Dirty Harry (filmserie)

Dirty Harry er navnet på en serie af film og romaner, der handler om den fiktive politiinspektør "Dirty" Harry Callahan fra San Francisco Police Departments drabsafdeling. Callahan bliver spillet af Clint Eastwood i de fem film.

Dirty Harry film

Dirty Harry (1971)

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry

Dirty Harry er instrueret af Don Siegel og udkom i 1971. Harry sporer seriemorderen Scorpio (løst baseret på Zodiac Killer). Eastwoods ikoniske portrættering af den fåmælte uortodokse betjent, satte stilen på en række af hans senere film, og dens kommercielle succes ledte til produktionen af yderligere fire efterfølgere. Motivet med den "fremmedgjorte politibetjent" blev efterfølgende imiteret i en række andre film. I begyndelsen og slutningen af filmen fanger Callahan en kriminel og sige, "You've got to ask yourself a question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?" (ofte fejlagtigt gengivet som "Do you feel lucky, punk?").

Denne film blev en stor succes, og så ikonisk at den blev afspejlet i mange andre film, særligt de resterende film i Dirty Harry-serien, fordi det var en portrættering af social protest, der påpeger, at det var lettere for retssystemet at beskytte potentielle mistænkte i stedet for at udøve magt på vegne af ofrene, mens det ignorerer borgerne, der er i fare, eller er blevet myrdet. Filmen indspillede for det fjerdehøjeste beløb i 1971 efter Fiddler on the Roof, The French Connection og Diamonds Are Forever.

Dirty Harry går amok (1973)

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry går amok

Dirty Harry går amok blev instrueret af Ted Post og udkom i 1971. Hovedtemaet i denne film er vigilant ret og plottet handler om en gruppe afhoppede færdselsbetjente, der henretter kriminelle, der har undgået straf. Trods Harrys forkærlighed for at tage loven i egen hånd, tolererer han ikke koldblodige mord på anklagede, og han beslutter at stoppe morderne. I denne film er Harrys catch-phrase "En mands skal kende sine begrænsninger."

Dirty Harry renser ud (1976)

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry renser ud

Dirty Harry går amok blev instrueret af James Fargo og udkom i 1976. I filmen slår Harry sig sammen med en uerfaren kvindelig makker ved navn Kate Moore (Tyne Daly), og forsøger at fange en terrorgruppe, der kalder sig People's Revolutionary Strike Force. Harry er imod at bruge uerfarne betjente i det farlige politiarbejde, uanset om det er en kvinde eller mand, og synes at drabsafdelingen er for farlig for sin nye partner, der indtil for nylig arbejdede i arkivet. Han har intet imod kvindelige politibeetjente, han føler blot at Moore er for grøn. Moore viser sig dog at være værdifuld, selvom hun startede overentusiastisk, og modes hurtigt og vinder derved Harrys respekt.

Dirty Harry vender tilbage (1983)

Uddybende Uddybende artikel: Dirty Harry vender tilbage

Dirty Harry vender tilbage blev instrueret af Clint Eastwood selv, og udkom i 1983. En aldrende, men stadig bitter, Callahan bliver sendt til en lille by for at følge op på en mordsag, hvilket leder ham lige til et voldtægtsoffer, der selv er på jagt efter hævn for hende og hendes søster, ved at dræbe de personer, der overfaldt dem.

Dødsspillet (1988)

(c) Georges Biard, CC BY-SA 3.0
Uddybende Uddybende artikel: Dødsspillet (film)

Dødsspillet blev udgivet i 1988, og blev instruret af Buddy Van Horn. Harry finder sig selv i et dødsspil, hvor man kan spille på, hvornår en række kendte mennesker vil dø. Nogen prøver at snyde ved at dræbe de kendte på én bestemt spillers liste.

Efter denne film nægtede Eastwood at gentage rollen, da han mente at hans alder (58 i 1988) ville gøre Harry til en parodi.

Karakterer

KarakterFilm
Dirty HarryDirty Harry går amokDirty Harry renser udDirty Harry vender tilbageDødsspillet
Harry CallahanClint Eastwood
Frank DiGiorgioJohn Mitchum 
The MayorJohn Vernon John Crawford 
Al BresslerHarry Guardino Harry Guardino 
ScorpioAndy Robinson 
Chico GonzalezReni Santoni 
Bank RobberAlbert Popwell 
Neil Briggs Hal Holbrook 
Charlie McCoy Mitch Ryan 
John Davis David Soul 
Red Astrachan Kip Niven 
Mike Grimes Robert Urich 
Phil Sweet Tim Matheson 
Earlington "Early" Smith Felton Perry 
J.J. Wilson Albert Popwell 
Kate Moore Tyne Daly 
Bobby Maxwell DeVeren Bookwalter 
Lalo Michael Cavanaugh 
Karl Dick Durock 
Abdul Kenneth Boyd 
Miki Jocelyn Jones 
Father John M. G. Kelly 
Big Ed Mustapha Albert Popwell 
Jennifer Spencer Sondra Locke 
Mick Paul Drake 
Ray Perkins Audrie J. Neenan 
Lester Jannings Pat Hingle 
Horace King Albert Popwell 
Samantha Walker Patricia Clarkson
Peter Swan Liam Neeson
Al Quan Evan C. Kim
Harlan Rook David Hunt
Johnny Squares Jim Carrey

Modtagelse

FilmRotten Tomatoes
Dirty Harry95%[1]
Dirty Harry går amok80%[2]
Dirty Harry renser ud78%[3]
Dirty Harry vender tilbage59%[4]
Dødsspillet52%

Referencer

Medier brugt på denne side

Eastwood Locke 1988.jpg
(c) Georges Biard, CC BY-SA 3.0
Clint Eastwood and Sondra Locke promoting the film "Bird" at the Cannes film festival