Dansk millimeterbind

Dansk millimeterbind er en type bogbind, der tilskrives den danske bogbinder Henrik Park.[1] Indbindingstypen blev udviklet for at skabe et smukt og attraktivt bogomslag med læderryg under 2. verdenskrig, hvor udbuddet af læder ikke var stort; det gik derfor kun få millimeter fra falsen ind på permerne.

Dansk millimeterbind er et lavfalset halvbind og kan ses som en videreudvikling af indbindingstypen bradelbind efter den franske bogbinder Bradel[2] eller af "indbinding med brudt ryg".[3] Derved lægger dansk millimeterbind sig op ad udseendet af et franskbind.

Dansk millimeterbind regnes nu for en bibliofil indbindingstype og er værdsat af bogsamlere.[4]

Noter

  1. ^ "Millimeterbind" i Den Store Danske
  2. ^ "Bradelbind" efter den franske bogbinder François-Paul Bradel, der virkede i slutningen af 1700-tallet (Reliures.bnf.fr). - Bradelbind omtales også på en side "Boghåndværket ..." Arkiveret 3. december 2013 hos Wayback Machine fra Det Kongelige Bibliotek - Se desuden "Bradel Binding" og "German Case (Bradel) Binding"
  3. ^ Udtrykket "indbinding med brudt ryg" er en overættelse fra tysk af "Einband mit gebrochenem Rücken" og benyttes i det tyske forlæg
  4. ^ Fortbildungsschule für Handbuchbinder; Kurs für dänischen Millimeterband. Arkiveret 9. marts 2012 hos Wayback Machine - På Antikvariat.net anprises disse bind ofte således: "...smukt privat halvlæder (millimeterbind)."

Eksterne henvisninger

Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.