Den Internationale Rumstation

Den Internationale Rumstation som den så ud den 25. marts 2009. ISS er den eneste rumstation i dag (2009).
Den Internationale Rumstation (2005). Den store tværgående bom har nu fået monteret alle 16 solcellepaneler à la de store sorte 'vinger'. Rumfærgerne kom med de 12, og de sidste fire er dem på billedet, der vil blev flyttet. Den ekstra kapacitet blev nødvendig, da ISS modtog laboratoriemodulerne Columbus fra Europa og Kibō fra Japan.

Den Internationale Rumstation (engelsk: International Space Station eller forkortet ISS) er en rumstation i kredsløb om jorden i en højde af ca. 386 km. Rumstationen vejer ca. 450 ton. Rumstationen bevæger sig med en fart på 27.700 kilometer i timen og fuldfører næsten 16 kredsløb rundt om jorden per døgn.

ISS Logo

Den samlede pris inkl. 10 års drift løber op i 300 mia. DKK.

I klart vejr kan man sommetider se den på nattehimlen med det blotte øje. Lige før solopgang og igen efter solnedgang vil den stå klarest på himlen, grundet solens spredning i atmosfæren. Her vil den lyse som en kraftig stjerne, som bevæger sig jævnt, men hurtigt over himlen.

Stationens første modul, kaldet Zarja, blev opsendt i 1998 af Rusland. Rumstationen er en fusion af Ruslands og USA's planlagte Mir 2 og Freedom-rumstationer. Canada, Japan, og 11 medlemmer af det europæiske rumsamarbejde ESA er juniorpartnere, mens Brasilien er løst tilknyttet. Danmark deltager i projektet – som er verdens største videnskabelige projekt nogensinde. ISS har trods Columbias havari været permanent bemandet siden forrige århundrede. (Bemærk at ISS kortvarigt har været ubemandet under rumvandringer, f.eks. d. 30. marts i 24 minutter da Sojuz TMA-9 skulle skifte plads.)

NASA's rumfærger er forældede og ikke i brug længere. Ruslands Sojuz var derfor den eneste mulighed for at få russiske kosmonauter, amerikanske, samt europæiske astronauter til ISS, indtil SpaceX kom på banen med deres nye Dragon raket. Dragon raketten er en ny måde at sende astronauter i kredsløb på, ved at bruge den genanvendelige Falcon 9 booster raket, som netop lander af sig selv igen, tæt ved affyringslokation.

SpaceX' Dragon havde sin første mission til ISS den 25. maj 2020 og den første bemandet mission til ISS med Crew Dragon Demo-2 den 30. maj 2020.

Statistik

Pr. 4. september 2015 har 220 personer besøgt rumstationen, hvoraf 79 har været der to gange, og 28 tre gange og seks har været der fire gange (tallene inkluderer de ni, der er om bord i øjeblikket). Den faste besætning har svinget mellem to og seks, og det er den 45. besætning i øjeblikket. I alt 88 mænd og 11 kvinder har været om bord som ISS-besætningsmedlemmer. Samlet set har rumstationen været besøgt af 33 kvinder. Indtil nu har eneste dansker på rumstationen været Andreas Mogensen, der var på stationen i 8 dage fra 4. september 2015.

Da der skulle være mange astronauter på en rumfærge, er der også flest amerikanere: 141, mens russerne har haft 43 om bord. Europa har haft 16, Japan og Canada har begge haft syv om bord, mens Brasilien er tilknyttet med én. Som et led i Ruslands leje af raketbasen i Kasakhstan, har der også været to kasakhere om bord. Der har ligeledes været en turist fra et ikke-deltagerland, nemlig Sydafrika om bord. I øvrigt har ISS været udflugtsmål for syv turister med billetpriser på 150 mio. danske kroner. Malaysias og Sydkoreas rumfartsagenturer har begge haft en forsker om bord.
For detaljer, se Besøgende til den Internationale Rumstation

De nyeste rumfærger; Discovery, Atlantis og Endeavour har fløjet til rumstationen med forsyninger, moduler og mandskab 37 gange, de russiske tresædede Sojuz-rumkapsler har regelmæssigt besøgt rumstationen hver sjette måned (omkring april og oktober) 44 gange og 59 russiske ubemandede Progress fragtfartøjer er kommet med omkring 2,5 tons forsyninger hver. Fem ATV'er fra ESA har hver leveret otte ton forsyninger mens JAXA har opsendt fem HTV'er. De private SpaceX og Orbital Sciences har opsendt henholdsvis seks Dragon- og tre Cygnus-kapsler. Endelig har to russiske Protonraketter opsendt Zarja- (Заря = morgengry) og Zvezda- (Звезда = stjerne) modulerne og to R-7-raketter (af nogle kaldet Sojuz-raket) har leveret to mindre Pirs- (Пирс = kaj) og Poisk (Пoиск = søg) -moduler.

