Falco (musiker)

Falco
Falco Ursela Monn 1986-3.jpg
Falco og Ursela Monn ved en filmpremiere Tyskland (Essen) i 1986.
Information
FødtJohann Hölzel Rediger på Wikidata
19. februar 1957 Rediger på Wikidata
Wien Rediger på Wikidata
Død6. februar 1998 (40 år) Rediger på Wikidata
Dominikanske Republik Rediger på Wikidata
DødsmådeUlykke Rediger på Wikidata
DødsårsagTrafikulykke Rediger på Wikidata
GravstedWiener Zentralfriedhof Rediger på Wikidata
StatsborgerØstrig Rediger på Wikidata
SprogTysk Rediger på Wikidata
GenreRock, hiphop, popmusik Rediger på Wikidata
BeskæftigelseSanger, rapper, komponist, pianist, soldat, musiker Rediger på Wikidata
PladeselskabA&M Records,
Sony Music Entertainment Rediger på Wikidata
Påvirket afDavid Bowie, Klaus Nomi, Oskar Werner Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal, basguitar, guitar Rediger på Wikidata
Kendte værker
Falco 3, Out of the Dark (Into the Light), Junge Roemer, Emotional, Rock Me Amadeus med flere Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Falcos hjemmeside
Falcos hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Falco (født Johann (Hans) Hölzel) (født 19. februar 1957, død 6. februar 1998) var en østrigsk musiker. Hans albums og singler er solgt i omkring 60 mio. eksemplarer på verdensplan. Han var en af de første hvide rappere, der opnåede en kommerciel succes.

Tidligere år

Falco blev født i Wien og var den eneste overlevende i en trillingefødsel. Han kandiderede fra Wiens musikkonservatorium i 1977, og han boede derefter en kort overgang i Berlin, hvor han sang i et jazz-rock band. Da han returnerede til Wien kaldte han sig for "Falco", angiveligt til minde om den østtyske skiløber Falko Weißpflog. I Wien optrådte han sammen med de østrigske bands Spinning Whell og Hallucination Company. På sin vej til sin solokarriere var han bassist i det østrigske hard rock-punk rock band Drahdiwaberl (fra 1978 til 1983). Med Drahdiwaberl skrev og opførte han sangen "Ganz Wien", som også kom med på hans debut soloalbum, Einzelhaft.

Solokarrieren

Falcos første hit var Der Kommissar fra 1982 på albummet Einzelhaft. Sangen handler om narkotika-misbrug, og kombinerer rap med et sangkor. Falcos første soloplade opnåede førstepladsen i mange lande, men den formåede dog ikke at slå igennem i USA. Hans andet album Junge Roemer opnåede kun indplacering på hitlisterne i Tyskland og Østrig, og han begyndte herefter at eksperimentere med engelske sangtekster for at nå et bredere publikum. Han valgte samtidig et nyt produktionsteam, og resultatet blev det mest succesfulde album og den bedste sælgende single i hans karriere, Rock Me Amadeus.

Falco indspillede "Rock Me Amadeus" under inspiration af den Oscar-vindende film Amadeus, og sangen blev et kæmpehit. Denne gang nåede han førstepladsen på de engelske og amerikanske hitlister, og hans album Falco 3 opnåede også flotte placeringer på hitlisterne. Som noget ganske uhørt på den tid for en hvid musiker – og i særdeles en europæer – placerede den østrigske rappers single sig på Billboards Top R&B Singles Chart som nr. 6. Hans opfølgende single Vienna Calling blev endnu et internationalt pop hit.

Jeanny, som blev den tredje single-udgivelse fra Falco 3-albummet, bragte musikeren tilbage på hitlisterne i Europa, men den var samtidig kontroversiel med sin udgivelse i Tyskland og Holland. Historien om "Jeanny" er fortalt ud fra en voldtægtsmands (og muligvis drabsmands) synspunkt. Flere DJ's og radiostationer nægtede at spille sangen. Den opnåede dog stor succes i Europa.

I 1986 udgav Falco albummet Emotional, bl.a. med sangene "Coming Home (Jeanny Part 2)" og "The Sound of Musik", som også fik international succes. Han tog på en verdensomspændende "Emotional-Tour", der sluttede i Japan i 1987. I 1987 sang han en duet med Brigitte Nielsen i Body Next to Body og singlen fik en placering på top-ti listen i de tysk-talende lande. Efter "Jeanny" opnåede Falco nogle få succeer på de europæiske hitlister, men han blev sjældent hørt i USA og England. Hans comeback-album i USA fra 1992 Nachtflug med sangen Titanic vandt flere priser, men nåede aldrig hitlisterne i USA.

Død

Falcos grav på Wiener Zentralfriedhof

Falco døde i en bilulykke da han kolliderede med en bus ved udkørsel fra en parkeringsplads i Puerto Plata i den Dominikanske Republik den 6. februar 1998. Ved obduktionen konstaterede man, at han havde en alkoholpromille på 1,5, og at der var målt kokain i hans blod. Senere måtte de dominikanske myndigheder dog dementere, at der var fundet narkotiske stoffer i hans blod. Tretten dage efter Falcos død blev hans album Out of the Dark (into the light) udgivet posthumt den 27. februar i Europa og den 2. marts i hele verden. Efterfølgende i 1999 blev det andet og sidste posthumte album under navnet Verdammt wir leben noch udgivet.

Falco blev begravet på Wiener Zentralfriedhof med ledsagelse af mere end 6.000 fans.

Udgivelser

StudiealbumsSingles
JahrADECHUSADECHUSUK
1982 Einzelhaft119//
Ganz Wien11////
Der Kommissar11272/
Maschine Brennt410///
1984Junge Roemer1///
Junge Roemer8/24//
Nur mit dir18////
Kann es Liebe sein?/////
1985Falco 31213
Rock Me Amadeus11211
Vienna Calling3471810
Jeanny Part I111/68
1986 Emotional 115/
The Sound of Musik4411/61
Coming Home413//
Emotional850//85
1988Wiener Blut2912/
Wiener Blut4924//
Satellite to Satellite/////
1990Data de Groove11///
Data de Groove12////
Charisma Kommando/////
1992 Nachtflug173//
Titanic347///
Dance Mephisto17////
Nachtflug/////

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Falco Ursela Monn 1986-3.jpg
Forfatter/Opretter: Kungfuman, Licens: CC BY-SA 3.0
Falco und Ursela Monn, 1986 bei der Filmpremiere Geld oder Leber in Essen
Falco Grab.jpg
Forfatter/Opretter: Invisigoth67, Licens: CC BY-SA 2.5
Wiener Zentralfriedhof, Ehrengrab Falco