Fjerbregne

Fjerbregne
Fjerbregne (Athyrium filix-femina) Foto: Piotr Konieczny
Fjerbregne (Athyrium filix-femina)
Foto: Piotr Konieczny
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionPteridophyta
KlasseFilicopsida (Bregner)
OrdenPolypodiales (Engelsød-ordenen)
FamilieDryopteridaceae (Mangeløv-familien)
SlægtAthyrium (Fjerbregne-slægten)
ArtA. filix-femina
Videnskabeligt artsnavn
Athyrium filix-femina
(L.) Roth
Hjælp til læsning af taksobokse

Fjerbregne (Athyrium filix-femina) er en 30-100 cm høj bregne, der er ret almindelig i Danmark, hvor den vokser på fugtig og våd muldbund, bl.a. sø- og åbredder, skovmoser, grøfter o.a.

Beskrivelse

Fjerbregne er en flerårig, urteagtig plante med en tuedannende vækst. Bladene er lange og oprette, og de sidder i en grundstillet, tragtformet roset. Bladstilken gullig, kort, ca. 1/4 til 1/3 af bladpladens længde med nogle skæl. Bladpladen er lysegrøn, slankt lancetformet, og primærfligene bliver mindre udover bladet. Nederst er der betydelig afstand mellem primærfligene, og de er korte og brede. Fra midten af bladet peger primærfligene lidt fremad.

Sporehushobene (sori) er aflange og buede som halvmåner, og netop dette træk gør, at den kan skelnes fra den meget lignende alm. mangeløv. Fjerbregne har slør (indusium) som sidder længe på bladenes underside.

Rodsystemet består af en opret jordstængel og et trævlet rodnet.

Fjerbregne når en størrelse på ca. 1,00 x 1,00 m og har en tilsvarende årlig tilvækst.

Voksested

Fjerbregne er den eneste art i denne familie som vokser i Danmark (yderligere en art findes i Sverige og Norge). Den er dog ret almindelig i hele landet på fugtig og våd muldbund, bl.a. sø- og åbredder, skovmoser, grøfter o.a.

I de såkaldte "fuglekøjer" på Fanø findes arten sammen med bl.a. alm. fredløs, guldblomme, alm. gyldenris, kambregne, miliegræs, skovstjerne, sværtevæld, bittersød natskygge, dagpragtstjerne, duskfredløs, fliget brombær, gul iris, krybende hestegræs, kærgaltetand, mosebølle, stiv star og stor konval[1]

Anvendelse

Arten ses hist og her brugt som haveplante i skovbundsbede.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:



Note

  1. ^ "Anfred Pedersen: Floraen i Fanøs fuglekøjer". Arkiveret fra originalen 19. september 2008. Hentet 27. februar 2010.

Eksterne henvisninger

Kilder

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Medier brugt på denne side