Det nordtyske forbund

Det nordtyske forbund

Norddeutscher Bund
Forbundsstat
1866–1871
Det nordtyske forbunds placering
Det nordtyske forbund (rødt). De sydtyske stater der gik med i 1871 til at forme det Tyske Kejserrige er i orange. Alsace-Lorraine territoriet der blev indlemmet efter den fransk-preussiske krig i 1871, er i lys orange.
HovedstadBerlin
SprogTysk
Præsident 
Kansler 
Historie 
• Etableret
16. april 1866
18. januar 1871
Efterfulgte
Efterfulgt af
Tyske forbund
Tyske Kejserrige

Det nordtyske forbund (tysk: Norddeutscher Bund) var en union af tyske stater, som eksisterede fra 1867 med opløsningen af det Tyske forbund til den tyske rigsgrundlæggelse i 71. Det nordtyske forbund var først og fremmest en handelsunion, der konsoliderede den preussiske kontrol over 22 stater i Nordtyskland. Gennem toldunionen blev denne kontrol udvidet mod syd. Bismarcks konstitution udgjorde en basis for det senere Tyskland.

Det nordtyske forbund blev afløst af det Tyske Kejserrige efter Preussens sejr i Den fransk-preussiske krig.

Medlemmer af forbundet

 1. Kongeriget Preussen
 2. Kongeriget Sachsen
 3. Storhertugdømmet Hessen (kun provinsen Oberhessen, der lå nord for floden Main)
 4. Storhertugdømmet Mecklenburg-Schwerin
 5. Storhertugdømmet Mecklenburg-Strelitz
 6. Storhertugdømmet Sachsen-Weimar-Eisenach
 7. Storhertugdømmet Oldenburg
 8. Hertugdømmet Sachsen-Lauenburg (i personalunion med Kongeriget Preussen)
 9. Hertugdømmet Braunschweig
 10. Hertugdømmet Sachsen-Coburg og Gotha
 11. Hertugdømmet Sachsen-Meiningen
 12. Hertugdømmet Sachsen-Altenburg
 13. Hertugdømmet Anhalt
 14. Fyrstendømmet Lippe
 15. Fyrstendømmet Reuss ældre linje
 16. Fyrstendømmet Reuss yngre linje
 17. Fyrstendømmet Schaumburg-Lippe
 18. Fyrstendømmet Schwarzburg-Rudolstadt
 19. Fyrstendømmet Schwarzburg-Sondershausen
 20. Fyrstendømmet Waldeck
 21. Fristaden Bremen
 22. Fristaden Hamburg
 23. Fristaden Lübeck

Etablering

Under Den østrigsk-preussiske krig i 1866 annekterede Preussen alle områder nord for floden Main, som havde været under kontrol af deres modstandere som Hannover og Slesvig-Holsten,[1] med undtagelse af Sachsen, Hessen-Darmstadt, Sachsen-Meiningen og Reuss ældre linje. De nordlige dele af Bayern blev ikke berørt. For at sikre muligheden for støtte fra Østrig, sørgede Bismarck for, at der blev sluttet en moderat fred.[2]

Den fransk-preussiske krig

Uddybende Uddybende artikel: Den fransk-preussiske krig
Wilhelm I, tysk kejser

I Spanien blev Dronning Isabella afsat i efteråret 1868. I 1869 fik den katolske prins Leopold af Hohenzollern-dynastiet tilbudt den spanske krone. Det kunne Frankrig ikke godtage. Efter fransk pres trak Leopold sit kandidatur tilbage.

Frankrigs kejser, Napoleon 3., var alligevel ikke fornøjet. Han stillede via sin ambassadør i Berlin et krav til den preussiske konge om, at Leopolds kandidatur skulle forblive uaktuelt også i fremtiden.

Kong Wilhelm meddelte ambassadøren, at han anså sagen for afsluttet og ville ikke give nogen garanti. Det blev Bismarck opmærksom på. Bismarck greb straks chancen og offentliggjorde et telegram, som viste, at kongen havde måttet vende den franske ambassadør ryggen efter «en grov fornærmelse». Bismarck ville demonstrere, at det ikke var frygten for Frankrig, som gjorde, at Leopolds kandidatur blev trukket tilbage.

Dette telegram gjorde franskmændene rasende. Det blev set som et angreb på den franske ære. Stemningen i Paris blev meget antitysk, og den 19. juli 1870 erklærede Frankrig Preussen krig.

Krigserklæringen førte til, at modsætningerne mellem Det nordtyske Forbund og tyskerne i syd forsvandt. I Bayern så man på den franske aggression som en aggression over for hele Tyskland.

