Francesco Cavalli

Francesco Cavalli
Information
Født14. februar 1602 Rediger på Wikidata
Crema, Italien Rediger på Wikidata
Død14. januar 1676 (73 år) Rediger på Wikidata
Venedig, Italien Rediger på Wikidata
StatsborgerRepublikken Venedig Rediger på Wikidata
BopælCremona Rediger på Wikidata
FarGiovanni Battista Caletti Rediger på Wikidata
SprogItaliensk Rediger på Wikidata
GenreOpera Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKapelmester, Operakomponist, komponist, organist Rediger på Wikidata
Instrumenter
Orgel Rediger på Wikidata
Kendte værker
Giasone, Artemisia, Egisto, La Calisto Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Francesco Cavalli (født Pietro Francesco Caletti-Bruni[1] 14. februar 1602 i Venedig, død 14. januar 1676 i Cremona) var en italiensk komponist fra den barokke periode.

Liv

Cavallis fader, Giovanni Battista Caletti (1577 – ca. 1642), domkapelmester og organist i Cremona, gav sønnen den første uddannelse. Den venetianske guvernør i Cremona, Federigo Cavalli, blev drengens mæcen, og tog ham med til Venedig. Komponisten overtog mæcénens navn, da han begyndte at skrive operaer. I 1616 engagerede Claudio Monteverdi Cavalli som sanger i Markuskirken i Venedig, først som drengesopran, der efter som tenor. I 1620 blev Cavalli organist i kirken Santi Giovanni e Paolo, en stilling han først frasagde sig, da han i 1630 giftede sig med den velhavende enke Maria Schiavina. De forblev barnløse, og hun døde i 1652.

Efter en konkurrence blev Cavalli Markuskirkens anden organist i 1639. Han begyndte at skrive for scenen i 1639 (Le nozze di Teti e di Peleo) hurtigt efter, at det første offentlige operahus, Teatro San Cassiano var åbnet i Venedig to år tidligere. Cavallis anden opera var Gli amori d'Apollo e di Dafne. I 1641 kom La Didone med en libretto af Giovanni Francesco Busenello – han havde også skrevet librettoen til Monteverdis L'incoronazione di Poppea.[2] 1642 starter med La virtù de' strali d'Amore, et samarbejde med librettisten Giovanni Faustini (1615–1651) – deres sidste fælles projekt var La Calisto i 1651, året Faustini døde. I mellemtiden var Cavalli blevet internationalt kendt, operaerne Egisto (Paris, 1646) og Giasone (1649) hører til de mest spillede operaer i 1600-tallet. Hans største rival var Antonio Cesti (med l'Orontea).

I 1651 rejste Cavalli til Napoli og opførte tre af sine værker. Operaen Orione (1653) blev opført, da Ferdinand IV blev valgt til konge af romerne; Hypermestra (1658) blev bestilt af Carlo de' Medici.

Palais des Tuileries med Louvre i baggrunden, stik fra omkring 1857.

På kardinal Mazarins "invitation" rejste Cavalli til Paris i april 1660 for at opføre operaer i anledning brylluppet mellem kong Ludvig XIV af Frankrig og Maria Theresia af Spanien. Cavalli, som ikke var frisk, rejste modstræbende og kun på grund af Mazarins politiske pres. Opholdet blev en stor nedtur for den sejrsvante komponist. Protegéen Mazarin døde efter, at Cavalli var ankommet Paris, oveni kom opførelsesproblemer eller intriger hovedsagelig initieret af kongen og sat ud i livet af balletkomponisten Jean-Baptiste Lully.[3] Resultatet blev, at operaen Cavalli komponerede i anledning brylluppet, Ercole amante ("Den forelskede Herkules"), ikke blev færdig i tide. Eftersom det nye teater i Tuilerierne ikke var færdigt, blev Cavallis successopera Xerxes opført i Louvres kunstgalleri. Xerse blev udstyret med en fransk ouverture og korene blev erstattede med balletter med musik af Lully. Lullys bidrag fik al opmærksomheden, og Cavallis italienske opera gik helt upåagtet hen; han blev ikke en gang nævnt som komponist.

