Elisabeth Wandel

Elisabeth Wandel
Elisabeth Wandel
Foto: Georg E. Hansen
Personlig information
FødtElisabeth Christiane Alvina Møller Rediger på Wikidata
14. januar 1850 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død28. december 1926 (76 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
ÆgtefælleOscar Wandel (1871-1925) Rediger på Wikidata
BarnSigurd Wandel Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev afCarl Thomsen, P.S. Krøyer Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
FagområdeMalerkunst Rediger på Wikidata
ArbejdsstedKøbenhavn Rediger på Wikidata
Andet
Vilhelm Hammershøi: Maleren Elisabeth Wandel, 1890, Statens Museum for Kunst.
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Elisabeth Christiane Alvina Wandel (født Møller 14. januar 1850 i København, død 28. december 1926 sammesteds)[1] var en dansk maler, datter af Andreas Christian Møller og Thora Adelaide Beck. Gift med Oscar Wandel som hun fik 3 børn med, Ellis Wandel, Sigurd Wandel og Axel Wandel.

Elisabeth Wandel var elev af Carl Thomsen og P.S. Krøyer. Hendes motivkreds var landskabsmalerier, en del havebilleder, interiører, heraf nogle med kvinder i husligt arbejde, og portrætter[2]. I 1890'erne udførte hun en del portrætter bl.a. et af Emma Gad. I starten af hendes karriere var pastelkridt hendes foretrukne teknik, bl.a. i hendes virtuose Studie af siddende model fra 1889 - hvilket i denne periode var en ofte brugt teknik af mange kvindelige kunstnere. Senere udførte hun også værker i oliemaleri. Elisabeth Wandels malestil var i slægt med Vilhelm Hammershøis[2]. I Elisabeth Wandels netværk fandtes en lang række af tidens kunstnere og kunsthistorikere, heriblandt Hammershøjparret[2], og hendes mand Oscar Wandel var kendt som en ivrig kunstsamler og mæcen, der i 1892 medvirkede til erhvervelsen af van Goghs Landskab fra Saint-Rémy.

Af Wandels arbejder falder især værket Studie af Siddende Model 1889 i øjnene, med kunstnerens stærke beherskelse af både motiv og den næsten fotografisk perfekte fremstilling af hudtoner og detaljer - som sådan et virtuost og oplagt "salon-værk" i tiden. Billedet kunne imidlertid tolkes som et bidrag til periodens resignations-tematik. Måske udgør værket et endog tydeligt brud med "the male gaze", det ellers magtfulde blik mod kvinden som seksualiseret objekt for hans nydelse, mens kvinden her fremstilles som et menneske i sig selv, uden behov for at opnå det mandlige bliks beundring. Malerne Anna Petersen og Bertha Wegmann arbejder netop også med disse tematikker i deres kunst på samme tidspunkt[3].

Udstillinger

Referencer

  1. ^ RKD Research
  2. ^ a b c Kunstindex Danmark / Weibach
  3. ^ Kvindernes Moderne Gennembrud 1880-1910, Den Hirschspungske Samling / Randers Kunstmuseum, Aarhus Universitetsforlag, 2024-2025
  4. ^ 'Udstillinger' hos Kulturarv.dk af Hanne Honnens de Lichtenberg

Litteratur

  • Kvindernes Moderne Gennembrud 1880-1910, Den Hirschspungske Samling / Randers Kunstmuseum, Aarhus Universitetsforlag ISBN 978 87 7597 430 6 (trykt bog), ISBN 978 87 7597 431 3 (e-pdf)

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side