Opbygningen af rumstationen

ISS er et forskningscenter i rummet med mange forskningsprojekter i det vægtløse miljø. Stationen har været beboet med besætninger på 3 personer siden 2000, den første besætning hed ISS Ekspedition 1. I løbet af 2009 skal besætningerne udvides fra tre til seks personer og rumstationen udvides fortsat for at få strøm, rensningsanlæg, plads og andre livsfornødenheder til større besætninger.

Video/lyd: Rundvisning på ISS, januar 2009, af ISS kaptajn Michael Fincke.

Trykregulerede moduler

ISS er sammensat af moduler og er stadig under konstruktion. Den færdigbyggede rumstation vil bestå af fjorten trykregulerede moduler med et samlet rumfang på cirka 1.000 m³ [1]. Højt oppe i Jordens atmosfære, i termosfæren, hvor ISS opholder sig er det nødvendigt at trykregulere opholdsstederne for menneskene om bord på rumstationen. Modulerne kaldes derfor Trykregulerede moduler (engelsk): Pressurised modules. Disse moduler omfatter laboratorier, rum til sammenkobling, luftsluser, opholdsrum og knudepunkter (engelsk): Node .

Størstedelen er allerede i kredsløb men der er seks resterende moduler der endnu ikke er fragtet til rumstationen og tilkoblet. Hvert modul er transporteret til rumstationen med enten en rumfærge, Protonraket eller en R-7 raket.

Nedenfor er modulernes funktion og formål beskrevet.[2]