Et og et halvt år senere blev Ercole Amante opført i Palais des Tuileries. Fremførelsen varede i seks timer og ind imellem blev der spist og danset til Jean-Baptiste Lullys balletter, mindst 21 i tallet.[4] Opførelsen blev en af de mest mindeværdige hændelser i musikhistorien, da Ludvig XIV af Frankrig dansede i sidste akt af Ballett Royal des sept Planetes, først som Mars, derefter som Pluto og til sidst som Solen. Mens kongen optrådte, messede hoffet "længe leve Solkongen", og med det fik kongen sit kendte tilnavn. Lullys balletter blev bejublet, men Cavallis opera fik en meget reserveret modtagelse, delvis fordi den var på italiensk og måske fordi en kastratsanger optrådte.

Cavalli vendte tilbage til Venedig i 1662. Han var så nedbrudt af nederlagene i Paris, at han udtalte, at han var færdig med at skrive operaer, men alligevel blev det yderligere til seks operaer frem til 1673. I 1665 blev Cavalli førsteorganist i Markuskirken efter, at Massimiliano Neri rejste til Bonn. Maestro di cappella i San Marco blev han først i 1668, efter at Giovanni Rovetta døde. Cavalli beholdt stillingen som kapelmester ved Markuskirken til sin død.[5] I 1669 komponerede Cavalli Coriolano for teatret i Piacenza. Mod slutningen af livet skrev han kun kirkemusik, blandt andet et rekviem til sin egen gravfærd. Cavalli er begravet i San Lorenzo-kirken.

Musik

Zanipolos facade.

Cavalli var den mest indflydelsesrige komponist af offentligt tilgængelige operaer i midten af det 17. århundredes Venedig, en tid da operaen oplevede en veritabel optur i kølvandet på Monteverdis pionérarbejder i begyndelsen af 1600-tallet. Sammen med librettisten Giovanni Faustini Cavalli, som han i 1640-årene skrev de fleste operaer sammen med, medvirkede Cavalli til at gøre opera til en populær underholdningsform. Han reducerede Monteverdis ekstravagante orkester til mindre og billigere ensembler bestående af et lille strygeorkester og basso continuo af hensyn til de begrænsninger, der var forbundet med opførelser på offentlige operahuse, og indførte bel canto med melodiøse arier, som lamento, og populære komiske typer i sine operaer.[6]. I modsætning til Monteverdis tidlige operaer, der blev sat op som ekstravagant hofunderholdning i Mantova, gjorde Cavallis operaer brug af Cavalli indførte melodiske arier i sin musik og populære persontyper i sine libretti. Hans operaer har en ualmindeligt stærk dramatisk effekt samt et stor musikalsk vingefang og en grotesk humor, som var karakteristisk for den italienske grand opera frem til Alessandro Scarlattis død. Cavallis operaer frembyder det eneste eksempel på en kontinuerlig musikalsk udvikling hos en enkelt komponist i en enkelt genre fra begyndelsen til til slutningen af det 17. århundrede i Venedig – kun et par operaer af andre (som fx Monteverdi og Antonio Cesti) er overleveret. Udviklingen er interessant, fordi opera var stadig var en helt ny genre, da Cavalli begyndte at arbejde, og fordi operagenren var blevet moden og en populær offentlig forestillingsform ved slutningen af hans karriere.

Cavallis operaer indeholder alle 1600-tallet karakteristiske overdrivelser og absurditeter, men viser også at Cavalli havde en bemærkelsesværdig sans såvel for dramatiske virkemidler som for en musikalsk lethed og en grotesk humor, som kendetegner de store italienske operaer frem til Alessandro Scarlattis død. Cavallis operaer blev i tråd med tidens praksis almindeligvis kun opført én sæson.

