Franken

Byer i Franken
Frankens våben

Franken var et af de store stammehertugdømmer som Tyskland var opdelt i. I Østfranken var der fem: Franken, Sachsen, Bayern, Schwaben og Lothringen.

I dag er Franken en del af forbundsstaten Bayern i Tyskland. Det består af de tre dele Oberfranken, Mittelfranken og Unterfranken. Den største by i Franken er Nürnberg. Af andre større byer kan nævnes Coburg, Aschaffenburg, Würzburg, Erlangen, Fürth, Bamberg, Bayreuth, Schweinfurt og Hof.

Området var sæde for de saliske tysk-romerske kejsere og strakte sig langt mod nord i Tyskland, mod øst i Østrig og en tid ind i Frankrig. I løbet af middelalderen og den tidlige nyere tid kom meget af det øvre Franken under ærkebispedømmet Bamberg, Würzburg og Fulda, særligt de områder som havde været del af Thüringen.

I 1803 annekterede Napoleon den sydøstlige del af Franken til Bayern, som blev ophøjet til et kongerige, og området tilhører Bayern i dag. Kulturelt er det imidlertid meget forskelligt fra det egentlige Bayern; fx er det overvejende protestantisk, mens Bayern ellers er katolsk. Mange frankere bryder sig ikke om at blive kaldt bayrere.

Den lokale befolkning betoner regionens betydning over den administrative inddeling (Franken ligger i den tyske delstat Bayern), og mange så gerne, at Franken blev et selvstændigt forbundsland.

Eksterne henvisninger

  • Om hertugdømmet Franken, (i modsætning til regionen, tysk Wiki)Tysk geografiSpire
Denne artikel om Tysklands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 49°48′58″N 10°51′54″Ø / 49.816°N 10.865°Ø / 49.816; 10.865

Medier brugt på denne side

DE-pahyl.svg
map of germany in flag colors
Frankenrechen.svg
The coat of arms of Franconia
Franken Region Details.png
Forfatter/Opretter: Mikmaq, Licens: CC BY-SA 2.5
Cities and towns in Franconia