Opsendte moduler
ModulMissions-
navn
OpsendtOpsendt medNationerMasse/
Vægt
Billede
Zarja [3]1A/R20. november 1998Proton-KRusland
USA
19.323 kgZarja
Zarja sørgede for strømforsyningen, fremdriften, var opbevaringsrum og blev brugt i forbindelse med den indledende sammenkobling. Den tjener nu som en oplagringsmodul (både inde i de trykregulerede afsnit og i de seks eksterne brændstoftanke).
Unity [4]
(Node 1)
2A4. december 1998Endeavour STS-88USA11.612 kgUnity modulet
Unity-modulet (Node 1) var det første knudepunkt og forbinder den amerikanske del af stationen med den russiske afdeling. Foruden Zarja anvendes sammenkoblingslugerne til den midlertidige zenit-bom (Z1), Quest-luftslusen og Destiny-laboratoriet mens Tranquility (Node 3) er koblet til bagbords luge. Multi-Purpose Logistics Module-containeren Leonardo er efterladt på Unitys nadirluge.
Zvezda [5]
(Servicemodul)
1R12. juli 2000Proton-KRusland19.051 kgZvezda modulet
Zvezda er rumstationens servicemodul der indeholder de vigtigste opholdsrum for besætningsmedlemmer, miljø-systemer, højde- og kredsløbs-kontrol, samt sammenkobling med rumfartøjerne Sojuz, Progress og Automated Transfer Vehicle. Tilkoblingen af modulet muliggjorde en permanent bemanding af ISS.
Destiny [6]
(US Laboratory)
5A7. februar 2001Atlantis, STS-98USA14.515 kgDestiny laboratoriemodul
Destiny er den primære forskningsfacilitet for den amerikanske nyttelast om bord på ISS. I Destinymodulet er et generisk laboratorium, med kapacitet til 24 International Standard Payload Rack (ISPR). Modulet har også forskellige miljø-systemer og opholdsrum, det er desuden det modul hvorpå tværbommen Integrated Truss Structure er fastgjort.
Quest Joint Airlock [7]
(Joint Airlock)
7A12. juli 2001Atlantis, STS-104USA6.064 kgQuest
Quest er den primære luftsluse til rumvandringer fra ISS. Quest-modulet består af to segmenter; et til udstyr med både amerikanske og russiske rumdragter og selve slusen hvorfra astronauterne går ud i rummet.
Pirs [8]
(Sammenkoblingsport)
4R14. september 2001Sojuz-URusland3.580 kgPirs - sammenkoblingsmodul
Pirs giver ISS en yderligere sammenkoblingsport til Sojuz- og Progressfartøjer, herfra er der ind- og udgang for kosmonauter til rumvandringer med russiske rumdragter. Derudover opbevares disse rumdragter i dette rum.
Harmony [9]
(Node 2)
10A23. oktober 2007Discovery, STS-120Italien
USA
14.288 kgHarmony
Harmony er det andet af stationens knudepunkter (Node 2), Harmony er det forreste knudepunkt på ISS og er koblet til Destiny. Modulet indeholder fire holdere der giver elektrisk strøm og data og fungerer som et centralt forbindelsespunkt for en række andre moduler via sine seks sammmenkoblingsluger Common Berthing Mechanisms (CBM). Det europæiske Columbus og japanske Kibō modul er permanent tilkoblet Harmony. De amerikanske rumfærger blev sammenkoblet til ISS (via PMA-2) til Harmony. Multi-Purpose Logistics Module-containerne blev koblet til Harmony når rumfærgen var tilkoblet. De japanske HTV-forsyningsfartøjer (H-II Transfer Vehicle) sammenkobles til Harmonys nadirluge.[10] Harmonys zenitluge skulle oprindeligt have være anvendt af det nu aflyste amerikanske Centrifuge Accommodations Module (CAM). Harmony indeholder fire køjepladser.
Columbusmodulet [11]
(Europæisk laboratorium)
1E7. februar 2008Atlantis, STS-122Europa12.800 kgColumbusmodulet
Columbusmodulet er den primære forskningsfacilitet for den europæiske nyttelast om bord på ISS, med plads til 10 International Standard Payload Rack (ISPR) til overvågning af eksterne eksperimenter, herunder: European Technology Exposure Facility, Solar Monitoring Observatory, Materials International Space Station Experiment og Atomic Clock Ensemble in Space.
Kibō (ELM-PS) [12]
(Experiment Logistics Module-Pressurized Section)
1J/A11. marts 2008Endeavour, STS-123Japan8386 kgKibō-laboratoriet
En del af Kibō-laboratoriet; i ELM-PS opbevares og transporteres redskaber, råvarer og halvfabrikata til laboratoriet i et trykreguleret modul.
Kibō (EF) og (ELM-ES)
(Exposed Facility) og (Experiment Logistics Module-Exposed Section)[13]
5R16. juli 2009Endeavour, STS-127JapanKibō's instrumentterrasse
Kibōs instrumentterrasse og et ikke-trykreguleret eksternt lager.
Poisk
Mini-Research Module 2 (MRM2) [14]
5R10. november 2009Sojuz-FregatRuslandTranquility
Poisk (MRM2) bruges til sammenkobling og lagerplads.
Tranquility[15]
(Node 3)
20A8. februar 2010Endeavour, STS-130Italien
USA
14.311 kgTranquility modulet
Den sidste af de stationens amerikanske knudepunkter, Tranquility, indeholder et avanceret biologisk system til at genbruge spildevand til brug for besætningen og generere ilt til besætningen. Der vil også være ekstra køjepladser. Oprindeligt skulle Tranquility udgøre forbindelsen mellem beboelsesmodulet Habitation Module med brusebad og køkken, redningsfartøjet Crew Return Vehicle og resten af rumstationen. Pga. nedskæringer blev de aflyst, men da Italien var i gang med at bygge Tranquility blev den bygget færdig.
Cupola20A8. februar 2010Endeavour, STS-130Europa
USA
1.800 kgCupola
Cupola-modulet er en observationskuppel på Tranquility der giver ISS' besætningsmedlemmer mulighed for at overvåge robotsystemer og sammenkobling af rumfartøjer og er desuden et observationspunkt til at betragte Jorden. Modulet er udstyret med skodder til at forhindre vinduerne i at blive beskadiget af rumaffald.
Rassvet
(MRM1)
ULF414. maj 2010Atlantis, STS-132Rusland4.700 kgRassvet
Rassvet (MRM1) anvendes til sammenkobling og opbevaring om bord på rumstationen. Rassvet er koblet til Zarjas nadirluge.
Fremtidige moduler. *Angivne datoer er usikre
ModulMissions-
navn
Forventes opsendtOpsendes medNationerMasse/
Vægt
Billede
Nauka
Multipurpose Laboratory Module (MLM)
3R* 2014Proton-MRusland21.300 kgNauka
Nauka bliver Ruslands primære forskningsmodul og vil blive brugt til forsøg, sammenkobling, fragt og logistik. Det vil også tjene som besætningens arbejdsplads. Det vil også blive udstyret med et reservesystem til højdekontrol af rumstationen. Nauka skal erstatte PirsZvezdas nadirluge.