Cavalli skrev 41 operaer, hvoraf 27 er overleveret og opbevares på Biblioteca Nazionale Marciana (Markuskirkens bibliotek) i Venedig. Der findes kopier af nogle af operaerne andre steder. Desuden er ni andre operaer blevet tilskrevet ham, selv om musikken er tabt, og det er umuligt at føre bevis herfor.

Ud over operaer skrev Cavalli Magnificat i den store venetianske polykorale stil samt en tonedigtning til Jomfru Maria-antifonerne og anden gejstlig musik i en mere konservativ stil (bl.a. et requiem i otte dele, der formentlig var beregnet på hans egen begravelse) samt noget instrumentalmusik.

Eftermæle

Raymond Leppard stod for den første nyopførelse. Det skete i 1960-erne under Glyndebourne Festival. Senere er flere af Cavallis operaer blevet nyopførte, således La Calisto med blandt andet René Jacobs.

Værkliste

Operaer

TitelLibrettoPremieredateoSted, teaterNoter
Le nozze di Teti e di PeleoOrazio Persiani24. januar 1639Venedig, Teatro San Cassiano
Gli amori d'Apollo e di DafneGiovanni Francesco Busenello1640Venedig, Teatro San Cassiano
La DidoneGiovanni Francesco Busenello1641Venedig, Teatro San Cassiano
L'amore innamoratoukendt1. januar 1642Tabt
Narciso et Ecco immortalatiOrazio Persiani1642Tabt
La virtù dei strali d'AmoreGiovanni Faustini1642Venedig, Teatro San Cassiano
L'EgistoGiovanni Faustini1643Venedig, Teatro San Cassiano
La DeidamiaScipione Herrico1644Tabt
L'OrmindoGiovanni Faustini1644Venedig, Teatro San Cassiano
Il Romolo e »l RemoGiulio Strozzi1645Tabt
La DoricleaGiovanni Faustini1645Venedig, Teatro San Cassiano
Il TitoneGiovanni Faustini1645Venedig, Teatro San CassianoTabt
La prosperità infelice di Giulio Cesare dittatoreGiovanni Francesco Busenello1646Tabt
La TorildaPietro Paolo Bissari1648Tabt
Il GiasoneGiacinto Andrea Cicognini5. januar 1649Venedig, Teatro San Cassiano
L'EuripoGiovanni Faustini1649Tabt
L'OrimonteNicolò Minato23. februar 1650Venedig, Teatro San Cassiano
La BradamantePietro Paolo Bissari1650Tabt
L'OristeoGiovanni Faustini9. februar 1651Venedig, Teatro Sant'Apollinare
La RosindaGiovanni Faustini1651Venedig, Teatro Sant'ApollinareOgså kendt som Le Magie amorose
L'ArmidoroB. Castoreo1651Tabt
La CalistoGiovanni Faustini28. november 1651Venedig, Teatro Sant'Apollinare
L'EritreaGiovanni Faustini16. januar 1652Venedig, Teatro Sant'Apollinare
La Veremonda, l'amazzone di AragonaGiacinto Andrea Cicognini og Giulio Strozzi21. december 1652Napoli, Nuovo Teatro del Palazzo RealeOgså kendt som Il Delio
L'OrioneFrancesco MelosioJuni 1653Milano, Teatro Real
Il XerseNicolò Minato12. (?) januar 1654Venedig, Teatro Santi Giovanni e Paolo
Il CiroGiulio Cesare Sorrentino30. januar 1654Venedig, Teatro Santti Giovanni e PaoloI samarbejde med Andrea Mattioli
Statira Principessa di PersienGiovanni Francesco Busenello18 januar, 1655 (muligvis 1656)Venedig, Teatro Santti Giovanni e Paolo
L'ErismenaAurelio Aureli30. december 1655Venedig, Teatro Sant'Apollinare
L'ArtemisiaNicolò Minato10. januar 1657Venedig, Teatro Santti Giovanni e Paolo
L'HipermestraGiovanni Andrea Moniglia12. juni 1658Firenze
L'AntiocoNicolò Minato12. januar 1659Venedig, Teatro San CassianoTabt
Il rapimento d'HelenaGiovanni Faustini og Nicolò Minato26 December 1659Venedig, Teatro San CassianoOgså kendt som "Elena
La pazzia i trono, ossia il Caligola deliranteDomenico Gisberti1660tabt
Ercole AmanteFrancesco Buti7. februar 1662Parigi, på Salles des Machines i TuilerierneBalletmusik af Jean-Baptiste Lully
Scipione affricanoNicolò MinatoFebruar 1664Venedig, Teatro Santti Giovanni e Paolo
Il Mutio ScevolaGiovanni Faustini og Nicolò MinatoFebruar 1665Venedig, Teatro San Samuele
Il Pompeo MagnoNicolò Minato20. februar 1666Venedig, Teatro San Salvatore
EliogabaloUkendt, sandsynligvis Aurelio AureliKomponeret 1667, uropført 1668Venedig, Teatro San Salvatore
CoriolanoUkendt27. maj 1669PiacenzaTabt
MasenzioUkendt1673Tabt

