Efterkrigstiden

Efterkrigstiden var blandt andet præget af fattigdom i de krigsførende nationer. På filmen ses børn fra Tyskland og Østrig på vej på ferie hos familier i Holland i 1960.

Efterkrigstiden er den sædvanlige europæiske og nordamerikanske betegnelse for den periode i verdenshistorien, der strækker sig fra 2. verdenskrigs afslutning i 1945 frem til og med afslutningen på den kolde krig i 1991. På samme måde anvendes betegnelsen mellemkrigstiden om perioden mellem 1. og 2. verdenskrig fra 1918 til 1939.

Betegnelsen er på sin vis et paradoks, idet flere af de lande, der deltog i 2. verdenskrig, har været involveret i andre krige siden 2. verdenskrigs afslutning. Både efterkrigstiden og mellemkrigstiden er som begreb eurocentrisk, idet begge referer til de to dominerende krige i Europa.

Efterkrigstiden har en stærk reference til den kolde krig, og er kulturelt kendetegnet ved en stor udvikling i velstand, protestbevægelser og øget fokus på individualisme.

Medier brugt på denne side

450 vluchtelingen op vakantie in ons land Weeknummer 60-29 - Open Beelden - 11718.ogv
(c) Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, CC BY-SA 3.0 nl
Newsreels in which Dutch subjects of a certain week are presented. Refugees in Austria and Germany live in barracks. 450 children are invited by the Christelijke Jongeren Vereniging Vluchtelingenhulp (Christian Youth Refugee Relief Association) to go on holiday in the Netherlands for six weeks. In the Houtrust halls in The Hague they are welcomed and then picked up by their temporary foster parents.