Andre ISS komponenter

  • Integrated Truss Structure
Elementerne på ISS juni 2008
Er rygraden på ISS, en stor tværgående bom, som visse ISS-elementer og de store solpaneler er tilkoblet. Sektionerne i styrbords side benævnes S1 til S6, sektionerne i bagbords side benævnes P1 til P6 (eng. port = bagbord) og midtersektionen benævnes S0. S2 og P2 findes ikke, da de skulle være Freedoms styreraketter. På ISS har de russiske moduler styreraketterne. Solpanelerne består af to vingepar i hver side: 34 m lange, 12 m brede og kan producere 32,8 kilowatt hver. Der er også monteret radiatorer til at komme af med spildvarmen. En 85 m lang jernbane løber på langs af tværbommen. På den kører MT-troljen (Mobile Transporter) med robotarmen Canadarm2 og to CETA-trækvogne (Crew Equipment and Translation Aid)[16].
  • Multi-Purpose Logistics Module (MPLM)
MPLM er store containere der lastes om bord på rumfærgerne til at transportere store mængder nyttelast til og affald fra rumstationen. Containerne er bygget af det italienske rumfartsagentur ASI og de er navngivet efter berømte italienere: Leonardo, Raffaello og Donatello. NASA-ansatte med interesse for Teenage Mutant Ninja Turtles har retrospektivt tænkt på tre af de fire ninjaturtles da de designede emblemet.[17]
  • ExPRESS Logistics Carrier skal påmonteres tværbommen.
(ELC-1 og ELC-2), ankom med STS-129-missionen i 2009.
(ELC-3 og ELC-4), ankommer i løbet af 2010.
  • Pressurized Mating Adapter (PMA)
Til sammenkobling af rumfartøjer med uens koblingsmekanismer fx russisk/amerikansk, er der tre PMA'er på rumstationen: PMA-1, PMA-2 og PMA-3.
  • Diverse robotarme
Canadarm2 (MSS)
Dextre Special Purpose Dexterous Manipulator (SPDM)
Kibō Remote Manipulator System
Orbiter Boom Sensor System (OBSS), benyttes på rumfærgen.
European Robotic Arm (ERA) med software fra Terma[18], ankommer i løbet af 2010 (STS-132).

Om bord på rumstationen

Frokost på rumstationen.
Arbejde på rumstationen.
Rengøring
Laboratorie-arbejde.
Arbejde på rumstationen.
Klargøring til rumvandring.
Udsigt fra observationskuplen.

Astronauterne der bebor rumstationen opholder sig på rumstationen fra cirka 3 til 7 måneder ad gangen. Menneskekroppen er ikke skabt til at opholde sig i et vægtløst miljø så der skal tages forholdsregler for at holde astronauterne i god form. Manglen på tyngdekraft svækker muskler og knogler, ligeledes er manglen på friske råvarer et problem for tilførsel af vitaminer, mineraler og proteiner i næringsmidler.[19][20][21]

Beboerne følger et nøje planlagt skema for hvornår de skal spise, arbejde, dyrke motion og hvile.[22][23]

Arbejde

Mange former for arbejde skal udføres på rumstationen. Ud over de planlagte arbejdsopgaver kan der forekomme situationer der kræver handling og ekstra arbejde.

Laboratoriearbejde
De mange eksperimenter og forsøg på rumstationen kræver en eller anden form for interaktion. For biologiske forsøg kan der være planter der skal vandes og dyr der skal fodres.
Vedligeholdelse af rumstationen
Udvendig vedligeholdelse af rumstationen kræver at astronauterne iføres rumdragter og går på rumvandringer. Større vedligeholdelsesprojekter og udbygning af rumstationen sker som regel i forbindelse med et rumfærgebesøg. Rumfærgen er det eneste fartøj med så stort et lastrum at der er plads til de store moduler. De mindre projekter foretages af rumstationens besætning.
Rengøring og hygiejne
Svamp og mug er et problem i indelukkede rum der ikke udluftes og ISS er ingen undtagelse.[24][25]
Andre opgaver
Kommunikation med de forskellige kontrolcentre er en del af den daglige plan. I perioder er der noget større arbejdsopgaver fx ved modtagelse af rumfartøjer, reboots[26] og rumvandringer.

