Effektiv temperatur (stjerne)

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Den effektive temperatur for en stjerne måles ved at se ned gennem stjernes atmosfære.

En stjernes effektive temperatur er gennemsnitstemperaturen i den dybde, vi kan se ned til gennem stjernens atmosfære.[kilde mangler]

Umiddelbart lyder dette meget enkelt, men fastsættelsen af stjernens effektive temperatur kompliceres meget af, at en stjerne (fx Solen) ikke har en fast overflade og af, at dens atmosfæres gennemsigtighed er afhængig af lysets bølgelængde.

Ideelt skulle man måle stjernens energiudsendelse, den såkaldte flux, indenfor et meget stort antal bølgelængde-intervaller, men i praksis er dette kun muligt for Solen og nogle få af de allerklareste stjerner.

Af denne årsag bestemmes en stjernes effektive temperatur i praksis ved, at man måler fluxen for et mindre antal bølgelængder, hvorefter man finder den bedste overensstemmelse mellem målingerne og sortlegemestråling beregnet ved hjælp af Wiens forskydningslov.

Eftersom ingen stjerne er et perfekt sortlegeme (pga. spektrets absorptionslinjer), er den effektive temperatur for flertallet af stjernerne fastsat med en mindre usikkerhed, som imidlertid ikke har praktisk betydning.

AstronomiSpire
Denne artikel om astronomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819.jpg
The Sun photographed at 304 angstroms by the Atmospheric Imaging Assembly (AIA 304) of NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO). This is a false-color image of the Sun observed in the extreme ultraviolet region of the spectrum.
Saturn template.svg
Forfatter/Opretter: Urutseg, Licens: CC BY-SA 3.0
Astronomy stub