Dersim-massakren

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Tyrkiske soldater og lokale indbyggere i Dersim-regionen. Kvinderne og børnen blev henrettet kort efter dette billede blev taget.[1]

Dersim-massakren refererer til den tyrkiske stats undertrykkelse af kurderne i Dersim-provinsen (det nuværende Tunceli) i 1937-38. Undertrykkelsen betegnes officielt som en "nedkæmpelse" af et påstået "oprør" i regionen. Martin van Bruinessen mener dog ikke, at der fandt et decideret oprør sted, men at staten ventede på at kunne reagere på en begivenhed. Denne begivenhed, som staten efterfølgende har klassificeret som et "oprør", er ifølge øjenvidner drabet på en soldat og nedbrændingen af en bro. Lokale fra Dersim hævder, at drabet på den pågældende soldat skete, da denne forgreb sig på en lokal kvinde, og at broen blev brændt ned som led i gerningsmandens flugt.

Men flere faktorer indikerer, at et indgreb over for Dersim allerede var planlagt flere år forinden. Tunceli Kanunu, som var en særregel specielt etableret med henblik på indlemmelsen og assimileringen af Dersim-provinsen, er fra 1935.

Det militære indgreb resulterede herefter i, at titusinder (en analyse af folkeoptællingerne peger på ca. 40.000) enten blev slået ihjel eller fordrevet til vestlige provinser. Der er i dag stadigvæk snesevis af landsbyer i det centrale og vestlige Tyrkiet med fordrevne Dersim-flygtninge, kaldt "38 sürgünleri" (fordrevne fra '38).

Referencer

  1. ^ "'Dersim Katliamı'ndaki o fotoğrafın sırrı ortaya çıktı". Radikal. 23. december 2014. Arkiveret fra originalen 24. december 2014. Hentet 24. december 2014. 


Medier brugt på denne side

Alevisme.png
Dette er gammelt Alevi-Bektashi kalligrafi. Kalligrafiet er hundrede af år gammelt. Og det vides heller ikke hvem, der har lavet det.
Turkish soldiers and local people of Dersim region.jpg
Turkish soldiers and local people of Dersim region. They were exiled to other parts of Turkey, 1938.