009, besluttede den norske regering at sende fregatten Fridtjof Nansen til Adenbugten for at deltage i Operation Atalanta, den europæiske unions antipirateriopgave i Somalia. Fridtjof Nansen deltog i operationen fra august 2009.

Fridtjof Nansens udsendelse i Operation Atalanta skete uden at medbringe egen helikopter. På grund af forsinkelser i leveringen af den nye norske maritime helikopter, NHI NH90, blev skibet udstyret med to hurtige RIB'er som en erstatning til brug for skibets marineinfanterister. I november 2009 blev skibet involveret i en ildkamp med formodede pirater efter at være blevet angrebet mens man var i færd med at undersøge et fiskeskib.

Våben

Som artilleri valgte man at indkøbe den gennemprøvede 76/62 Compact fra den italienske våbenkoncern Oto Melara. Denne kanon kan engagere land-, sø-, og luftmål. Kanonpositionen er forberedt til en 127 millimeter kanon, men der er umiddelbart ingen planer om at opgradere systemet, da man blandt andet benytter samme våbensystem på landets missilfartøjer af Skjold-klassen, hvorved man kan forenkle den logistiske situation og holde udgifterne nede ved kun at benytte et enkelt kanonsystem.

Til luftforsvar er der installeret et Mk. 41 Vertical Launching System med 8 celler. I hver af disse celler kan placeres en såkaldt "Quadpack" ESSM. Dette betyder at skibene er i stand til at fylde fire ESSM i hver celle og dermed medbringe op til 32 ESSM. Skibene er desuden forberedt til installationen af yderligere 8 celler til systemet således at man kan medbringe op til 64 ESSM.

Mk. 41 systemet er dog en mindre udgave af systemet, hvilket betyder man ikke, som de danske fregatter af Iver Huitfeldt-klassen, vil være i stand til at medbringe langtrækkende luftforsvarsmissiler eller deltage i et ballistisk missilforsvar.

Skibene er også udstyret med to firedobbelte Naval Strike Missiles (NSM) sømålsmissilsystemer. Disse sømålsmissiler bliver fremstillet af den norske rustningskoncern Kongsberg.

Til antiubådskrigsførelse er alle fem enheder udstyret med et Stingray-letvægtstorpedosystem udviklet af BAE Systems fra Storbritannien.

Elektronik

AEGIS og radar

Den primære sensor over overfladen er den amerikanskudviklede AN-SPY-1F multifunktionsradar som er koblet til kampinformationssystemet AEGIS. Radaren og kampinformationssystemet er udviklet af Lockeed Martin til US Navys krydsere af Ticonderoga-klassen. Fridtjof Nansen-klassen kun er cirka halvt så stor som en amerikansk krydser og cirka 20 procent mindre end de hidtil mindste skibe der var udrustet med AEGIS, den spanske Álvaro de Bazán-klasse. Denne størrelsesforskel betød at man måtte udvikle en mindre version af radaren hvilket resulterede i AN/SPY-1F.

AEGIS-kampinformationssystemets hovedopgave består i at samle informationerne fra skibenes forskellige sensorer for at give skibets chef et som komplet situationsbillede som muligt hvorfra han kan træffe beslutninger om eventuel våbenbrug.

Sonar

Til antiubådskrigsførelse er Fridtjof Nansen udstyret med to forskellige sonarsystemer. På skroget er der monteret et MRS2000-system og under helikopterdækket er der installeret et TASS der også er i stand til at fungere som en VDS, dette system er benævnt CAPTAS Mk2 (Combined Active Passive Towed Array Sonar Mk. 2) og er fremstillet af Thales Gruppen.

For at forhindre selvmordsangreb, som der ramte USS Cole (DDG-67) i 2000, er der desuden installeret et antal 12,7 mm Browning M2 maskingeværer til nærforsvar.

Udviklingen

Fridtjof Nansen-klassen skiller sig ud fra sin fyrre år gamle forgænger, Oslo-klassen på en række måder. Fartøjerne er langt større og tungere, og har samtidig langt flere elektroniske og automatiske systemer hvilket reducerer behovet for bemanding. Fartøjernes store, lange flader har til opgave at reducere fartøjernes radarsignaturer, det vil gøre fartøjet vanskeligere at opdage på radar, samt vanskeligere at styre radarstyrede våben imod. Nansen-klassen er 38 meter længere end Oslo-klassen, og stikker cirka to meter dybere.

