Antal kampe20
Antal mål201 (10,05 pr. kamp)
TopscorerSchweiz Kim Urech
22 point (14 mål, 8 assists)

Europamesterskabet i ishockey for kvinder 1989 var det første EM i ishockey for kvinder. Mesterskabet blev arrangeret af IIHF, og slutrunden med deltagelse af 8 hold blev afviklet i Düsseldorf og Ratingen, Vesttyskland i perioden 4.9. april 1989.

I alt deltog ti hold i mesterskabet. Slutrunden i Vesttyskland havde deltagelse af otte hold:

Det første EM-guld nogensinde gik til Finland, som var suveræne i alle holdets fem kampe, som samlet blev vundet med målscoren 72-2. I finalen vandt finnerne 7-1 over Sverige. Bronzemedaljerne blev vundet af værtsnationen Vesttyskland, som besejrede Norge med 2-1 efter forlænget spilletid og straffeslag i bronzekampen.

Holdene spillede endvidere om fem ledige pladser ved det første VM i ishockey for kvinder, og de ovenfor nævnte fire hold fik selskab af holdet der blev nr. 5, Schweiz, som europæiske deltagere ved VM.

Kvalifikation

I kvalifikationen spillede Frankrig, Holland, Storbritannien og Tjekkoslovakiet om to ledige pladser ved slutrunden i Vesttyskland. De fire hold blev parret i to playoff-opgør, der hver blev afgjort over to kampe.

I det ene opgør spillede Holland og Storbritannien om én ledig plads ved EM-slutrunden i Vesttyskland. De to hold spillede to kampe den 6. og 7. marts 1989 i Chelmsford, og Holland vandt begge kampe med 4-2. Dermed kvalificerede Holland sig til slutrunden.

DatoKampRes.PerioderSpillested
6.3.Storbritannien - Holland2−40-0, 1-2, 1-2Chelmsford
7.3.Storbritannien - Holland2−40-3, 1-0, 1-1Chelmsford

I det andet opgør spillede Frankrig og Tjekkoslovakiet om én ledig plads ved EM-slutrunden i Vesttyskland. De to hold spillede to kampe den 18. og 19. marts 1989 i Tjekkoslovakiet. Værterne vandt samlet med 5-2 og kvalificerede sig dermed til slutrunden.

18.3.Tjekkoslovakiet - Frankrig1−10-0, 1-1, 0-0Plzeň
19.3.Tjekkoslovakiet - Frankrig4−11-0, 1-0, 2-1Beroun

Slutrunde

De otte hold spillede først en indledende runde i to grupper med fire hold. De to bedste hold fra hver gruppe gik videre til finalerunden om placeringerne 1-4, mens de to lavest placerede hold i hver gruppe fortsatte i placeringsrunden om 5.- til 8.-pladsen.

Indledende runde

De otte hold spillede i den indledende runde i to grupper med fire hold. De to bedste fra hver gruppe gik videre til semifinalerne, mens de øvrige fire hold gik videre til placeringsrunden.

Placeringsrunde

De fire hold, der sluttede på tredje- eller fjerdepladsen i grupperne i den indledende runde, spillede om 5.- til 8.-pladsen.

Finaler

De fire hold, der sluttede på første- eller andenpladsen i grupperne i den indledende runde, spillede i semifinalerne, bronzekampen og finalen om guld-, sølv- og bronzemedaljer.