Kronprins Friedrich og Moltke leder de preussiske tropper under den tysk-franske krig

Frankrig foretog overraskende nok ikke et lynangreb på Preussen og de andre tyske stater. I august var der fortsat kun mobiliseret 275.000 mand. Det var derimod Moltke og preusserne, som tog initiativet og rykkede ind i Alsace og Lorraine med en halv million mand. I krigens første uger vandt preusserne tre slag, ved Weissenburg den 4. august, ved Wörth den 6. august og ved Gravelotte den 18. august. De preussiske styrker omringede og belejrede også den vigtige by Metz.

Napoleon 3. havde søgt tilflugt i fæstningen Sedan ved den belgiske grænse. Da denne faldt under slaget den 1. september, blev kejseren taget til fange.

I Paris førte Napoleons tab til, at kejserinden flygtede fra byen. Paris blev belejret umiddelbart efter, da de preussiske tropper nåede byen. Denne belejring førte til et oprør i byen, og Pariserkommunen blev dannet af de parisiske oprørere.

Tysklands samling 1871

Kong Wilhelm af Preussen proklameres som tysk kejser i Spejlgalleriet i Versailles 18. januar 1871

Sejren over Frankrig gjorde, at Tyskland kunne samles. Efter at kong Ludvig 2. af Bayern havde sendt et brev, hvori han bad Wilhelm stille sig i spidsen for et samlet tysk rige, accepterede den preussiske konge endelig at lade sig udnævne til tysk kejser.

Samlingen skete ved, at Kongeriget Bayern, Kongeriget Württemberg, Storhertugdømmet Baden sammen med de dele af Storhertugdømmet Hessen, som ikke havde sluttet sig til Det nordtyske forbund, gik sammen med staterne i dette og dannet Det tyske kejserrige.

Wilhelm 1. blev som preussiske konge kejser med titlen tysk kejser, og ikke kejser af Tyskland, eftersom Østrig ikke var med i denne lilletyske løsning.

En improviseret ceremoni blev udført i Versailles uden for Paris, hvorved Vilhelm blev proklameret som kejser den 18. januar 1871. Det andet tyske kejserrige var født.

Preussisk dominans

En fælles funktion var postvæsenet

Preussen havde 80% af den totale befolkning[3] og var den dominerende enhed.[1] Sejren over Øsrig og dens allierede styrkede Bismarks indenrigspolitiske stilling,[2] og de nationalliberale inden Preussen opgav sin opposition mod Bismarck og gik over til at støtte ham i håb om at sikre en tysk samling og etablere en stærk og liberal stat.[1]

Det nordtyske forbund var først og fremmest en handelsunion og cementerede preussisk kontrol over de 22 stater i Nordtyskland,[4] nord for Mainlinjen.

Den preussiske dominans blev også formaliseret gennem landets repræsentation i forbundets politiske organer, nedfældet i forbundets forfatning.

Forfatningen

Fra det konstituerende møde i forbundets Rigsdag, 24. februar 1867
Orlogsflagg Det nordtyske forbund

Konstituerende Rigsdag

Den 12. februar 1867 gennemførtes et valg til en konstituerende Rigsdag som skulle udarbejde og vedtage en ny forfatning. Denne Rigsdagen blev åbnet den 24. februar i Berlin af den preussiske kongen Vilhelm 1.

Den nye konstitution

Den nye forfatningen (Norddeutsche Bundesverfassung) blev vedtaget 16. april, kundgjort 24. juni og sat i kraft fra 1. juli.

Almindelig stemmeret

Den indebar en større ændring, da Rigsdagen blev valgt ved almindelig stemmeret.[2] Det var fra Bismarcks side både en indrømmelse over for de demokratiske strømninger og et forsøg på at sikre sig støtte fra landarbejderne mod den liberale borgerlige opposition.[2]

Magtfordeling

Den preussiske konge var den konstitutionelle leder, mens den udøvende magt lå hos en forbundskansler («Bundeskanzler»), som i hele forbundets levetid var Otto von Bismarck.

Medlemsstaterne var repræsenteret i forbundsrådet («Bevollmächtigte zum Bundesrat»), som blev domineret af Preussen gennem deres 17 stemmer af i alt 43, og Preussen havde gennem dette vetoret.[5] Forbundsrådet udgjorde sammen med den folkevalgte rigsdag den lovgivende og bevilgende myndighed.

Betydning

Den var i hovedsagen identisk med den forfatning, som blev taget i brug for kejserriget fra 16. april 1871. Den forfatning var basis for det moderne Tyskland.

Afvikling

Det nordtyske forbund blev under Tysklands samling afløst af Det tyske kejserrige efter forbundets sejr i Den fransk-preussiske krig. Det skete ved, at Kongeriget Bayern, Kongeriget Württemberg, Storhertugdømmet Baden sammen med de dele af Storhertugdømmet Hessen, som ikke havde sluttet sig til forbundet, gik sammen med staterne i forbundet og dannede Det tyske Kejserrige.

