FAOs jordklassificering
FN-organisationen FAO har udviklet en overnational klassificering af jordtyper, som kaldes World Soil Classification. Den giver mulighed for at diskutere jordtypernes dannelse (pedogenese) i forhold til de vigtigste faktorer, som påvirker dannelsen. Klassificeringen blev offentliggjort sammen med UNESCOs Soil Map of the World fra 1974 (målestok 1:5.000.000). Mange af de navne, som bruges i FAO-klassificeringen, bruges i forvejen i flere lande og i samme betydning.
Klassificeringen blev oprindelig udviklet som en signaturforklaring til Soil Map of the World, men den er senere blevet brugt af FN til andre af deres projekter. Mange lande har valgt at bruge ændrede versioner, som er afpasset efter deres specielle formål.
De forskellige jordbundsenheder betegnes som jordgrupperinger der er defineret ved det dominerende element i jorden og ved følgende træk:
- egenskaber (f.eks. saltindhold, stenethed, undergrund)
- tekstur (grov, middel og fin)
- hældningsgrad (plan til svagt bølget, bølget til bakket og stejl til bjergagtig)
FAO's jordbundskort er et meget enkelt klassificeringssystem med grove opdelinger, men det er det eneste, som for alvor er internationalt, og de fleste jorde kan indpasses på grundlag af en beskrivelse af forholdene på stedet. Systemet er udviklet til brug for en kortlægning af kontinenterne, men ikke til mere præcise, lokale beskrivelser.
Siden 1998 er dette system blevet erstattet af "World Reference Base for Soil Resources", der er meget forbedret I forhold til FAO's model.
FAO's jordbundsenheder
- Acrisol
- Andosol
- Arenosol
- Cambisol
- Chernozem
- Ferralsol
- Fluvisol
- Gleysol
- Greyzem
- Gypsisol
- Histosol
- Kastanozem
- Lithosol
- Luvisol
- Nitosol
- Phaeozem
- Planosol
- Podzol
- Podzoluvisol
- Ranker
- Regosol
- Rendzina
- Solonchak
- Solonetz
- Vertisol
- Yermosol
Eksterne links
- Verdenskort med FAO's signaturer Arkiveret 3. december 2007 hos Wayback Machine
- Jordklassificeringer Arkiveret 2. marts 2005 hos Wayback Machine
- N. Kingo Jacobsen: Jordbundskort for Danmark efter FAO's klassificering, med engelske betegnelser (Geografisk Tidsskrift, Bind 84; 1984) Arkiveret 29. april 2022 hos Wayback Machine
Se også
- USA's jordtypesystem
- International Committee on Anthropogenic Soils
- Jordtype