Noter

  1. ^ Cavalli er navnet på hans mæcen, Federico Cavalli, en venetiansk adelsmand.
  2. ^ I manuskriptet til L’incoronazione di Poppea finnes Cavallis håndskrift, og ifølge R. Leppard kan Cavalli ha medvirket: CD-hefte til Cavalli La Calisto.
  3. ^ R. Leppard, CD-hefte til «La Calisto», Decca 1972.
  4. ^ Bukofzer, Manfred, Music in the Baroque Era. New York: W.W. Norton & Co. 1947, s. 148-149. ISBN 0-393-09745-5
  5. ^ Vliegenthart, F. (2009) Een Venetiaanse opera voor Parijs, s. 13, 17. I koncerthefte til Francesco Cavalli's Ercole Amante i De Nederlandse Opera.
  6. ^ Bukofzer, Manfred, Music in the Baroque Era, s. 118, 129-133.

Litteratur

  • Bukofzer, Manfred: Music in the Baroque Era. New York: W.W. Norton & Co, 1947. ISBN 0-393-09745-5
  • Glixon, Beth L. og Jonathan E.: Inventing the Business of Opera: The Impresario and His World in Seventeenth-Century Venice. Oxford: Oxford University Press, 2006. ISBN 0-19-515416-9
  • Glover, Jane: Cavalli. London: Palgrave Macmillan, 1978. ISBN 0-312-12546-1
  • Rosand, Ellen: Opera in Seventeenth-Century Venice . Berkeley: University of California Press, 1991. ISBN 0-520-06808-4
  • Selfridge-Field, Eleanor: Venetian Instrumental Music, from Gabrieli to Vivaldi. New York: Dover Publications, 1994. ISBN 0-486-28151-5
  • Ross, Alex: "Unsung: Rediscovering the Operas of Francesco Cavalli." The New Yorker, 25. maj 2009, s. 84-85.

Eksterne henvisninger

  • Frie noder af Francesco Cavalli i International Music Score Library Project
  • Rodrigo, Artaserse L. (9. marts 2005). "Brief biografi og diskografi" (italiensk). Arkiveret fra originalen 16. juni 2020. Hentet 2009-01-05.

Medier brugt på denne side

Francesco Cavalli.png
Francesco Cavalli (born Pietro Francesco Caletti-Bruni 14 February 1602 – 14 January 1676) was an Italian composer of the early Baroque period. He took the name "Cavalli" from his patron, Venetian nobleman Federico Cavalli.
Photo Boumier 3 004 Tuileries.jpg
Vue d'ensemble du Palais des Tuileries