Noter

 1. ^ a b c "Tyskland – splittelse og samling 1848–70, Store norske leksikon". Arkiveret fra originalen 10. juni 2011. Hentet 6. november 2011.
 2. ^ a b c d "Bismarck, Store norske leksikon". Arkiveret fra originalen 15. november 2012. Hentet 6. november 2011.
 3. ^ Hajo Holborn: A History of Modern Germany, 1840–1945 (1969) s. 194-99
 4. ^ Holborn: A History of Modern Germany, 1840–1945 s. 201–202
 5. ^ Peter Häberle: Jahrbuch des öffentlichen Rechts der Gegenwart: das öffentliche Recht der Gegenwart, Neue Folge, bind 53, Mohr Siebeck, Tübingen 2005, ISBN 3-16-148622-6, S. 226 Arkiveret 11. januar 2012 hos Wayback Machine, 233 f. Fn 126 Arkiveret 11. januar 2012 hos Wayback Machine.

Eksterne henvisninger


Koordinater: 52°31′00″N 13°24′00″Ø / 52.516666666667°N 13.4°Ø / 52.516666666667; 13.4

Medier brugt på denne side

Flag of the German Empire.svg
Flag of the Germans(1866-1871)
Berlin Brandenburger Tor BW 3.jpg
Forfatter/Opretter: Berthold Werner, Licens: CC BY-SA 3.0
Berlin, Brandenburg Gate, quadriga from east
Wilhelm I Friedrich Ludwig.jpg
König Wilhelm I. v. Preußen in großer Generalsuniform; nach 1870

Wilhelm I. ist in Generalsuniform (sog. "gestickter Rock" [-> die Bezeichnung rührt von der Eichenlaubstickerei am Kragen und den Aufschlägen her]) mit großer Ordensdekoration dargestellt. Da das Bild schwarz-weiß: Zur Farbgebung: Der Rock dunkelblau, der Kragen und die -sog. "schwedischen"- Ärmelaufschläge rot, mit goldener Eichenlaubstickerei. Schultergeflecht, Achselband und Knöpfe ebenfalls golden.

Der im Hintergrund rechts auf dem Sessel oder Stuhl liegende Hermelinmantel verweist dezent auf die Stellung/Königswürde Wilhelms (sonst könnte es sich bei dem Dargestellten ja auch um einen anderen Kgl. preuß. Offizier im Generalsrang handeln...).

Orden: Er trägt (vermutlich) das orangefarbene Schulterband des Schwarzer-Adlerordens und den dazugehörigen Bruststern (etwas verdeckt) [- definitiv lässt sich das nicht sagen, da 1. die Abbildung nicht farbig, 2. das Kleinod des Ordens nicht zu sehen und 3. auch der Bruststern nicht genau genug zu erkennen. - Es ist aber so. -> vgl. auch andere Darstellungen. Andere/ausländische Orden zur inländischen d. h. preußischen Generalsuniform wäre nicht üblich.]

Halsorden:

1. Großkreuz (-> erkennbar an dem Mittelmedaillon) des Ordens Pour le Mérite. Dadurch auch die Datierung möglich: Das Großkreuz zu diesem vorher einklassigen Orden wurde erst von Wilhelm I. selbst gestiftet. Er trug es erst nach dem siegreichen Krieg 1870/71.

2. Kette der Komture des Königlichen Hausordens v. Hohenzollern.
Kriegsflagge des Norddeutschen Bundes 1867-1871.jpg
Forfatter/Opretter: Darkone, Licens: CC BY-SA 2.5
Dieses Bild zeigt die Kriegsflagge des Norddeutschen Bundes (1867-1871).
Stamp of North German Confederation.jpg
Forfatter/Opretter: Tanjee at bretonsk Wikipedia, Licens: CC0
A postage stamp of the North German Confederation, 7 kreuzer, perforated 14, issued in 1869 for use in the Southern District, Mi22
Flag of Germany (1867–1918).svg
Flag of the Germans(1866-1871)
Wernerprokla.jpg
The third version of the proclamation of Prussian king Wilhelm I as German Emperor at Versailles, by Anton von Werner. The first two versions were destroyed in the Second World War. This version was commissioned by the Prussian royal family for chancellor Bismarck's 70th birthday. Note that the subjects are portrayed as the age they were when the work was painted in 1885, not the age they were at when the event occurred in 1871.
Map-NDB.svg
Forfatter/Opretter: User:52 Pickup, Licens: CC BY-SA 2.5
The North German Confederation / Norddeutscher Bund (1867–1871) in red. The states that would join the confederation and form the German Empire are in orange. Alsace-Lorraine, the territory annexed from France following the Franco-Prussian War of 1871, is in a paler orange.
Coat of arms of Prussia.svg

Prussian Eagle in the era of Wilhelm II.
KonstsitNDBT.jpg
Gathering of the Konstituierender Reichstag, February-April 1867.
Wappen Deutscher Bund.svg

Arms of the German Confederation