Egenbevægelse
Egenbevægelse betegner indenfor astronomien, en stjernes årlige bevægelse i forhold til fjerne baggrundsobjekter.[1][2][3] Betegnelsen anvendes generelt på ethvert himmellegeme udenfor Solsystemet.
Egenbevægelsen er afledt af stjernens hastighed relativt til Solen, den såkaldte rumhastighed. Rumhastigheden opdeles i to komposanter, radialhastigheden i synslinjens retning og tangentialhastighed vinkelret herpå. Denne divideret med afstanden giver egenbevægelsen.
Egenbevægelsen må ikke forveksles med den daglige bevægelse på himlen, der skyldes Jordens rotation om sin egen akse, eller den årlige parallakse, som er de små årlige retningsændringer, der forekommer som følge af Jordens bevægelse rundt om Solen.
Egenbevægelsen betegnes (my) og måles i enheden buesekunder (″) per juliansk år (a). Den kan beskrives på to måder, jævnfør illustrationen:
- Med polære koordinater: Egenbevægelse og positionsvinkel .
- Med retvinklede koordinater: Ændringen i rektascension, , der måles på ækvator, og ændringen i deklination, , der måles på stjernens deklinationsbue.
Af figuren fremgår, at
og ved omvendelse heraf, at
Her betegner Arctanxy en funktion, som entydigt leverer vinklen i intervallet [0°; 360°[.
Eksempel: Barnards stjerne
Barnards stjerne er en solnær rød dværg. Dens afstand er beskedne 5.964 lysår, men da dens størrelsesklasse kun er 9.51, kan den ikke ses med det blotte øje, som ikke kan ses med det blotte øje. I 1916 målte den amerikanske astronom E. E. Barnard stjernens egenbevægelse til = 10.3 ″/a, en rekordhøj værdi, som ikke senere er blevet overgået af andre stjerner. Den astrometriske satellit Gaia, som i perioden 2014 - 2025 fremskaffede nøjagtige data for over 1 milliard stjerner, herunder præcise egenbevægelser. For Barnards stjerne måltes følgende værdier:
Heraf følger at den totale egenbevægelse er
og at positionsvinklen er
svarende til, at bevægelsen er praktisk taget stik nord.
Sekulær ændring af egenbevægelsen
.
Over lange ("sekulære") tidsrum ændres en stjernes egenbevægelse på grund af stjernens bevægelse i forhold til Solen. Hosstående illustration viser egenbevægelsen for tre faser af en stjernes passage forbi Solen. Som det fremgår af figuren, er egenbevægelsen størst, når stjernen er nærmest.
Historie
Det var Edmund Halley der i 1718 påviste at stjernerne ikke var fiksstjerner i betydningen fikseret, men at de over lange tidsrum flyttede sig i forhold til hinanden. Han konstaterede, at positionerne af stjernerne Sirius, Arcturus og Aldebaran var mere end en halv grad fra den græske astronom Hipparchos positionsbestemmelser fra omkring år -130.[4] I 1738 fandt Cassini de Thury at stjernerne ikke flyttede sig lige hurtigt, specifikt at stjernen Eta Bootis (η Boo) nær Arcturus i stjernebilledet Bjørnevogteren, ikke havde flyttet sig lige så meget som Arcturus. Disse resultater førte til en sand jagt efter at registrere egenbevægelser. Godt 150 år senere omkring år 1900 havde man fået målt egenbevægelsen for ca. 7000 stjerner.
I dag kender man egenbevægelsen for millioner af stjerner, også så langt væk som nær Mælkevejsgalaksens centrum, først og fremmest fra meget præcise målinger foretaget af ESAs astrometriske satellitter Hipparcos og Gaia.
Se også
Henvisninger
- ^ Rudkjøbing, Mogens (1966). Astronomi, I. Århus: Astronomisk Institut, Aarhus Universitet.
- ^ Jørgensen, Henning E.; Helt, Bodil E. (1981). Astrofysik. København: Akademisk Forlag. ISBN 87-500-1680-6.
- ^ Karttunen, Hannu; Kröger, Pekka; Oja, Heikki; Poutanen, Markku; Donner, Karl J. (2003). Fundamental Astronomy (engelsk) (4. udgave). Berlin-Heidelberg-New York: Springer-Verlag. ISBN 3-540-00179-4.
- ^ Neugebauer, Otto (september 1975). A History of Ancient Mathematical Astronomy. Springer-Verlag. s. 1084. ISBN 978-3540069959. Hentet 26. april 2013.
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: AstroOgier, Licens: CC0
Illustrationen viser bevægelsen af en stjerne i forhold til en fjern baggrund. Stjernen vises med gul farve ved start og med grå farve et år senere. Flytningen kaldes *egenbevægelse* og dens størrelse betegnes μ. Den kraftige linje nederst er himlens ækvator, og forårspunktet et markeret med et stiliseret vædderhoved. Stjernens koordinater, rektascensionen α og deklinationen δ, er angivet med røde pile. Egenbevægelsen opdeles i to komposanter (grønne pile): Ændringen i rektascension, μ#α#, der måles på ækvator, og ændringen i deklination, μ#δ#, der måles på stjernens deklinationsbue. Stjernens bevægelse i rektascension er lokalt mindre med faktoren cos(δ). I det viste eksempel er både μ#α# og μ#δ# negative. Bevægelsens retning er angivet med *positionsvinklen* θ. For tydelighedens skyld er egenbevægelsen stærkt overdrevet. Retningerne til himlens nordpol er markeret med ”NP”. [Teknisk note: Jeg har ikke her kunnet benytte *kursiveret* eller #sænket# skrift.]
Forfatter/Opretter: AstroOgier, Licens: CC0
Illustrationen viser en stjerne (øverst), som bevæger sig forbi Solen (nederst) med konstant *rumhastighed* *v*. Pilene angiver, stærkt overdrevet, bevægelsen i løbet af et år. Rumhastigheden kan opdeles i to komposanter: *Radialhastigheden* *v*#r#, som er komposanten i synslinjens retning, og tangentialhastigheden, *v*#t#, som står vinkelret herpå. Når afstanden til stjernen bliver mindre (til venstre), er radialhastigheden negativ og stjernens lys er blåforskudt. Når afstanden er mindst (i midten), er radialhastigheden nul, og når stjernen fjerner sig, bliver radialhastigheden positiv (rødforskydning af lyset). Tangentialhastigheden kan ikke måles som sådan, men det kan den årlige retningsændring, *egenbevægelsen* μ. Det fremgår, at egenbevægelsen er størst, når afstanden er mindst. [Teknisk note: Jeg har ikke her kunnet benytte *kursiveret* eller #sænket# skrift.]