Livsfornødenheder

Der er 16 solopgange og 16 solnedgange i løbet af et døgn på rumstationen, men man forsøger at planlægge beboernes døgn efter et jorddøgn på 24 timer. Tidszonen på rumstationen er GMT og i astronauternes daglige skema er der afsat otte timers søvn, en time før sengetid har de en hviletid på cirka en time for at falde til ro og få ordentlig søvn. De får også afsat tid til privatliv, så de kan kommunikere med deres familie på Jorden. Der er også afsat til måltider og motion.[27]

Se også

Kilder

  1. ^ Assembly Overview Arkiveret 30. marts 2009 hos Wayback Machine Boeing
  2. ^ ISS assembly past flights Arkiveret 16. oktober 2008 hos Wayback Machine NASA
  3. ^ Zarya: The Control Module Arkiveret 30. august 2008 hos Wayback Machine Boeing
  4. ^ Unity, Nodes 1, 2 and 3 Arkiveret 24. marts 2009 hos Wayback Machine Boeing
  5. ^ Zvezda Service Module Arkiveret 23. marts 2009 hos Wayback Machine NASA
  6. ^ Destiny Arkiveret 21. oktober 2008 hos Wayback Machine Boing
  7. ^ Joint Airlock Arkiveret 20. oktober 2008 hos Wayback Machine Boing
  8. ^ Pirs tilkoblet Zvezda (Webside ikke længere tilgængelig) ing.dk
  9. ^ Forbindelsesmodulet Harmony (Webside ikke længere tilgængelig) ing.dk
  10. ^ HTV Operations Arkiveret 26. januar 2011 hos Wayback Machine Hentet d. 24. februar 2009
  11. ^ Columbus Orbital Facility Arkiveret 11. oktober 2008 hos Wayback Machine Boeing
  12. ^ Kibō Arkiveret 11. marts 2009 hos Wayback Machine Jaxa
  13. ^ Experiment Logistics Module-Exposed Section (ELM-ES) Arkiveret 15. marts 2009 hos Wayback Machine Jaxa
  14. ^ Russian Research Modules Arkiveret 20. august 2008 hos Wayback Machine Boing
  15. ^ "New space station module name honours Apollo 11 anniversary". Arkiveret fra originalen 16. april 2009. Hentet 11. marts 2009.
  16. ^ The Slowest and Fastest Train in the Universe Arkiveret 29. marts 2008 hos Wayback Machine Hentet d. 26. marts 2009
  17. ^ The logo depicts a ninja turtle in an astronaut flight suit. Arkiveret 21. marts 2009 hos Wayback Machine Hentet d. 22. februar 2009
  18. ^ "Terma A/S". Arkiveret fra originalen 28. juni 2007. Hentet 28. marts 2009.
  19. ^ Astronauter får skøre knogler Arkiveret 9. marts 2009 hos Wayback Machine ing.dk
  20. ^ Kinesiske forskere: 170 silkeorme om dagen holder astronauten sund Arkiveret 31. marts 2009 hos Wayback Machine ing.dk
  21. ^ Dansk kondicykel indtager rummet Arkiveret 20. juli 2012 hos Wayback Machine ing.dk
  22. ^ International Space Station Timelines Arkiveret 4. marts 2009 hos Wayback Machine NASA
  23. ^ A Typical Day (Webside ikke længere tilgængelig) NASA
  24. ^ Microscopic Stowaways on the ISS Arkiveret 3. april 2009 hos Wayback Machine NASA
  25. ^ Mug plager den internationale rumstation (Webside ikke længere tilgængelig) ing.dk
  26. ^ Reboost Arkiveret 15. april 2009 hos Wayback Machine NASA
  27. ^ Space Food Arkiveret 26. marts 2009 hos Wayback Machine NASA