Man er også gået bort fra dampkedler som fremdrift, til fordel for dieselmotorer og gasturbiner.

Fregattene er de eneste overfladeplatforme i den norske marine med evne til at jagte ubåde. Som led i udviklingen af denne evne, har de nye fregatter mulighed til at medbringe NH-90 helikoptere, som medbringer dyppesonar samt egne letvægtstorpedoer. Sammen med med det moderne sonarudstyr gør dette fregattene langt mere effektive til antiubådskrigførelse end deres forgængere, Oslo-klassen.

Skibe i klassen

Fregattene dækker pennantnumrene F310 til F314 og er opkaldt efter kendte norske polarforskere: Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Otto Sverdrup, Helge Ingstad og Thor Heyerdahl.

Pnt.NavnKølen lagtSøsatIndgåetNavngivet afStatusKaldesignal
F310Fridtjof Nansen9. april 20033. juni 20045. april 2006Forsvarsminister Kristin Krohn DevoldI tjenesteLABN
F311Roald Amundsen3. juni 200425. maj 200521. maj 2007Helle Christine JacobsenI tjenesteLABA
F312Otto Sverdrup25. maj 200528. april 200630. april 2008Ingvild Sverdrup StuelandI tjenesteLABS
F313Helge Ingstad28. april 200623. november 200729. september 2009Kristin Ingstad SandbergSunketLABI
F314Thor Heyerdal23. november 200711. februar 200918. januar 2011Elisabeth Heyerdahl LampeI tjenesteLABH

Eksterne links

Medier brugt på denne side

HNoMS Otto Sverdrup.jpg
Forfatter/Opretter:

This image photographed by Brian Burnell with permission was uploaded to Commons by George Hutchinson.
To see his entire portfolio, click here.
Permission to upload photographs by Brian Burnell is archived in the OTRS system as shown below each image.
This image is protected by copyright! If you would like to use it outside Wikipedia, please read THIS first.


© Indehaveren af ophavsretten til denne fil tillader enhver at bruge filen til ethvert formål, under betingelse af, at rettighedshaveren krediteres som påkrævet. Videredistribution, afledte værker, kommerciel brug og alle andre formål tillades.

, Licens: CC BY-SA 3.0
Norwegian warship HNoMS Otto Sverdrup, a Fridtjof Nansen class frigate, outward bound from Portsmouth Naval Base, UK, 21st September 2009. Image uploaded by me George Hutchinson using a photograph supplied by Brian Burnell.

Image uploaded by me User:George.Hutchinson from a photograph taken by and supplied by Brian Burnell.

Wikipedia editors are reminded that the copyright remains with the photographer, and that the terms of the Creative Commons licence; that allow editors to reuse this image apply to Wikipedia editors also, as they do to other re-users of this image. Breaches of the licence terms are not only unlawful, but are also antisocial, in that breaches discourage photographers from making their images freely available to everyone without payment. Wikipedia re-users are also reminded of the license terms that derivatives of this image should not imply that the adaptation is endorsed or approved by the author or copyright holder. Neither should derivatives be presented as the creation of the author or copyright holder, while clearly stating that the adaptation is a derivative of the original.

Attribution online should be in this format Brian Burnell. On the printed page, a simpler form is acceptable - example: "Image: Brian Burnell".

Non-Wikipedia users are requested to advise Brian Burnell of its use other than on Wikipedia.
Flag of Norway, state.svg

The state flag of Norway. (See also the image of the national flag of Norway.)

The proportions of the state flag are 27:16, or 6:1:2:1:6:11 horizontally and 6:1:2:1:6 vertically.
KNM Fridtjof Nansen-2006-06-01-side.jpg
Forfatter/Opretter: user:ZorroIII, Licens: CC BY 2.5
The frigate KNM Fridtjof Nansen at port in Oslo on 2006-06-01.