Den Hellige Alliance

De tre grundlæggere af Den Hellige Alliance: Rusland (grøn), Østrig (gul) og Preussen (grå)

Den Hellige Alliance var en alliance, der dannedes mellem Rusland, Østrig og Preussen i 1815 på initiativ af zar Alexander 1. af Rusland. Alliancen blev konfirmeret af de tre magter i Wien den 26. september 1815.

Formålet var at stå vagt om freden og den kristne verden, deraf alliancens navn. I realiteten blev det et politisk magtredskab i de årtier, der fulgte efter Wienerkongressen. Den østrigske udenrigsminister Fyrst Metternich benyttede alliancen til at beskytte den bestående samfundsorden og slå ethvert forsøg på revolution ned. Alliancen forsøgte at beskytte sig mod tendenserne fra den franske revolution, og den var imod demokrati, revolution og sekularisme. Med undtagelse af England, Vatikanet og det Osmanniske Rige støttede alle øvrige stater i Europa alliancen. Det var en konservativ bevægelse, der ønskede at bevare freden i Europa – inden for de enkelte landes egne politiske rammer.

Efter zar Alexanders død i 1825 mistede alliancen sin betydning og opløstes i praksis.


Medier brugt på denne side

Gosudarstvennost2002.jpg
Postage stamp of Russia, 1140th Anniversary of Russian statehood. 3 roubles, 2002
Map of the Holy Alliance (1840).svg
Forfatter/Opretter: Cukrakalnis, Licens: CC BY-SA 4.0
Map of the Holy Alliance, which was formed in 1815.
 
Austrian Empire
 
Kingdom of Prussia
 
Russian Empire
Austria Bundesadler.svg
Coat of arms of Austria: Coat of arms of Austria, depicting the black eagle. (Not official Version with several mistakes in colours, dimensions and other.)