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

ISS Destiny Lab.jpg
ISS Destiny Lab module (NASA)
ISS Aug2005.jpg
ISS photo taken from shuttle Discovery in August 2005.
Original description: "Backdropped by a colorful Earth, this full view of the International Space Station was photographed from the Space Shuttle Discovery during the STS-114 Return to Flight mission, following the undocking of the two spacecraft." The upper part of the Caspian Sea is visible in the background (the Volga delta is the dark area in the lower right.
Editing: Brightness and contrast was enhanced, saved 85% JPEG.
Kibo ELM-PS on ISS.jpg
The newly installed Japanese Logistics Module - Pressurized Section (JLP) of the International Space Station is photographed from Space Shuttle Endeavour as the two spacecraft begin their relative separation. The JLP is the first pressurized component of the Japan Aerospace Exploration Agency's Kibo laboratory and the newest component of the station. Earlier the STS-123 and Expedition 16 crews concluded 12 days of cooperative work onboard the shuttle and station. Undocking of the two spacecraft occurred at 7:25 p.m. (CDT) on March 24, 2008.
January 2009 ISS tour.ogg
A video tour of the International Space Station by NASA astronaut and Expedition 18 Commander Mike Fincke, following the departure of STS-126. In this video, Fincke gives a tour of the interior of the space station. He begins at the forward end of Node 2, examining PMA-2 and showing a view along the length of the station. He then moves into Kibō, showing the pressurised section, the module's airlock, a view out of the window at the Earth, solar arrays, and Kibō's robot arm, before moving up into the Experiment Logistics Module and back into Node 2. The next module on the tour is Columbus, before Fincke moves back through Node 2 and into the Destiny laboratory, followed by Node 1 and the Quest airlock. The tour then proceeds through PMA-1 and into the Russian segment, first visiting Zarya, then a docked Soyuz spacecraft, then moving into Pirs and the Progress spacecraft docked to it. Finally, Fincke moves into the Service Module, Zvezda, shows the Progress spacecraft docked to its aft end, and ends the tour with a view of the Burmese coastline out of one of Zvezda's windows.
ISS configuration jun-2008 en.svg
ISS Configuration post STS-124
Kibo ELM-ES in TKSC-01.jpg
The Experiment Logistics Modules-Exposed (ELM-ES) of the Japanese Experiment Module (JEM), Japan's primary contribution to the International Space Station (ISS), is shown in a processing facility. There are two JEM logistics modules, one each for the Pressurized Module and the Exposed Facility, that serve as on-orbit storage areas that house materials for experiments, maintenance tools and supplies. The ELM-ES is a pallet that can hold 3 experiment payloads for the JEM Exposed Facility. Photo Credit: NASDA
John Phillips working on Elektron.jpg
Astronaut John L. Phillips, Expedition 11 NASA ISS science officer and flight engineer, working on the Elektron oxygen-generation system in the Zvezda Service Module that has worked intermittently aboard the International Space Station (5 May 2005)
Iss013e60794.jpg
European Space Agency (ESA) astronaut Thomas Reiter (left), Expedition 13 flight engineer, looks over a procedures checklist as he assists astronaut Jeffrey N. Williams, NASA space station science officer and flight engineer, with his Extravehicular Mobility Unit (EMU) space suit in the Quest Airlock of the International Space Station. The crew is preparing for a session of extravehicular activity (EVA) scheduled for Thursday, Aug. 3, 2006. Reiter is attired in a liquid cooling and ventilation garment that complements the EMU space suit.
Russian Orbital Segment.png
Forfatter/Opretter: Description and Multilingual annotation by Penyulap, from work done by Craigboy, original image from Leebrandoncremer, Licens: CC BY-SA 3.0
Layout of the Russian orbital segment of the International Space Station overlaid in English and Russian
ISS Logo.svg
The flags of the nations initially participating in the International Space Station programme. Left to right: * USA USA * Storbritannien Storbritannien * Frankrig Frankrig * Danmark Danmark * Spanien Spanien * Italien Italien * Holland Holland * Sverige Sverige * Canada Canada * Tyskland Tyskland * Schweiz Schweiz * Belgien Belgien * Brazil Brasilien * Japan Japan * Norge Norge * Rusland Rusland
ISS Zvezda module-small.jpg
The Zvezda service module of the International Space Station with a docked Progress spacecraft to the right of the image and the Zarya FGB to the left.
