Elitisme
Elitisme betegner kulturer, ideologier og politiske systemer, hvor magten ligger hos en elite.
Elite kan i denne sammenhæng forstås ret bredt og kan eksempelvis være den gruppe der har størst militær eller økonomisk magt, eller dem der har den bedste uddannelse eller faglige ekspertise. Man skelner mellem klassisk og moderne elitisme. Den klassiske elitisme opstod som reaktion på egalitære teorier. Den hævder at demokrati er en illusion, og at et elitært styre derfor ikke kan undgås, fordi det at opnå magt altid kræver, at man har gode færdigheder. Den moderne elitisme indebærer, at der er flere modstridende eliter, der konkurrerer om magten.
I starten af det 20. århundrede formulerede den Østrigske økonom Joseph Schumpeter hvad han betegnede som "demokratisk elitisme".
Se også
Litteratur
- Amsden, Alice (2012): "The Role of Elites in Economic Development", Oxford University Press, med Alisa Di Caprio og James A. Robinson, (engelsk)
- Heinrich Best, John Higley (2010): "Democratic Elitism: New Theoretical and Comparative Perspectives", BRILL, (engelsk)
- Bottomore, T. (1993): "Elites and Society" (2. udgave), London: Routledge, (engelsk)
- Ferran Requejo Coll (1991): "Elitist Democracy Or Liberal Democracy?: Schumpeter Revisited", Institut de Ciències Polítiques i Socials, (engelsk)
- Mills, C. Wright (1956): "The Power Elite", (engelsk). Et moderne hovedværk og studie af elitisme. Om den politiske, militære og økonomiske elite i USA.
Eksterne henvisninger
- Peter Nedergaard: Pluralisme og elitisme – magt Arkiveret 12. marts 2018 hos Wayback Machine, Almen statskundskab 4
Spire |