Eremitage
- For alternative betydninger, se Eremitagen. (Se også artikler, som begynder med Eremitagen)
Eremitage eller ermitage (fransk hermitage) er en eremitbolig, en enebolig eller eremithytte. Eremitage benyttedes hyppigt i det 18. århundrede i større haveanlæg, hvor man på ensomme steder mellem træerne opførte en lille træhytte, dækket med bark og strå, og ofte forsynet med klokkespil og lignende, der kunne sætte fantasien i sving, en efterligning af en virkelig eremitbolig.
Eremitage er navnet på en række berømte pavilloner eller havehuse, for eksempel Jean-Jacques Rousseaus i Montmorency, Ludvig XIV’s Château de Marly ved Versailles, det markgrevelige lystslot i Bayreuth. Endvidere på det med Vinterpaladset i Sankt Petersborg sammenbyggede palads, som 1840-52 opførtes efter Leo von Klenzes tegninger, med en berømt skulptur-, oldsags- og malerisamling, på en stor russisk restaurant og på en smuk lysthave i Moskva. Et smukt eksempel har man i Danmark med jagtslottet Eremitagen, derudover var der eremithytter i Søndermarken og i haverne til Munkholm ved Mariager, Sanderumgaard ved Odense og Hindsgavl Slot ved Middelfart.[1][2]
Hofmarskal Johan Bülow opbyggede efter afskedigelsen i 1793 og til sin død i 1828 en romantisk have ved Odense, Sanderumgaard, med mange haveelementer, 'garden follies', blandt andet eremithytten Tankefuld med skiltet "Døden er vis! Dødens Time er uvis!"
Eksterne henvisninger og kilder
- Eremitage i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1918), bind 7, side 396, skrevet af arkitekt Carl Brummer
- ^ "Eremithytten, Søndermarken - 1001 fortællinger om Danmark". Arkiveret fra originalen 6. marts 2016. Hentet 17. januar 2015.
- ^ Munkholmanlægget - Mariager | Visitmariagerfjord (Webside ikke længere tilgængelig)
|
Medier brugt på denne side
Hermitage, engraving in Universal Architecture, published 1755
Koloreret kobberstik af J.F. Clemens efter tegning af Johan Henrik Hanck - Indgår i suite af prospekter Sanderumgaards have, ca. 1822-23 - Vignet i Winthers Sanderumgaards Have. Digtninge, side 51. - Jævnfør Anne Christiansen i Sanderumgaards Romantiske Have, 2010, side 80 og 46 -
Sanderumgaard ved Odense. Johan Bülows romantiske haveanlæg anlagt mellem 1793 og 1828