Cupola at KSC.jpg
Kennedy Space Center, Florida – Inside the Space Station Processing Facility, a technician begins checking the Cupola after its delivery and uncrating. It was shipped from Alenia Spazio in Turin, Italy, for the European Space Agency. A dome-shaped module with seven windows, the Cupola will give astronauts a panoramic view for observing many operations on the outside of the orbiting complex. The view out of the Cupola windows will enhance an arm operator's situational awareness, supplementing television camera views and graphics. It will provide external observation capabilities during spacewalks, docking operations and hardware surveys and for Earth and celestial studies. The Cupola is the final element of the Space Station core.
ISS15 Crew with yellow hats.jpg
Cosmonauts Fyodor Yurchikhin (left) and Oleg Kotov, Expedition 15 commander and flight engineer, respectively, along with astronaut Clay Anderson (right), flight engineer, work various tasks in the Destiny laboratory of the International Space Station during Pressurized Mating Adapter-3 transfer operations.
TORU docking system.jpg
TORU docking system used to manually dock Progress freighters to ISS
Cosmonaut Alexander Y. Kaleri, Expedition 8 flight engineer, practices docking procedures with the manual TORU rendezvous system in the Zvezda Service Module on the International Space Station (ISS) in preparation for the docking of the Progress 13 on January 31. With the manual TORU mode, Kaleri can perform necessary guidance functions from Zvezda via two hand controllers in the event of a failure of the “Kurs” automated rendezvous and docking (AR&D;) of the Progress. Kaleri represents Rosaviakosmos.
ISS-14-Williams-EVA.jpg
ISS014-E-13499 --- Astronaut Sunita L. Williams, Expedition 14 flight engineer, works with the helmet of her spacesuit in the Quest Airlock of the International Space Station as she prepares for the final of three sessions of extravehicular activity in nine days
ISS Unity module.jpg
ISS Unity module (NASA) taken by STS-88 mission in December 1998
Pirs docking module taken by STS-108.jpg
  • Pirs docking module taken by STS-108 (NASA)
  • original description: Backdropped by the blackness of space, the Pirs docking compartment on the International Space Station (ISS) was photographed by a crew member aboard the Space Shuttle Endeavour.
S122e007873.jpg
Photographed through a window on the International Space Station, the station's robotic Canadarm2 moves the Columbus laboratory from its stowage position in Space Shuttle Atlantis' (STS-122) payload bay to the starboard side of the Harmony module.
322631main s119e008577 hires.jpg
S119-E-008577 (25 March 2009) --- Backdropped by a blue and white Earth, the International Space Station is seen from Space Shuttle Discovery as the two spacecraft begin their relative separation. Earlier the STS-119 and Expedition 18 crews concluded 9 days, 20 hours and 10 minutes of cooperative work onboard the shuttle and station. Undocking of the two spacecraft occurred at 2:53 p.m. (CDT) on March 25, 2009.
Zarya from STS-88.jpg
STS088-719-059 (6 Dec. 1998) --- Backdropped against the darkness of space, the Russian-built FGB, also called Zarya, approaches the out-of-frame Space Shuttle Endeavour and the U.S.-built Node 1, also called Unity. Inside Endeavour's cabin, the STS-88 crew readied the remote manipulator system (RMS) for Zarya capture as they awaited the rendezvous.
Anousheh Ansari at lunch in space.jpg
Spaceflight participant Anousheh Ansari (left), cosmonaut Mikhail Tyurin, Expedition 14 flight engineer representing Russia's Federal Space Agency; and cosmonaut Pavel V. Vinogradov, Expedition 13 commander representing Russia's Federal Space Agency, prepare to eat a meal at the galley in the Zvezda Service Module of the International Space Station.
MLM - ISS module.jpg
Computer-generated artist's rendering of the International Space Station after assembly flight 3R, when a Russian Proton rocket delivers the Multipurpose Laboratory Module (MLM) along with the European Robotic Arm (ERA).
Harmony Relocation.jpg
The relocation of the Harmony module, launched on STS-120, to the front of the Destiny laboratory of the International Space Station.
Iss Node 3.JPG
Tranquility, the third and final node module of the International Space Station, in the airlock of Alenia Aeronautica's clean room facility in Italy.
ISS Quest airlock.jpg
The Quest Joint Airlock module seen attached to the end effector of the Canadarm2 during the module's installation on to the Unity node during STS-104.