Freden i Lund

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Freden i Lund
Kungshuset i Lund.jpg
TraktattypeFredstraktat
Underskrevet26. september 1679
Underskrivelses-
sted
Kunghuset i Lund
UnderskrivereChristian 5.
Karl 11. af Sverige
ParterDanmark-Norge
Det svenske imperium
SprogLatin

Freden i Lund var en fredsslutning der blev indgået den 26. september 1679, og var den sidste fredsaftale mellem Danmark-Norge og det svenske imperium i den Skånske Krig.

Krigen indledtes, da Sverige på fransk initiativ angreb Brandenburg-Preussen. Danmark blev involveret som en del af den anti-fransk-svenske alliance, der besatte de svenske herredømmer i Nordtyskland, indtog de svenske allierede i Holstein-Gottorp, vandt flåde herredømme i Østersøen og genvandt dele af skånelandene, der var blevet tabt ved Freden i København (1660). Fra 1678 lykkedes det Frankrig at splitte den anti-fransk-svenske alliance ved at indgå en separate fredsaftaler med nogle af medlemmerne i Freden i Nijmegen. Styrket af resultatet af denne traktat bestræbte Frankrig sig på at støtte sin svenske allierede. Fransk militærtryk tvang først Brandenburg-Preussen til fred ved Freden i Saint-Germain og fratog dermed Danmark dets vigtigste allierede.

Johan Göransson Gyllenstierna forhandlede på vegne Sverige fredsaftalen i Lund.

Umiddelbart efter at freden i Saint-Germain havde tvunget danskerne til at indlede forhandlinger i Lund, krydsede de franske styrker sig til dansk territorium og tvang Danmark til at acceptere den franskdikterede Fontainebleau-fred, der sikrede genopretning Sverige med alle landets krigserobringer og Holstein-Gottorp. De dansk-svenske forhandlinger i Lund fortsatte, og den endelige traktat bekræftede ikke blot Fontainebleau-betingelserne, men indeholdt også en hemmelig alliance, der primært var udarbejdet af Gyllenstierna. Alliansen, der var skrøbelig fra begyndelsen, brød i sammen i det følgende år efter Gyllenstiernas død.

Fornyet afståelse af Skånelandene

Traktatens hovedbestemmelser var, at Freden i København fra 1660 skulle stå ved magt. Derved blev Skåne, Halland og Blekinge endeligt afstået til Sverige. Dette skete, selv om den danske hær kontrollerede størstedelen af Skåne.

Fredens følger

Traktaten garanterede dansk lov (Skånske Lov) i Skånelandene, og gav amnesti til snaphanerne. Alligevel blev landene forsvenskede, og der blev indledt en menneskejagt på snaphanerne.

DanskSpire
Denne artikel om Danmarks historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
Sveriges våbenskjoldSpire
Denne artikel om Sveriges historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie

Medier brugt på denne side

DenmarkStub2.svg
Map of Denmark with flag.
Guldhorn worm.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Coat of arms of Sweden.svg
Forfatter/Opretter: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lesser coat of arms of Sweden
Kiviksgraven, en av hällarna, Nordisk familjebok.png
One of the slabs of stone in The King's Grave near Kivik, Sweden. Ca 1000 BC (the Nordic Bronze Age)
Kungshuset i Lund.jpg
Forfatter/Opretter: spi516, contributor to flickr, Licens: CC BY-SA 2.0
Kungshuset in the City of Lund, Sweden.
Johan Goransson Gyllenstierna.jpg
Johan Göransson Gyllenstierna (1635-1680)