Folkesundhedsvidenskab

Folkesundhedsvidenskab er videnskaben om befolkningens sundhedstilstand, samt hvordan man fremmer denne.

CitatFolkesundhedsvidenskab er videnskaben og kunsten at forebygge sygdom at forlænge liv og fremme sundhed ved hjælp af samfundets samlede indsats. [1]Citat

Folkesundhedsvidenskaben beskæftiger sig med analyser af befolkningens sundhedstilstand, forebyggelse og sundhedsfremme samt social- og sundhedsvæsenets opbygning og funktioner. Forhold omkring sundhed og sygdom analyseres med udgangspunkt i befolkningens og befolkningsgruppers levevilkår frem for at tage udgangspunkt i det enkelte menneske. I og med at folkesundhedsvidenskaben beskæftiger sig med samfundsforhold, men samtidig omhandler sundhed, befinder den sig i et krydsfelt mellem samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab, ligesom den kan involvere andre fagtraditioner som humaniora[2] og økonomi.

Uddannelser i folkesundhedsvidenskab

I Danmark kan folkesundhedsvidenskab studeres på videregående niveau på tre forskellige uddannelser: En kandidatuddannelse, en videreuddannelse og en masteruddannelse.

Kandidat i folkesundhedsvidenskab (cand.scient.san.publ.)

Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet (kun kandidat) og Syddansk Universitet, (bachelor i Odense og kandidat i Esbjerg og Odense) udbyder den 5-årige bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab, som fører til titlen cand.scient.san.publ. (engelsk: Master of Science in Public Health, MScPH). Kandidater i folkesundhedsvidenskab arbejder bl.a. med planlægning, administration og sagsbehandling inden for sundhedsvæsenet, men kan også arbejde med forskning og rådgivning, ligesom en del arbejder i private virksomheder, der arbejder med sundhed.

Master of Public Health, MPH

Københavns Universitet udbyder som videreuddannelse den 2-årige masteruddannelse Master of Public Health, MPH (master i folkesundhed).

Eksterne henvisninger

Noter

  1. ^ MPH – Københavns Universitet
  2. ^ Folker, A. P., Lauridsen, S., Andersen, M. M., Kongsholm, N. C., & Varga, S. (2021). Practice-guided public health philosophy. Health promotion international, 36(6), 1775-1782.