Fjeld

Til fjelds: Vikafjell, Norge

Et fjeld ((norsk): fjell, og (svensk): fjäll) er en klippe eller et bjerg i grønlandske, færøske, norske og svenske sammenhænge[1]. Ordet "grundfjeld" kommer dog fra (tysk): Fels(en)[1].

Der findes ikke en entydig definition på landskabsformationen "fjeld", men betegnelsen anvendes ofte om bjerge, som er så høje at deres øverste del, når over trægrænsen og dermed mangler skovvækst, er mindre frugtbare og ofte snedækkede.[2]

Andre betegner alle højdeformationer over en vis højde som "fjeldet", eksempelvis områder over 1000 meter[kilde mangler] over havet. Fjeld kan også være den stenmasse, som et fjeld består af.[kilde mangler] "Til fjelds" er at være oppe på bjerget eller i bjergområdet.

Bjergbestigere og klatrere anvender ofte betegnelsen "fjeld" om selve den stejle klatrefacade som er det primære udgangspunkt for deres aktiviteter,[kilde mangler] uanset i hvilken højde, dette fjeld ligger (eksempelvis Kullen, som ikke ligger særlig højt).

Kilder

  1. ^ a b Politikens Nudansk Ordbog, 15. udgave, 1994, Politikens forlag, ISBN 87-567-5107-9
  2. ^ "sproget.dk". Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 10. juli 2015.
Ambox important.svgFørstehåndsforskning
Denne artikel eller dette afsnit indeholder muligvis passager med førstehånds- eller originalforskning. Se artiklens diskussionsside eller historik. Indholdet bør opdateres, så faktuelle forhold er underbygget af konkrete kilder. Påstande, der udelukkende består af førstehåndsforskning, bør fjernes.
Nuvola apps kdict.svgOrdbogslignende artikel
Dette opslag fungerer mere som et opslag i en ordbog end som en artikel i en encyklopædi. Du kan evt. modificere artiklen, således at den passer bedre ind, eller flytte den til den tilsvarende artikel i den danske Wikiordbog – husk at formatere artiklen, så den passer ind i Wikiordbogen og at kopiere denne sides historik til diskussionssiden på Wiktionary.
Geografi/geologiSpire
Denne artikel om geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Nuvola apps kdict.svg
Forfatter/Opretter: , Licens: LGPL
Derived from three images from the Nuvola icon theme for KDE 3.x
Fjell.jpg
(c) Sjoehest, CC BY-SA 3.0
  • Beschreibung: Vikafjell, Norwegen im September 2002
  • Quelle: Selbst fotografiert
  • Fotograf oder Zeichner: de:Benutzer:Sjoehest
  • Andere Versionen: Keine.
  • Lizenzstatus:
Ambox important.svg
Exclamation mark for ambox use