Den amerikanske brødremenighed

Den tidligere Brødrekirke i Malmø fra 1923 (Betesda).

Den amerikanske brødremenighed var et anabaptistisk-pietistisk frikirkesamfund, grundlagt i Danmark (1876) og i Skåne i det sydlige Sverige (1885) af den danske prædikant Christian Hope. Den omtaltes også som mennonitiske brødrekirke[1]. De skandinaviske brødremenigheder var tilknyttet den amerikanske brødrekirke (Schwarzenau Brethren).

Historie

I 1870 konverterede den til Nordamerika udvandrede dansker Christian Hope til Schwarzenau Brødrene. Schwarzenau Brødrene havde rødder i den pietistiske-mennonitiske bevægelse i Tyskland i 1700-tallet. Seks år senere vandte han tilbage til Danmark og startede her sammen med Daniel Fry[2] Schwarzenau Brethrens første missionsprojekt uden for USA under navnet Den amerikanske brødremenighed. For at kunne oprette en menighed skulle der være 8 medlemmer. Da der er 13 medlemmer i Hjørring, etablerdes den første danske menighed her den 6. maj 1876.

Den amerikanske brødremenighed opførte senere blandt andet et missionshus i Hørdum i Thy (Bethel Hørdum). Missionshuset lå på Sportsvej, hvor nu Hørdumhallen ligger[3]. Den toetagers bygning var indrettet med både stor og lille sal. Præsten boede på Enkestræde (i dag: Banevej 10)[4]. I 1925 opførte menigheden et nyt bedehus i Bedsted (Zion eller Silo). Ud over i Thy fandtes der flere menigheder i Vendsyssel - bl.a. i Hjørring, hvor der holdtes møder i Forsamlingsbygningen, Østergade 9, Hjørring, og mindre menighedsmøder privat hos menighedens medlemmer, samt i Sindal og Frederikshavn.

Fra 1877 er missionsarbejde et vigitg element. I 1885 blev missionsprojektet udvidet til også at omfatte Skåne i det sydlige Sverige. Der oprettedes menigheder i Malmø, Kevlinge (sv. Kävlinge el. Kjävlinge), Olseröd, Simmershavn (sv. Simrishamn) og Vanneberga (ved Christiansstad). I 1923 opførtes en kirkebygning i Malmø (Betesda). Kirken blev senere solgt til Frelsens Hær.

I løbet af 1920'erne ebbede tilslutningen i Vendsyssel og Thy til brødremenighederne ud. Missionsvirksomheden fortatte i København, hvor man indtil 1931 anvandte en sal hos Brødremenigheden i Stormgade (det Københavnske Brødresocietet, etableret i 1739 af Herrnhuterne). I 1947 sluttede den amerikanske brødremenighed missionsprojektet i Skandinavien. Arbejdet blev i en vis grad videreført af den selvstændige frikirke Christi Menighed med menigheder i både København og Frederiksværk.

Kilder / Litteratur

  • Brethren Encyclopedia (1997): Danish mission og Christian Hope
  • Galen B. Royer: Thirty-three Years of Missions in the Church of the Brethren, Brethren Publishing House 1913
  • General Mission Board of the Church of the Brethren: The MissionaryVisitor, 1930

Eksterne henvisninger

Noter

  1. ^ H. H. Janzen: Gibt es Mennoniten in Dänemark?, Der Mennonit, nr. 1, 1951
  2. ^ Mellem disse grønne høje - sognehistorie fra Hørdum og Skyum sogne, 2005, ISBN 87-85137-38-3 side 100
  3. ^ Hørdum Håndværker og Borgerforening: Historie
  4. ^ Mellem disse grønne høje - sognehistorie fra Hørdum og Skyum sogne, 2005, ISBN 87-85137-38-3 side 96

Medier brugt på denne side

Babel, Malmö.jpg
Forfatter/Opretter: Jorchr, Licens: CC BY-SA 3.0
Babel, an entertainment venue in Malmö, Sweden, built in 1923 as a church named Betesda from the Pietist-Menonite Brotherhood, later sold to the Second Army of the Salvation Army in Malmö.